Η κυβέρνηση έχει μιλήσει με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί η επιχείρηση να γίνει ανταγωνιστική με μαντζούνια και ευχές, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης

Σε ότι αφορά την άρση της μονιμότητας για τους νεοεισερχόμενους στην επιχείρηση, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η ΔΕΗ είναι η μόνη δημόσια επιχείρηση που είναι εισηγμένη και ανοιχτή στον ανταγωνισμό. «Η ΔΕΗ έχει μια ιδιαιτερότητα γι’ αυτό την προτάξαμε. Η ΔΕΗ είναι η μόνη δημόσια επιχείρηση που είναι εισηγμένη και ταυτόχρονα είναι ανοιχτή στον ανταγωνισμό επομένως πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις πολυ γρήγορα, όπως και οι ανταγωνιστές της που κινούνται με μεγάλες ταχύτητες ενώ η ίδια πάει με τον αραμπά. Αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα. Αποφάσεις που θα σχετίζονται με τις προμήθειες της, με την εμπορική της πολιτική, με την καθημερινή της δραστηριότητα, με οτιδήποτε» σχολίασε ο υπουργός.

Ενώ ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι η άρση της μονιμότητας θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας. «Εδώ είναι δυο θέματα, εσεις έχετε μείνει μόνο στην μονιμότητα, παράλληλα είναι και το ζήτημα του σημαντικού περιορισμού του αριθμού των εργαζομενων της ΔΕΗ λόγω της απολιγνιτοποίησης αυτά προσχωρούν παράλληλα. Από τη μια λοιπόν έχεις περιορισμό του αριθμού των εργαζομενων και από την άλλη έχεις νέο καθεστώς για τους καινούργιους, αυτά τα δυο συνδυαζόμενα προφανώς οδηγούν και σε μείωση κόστους αλλά και σε εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ. Κι αυτό είναι θετικό για τους καταναλωτές διοτι δε θα χρειάζεται οι καταναλωτές επειδή η ΔΕΗ δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα να βάζουν κάθε τρεις και λίγο το χέρι στη τσέπη για να αυξηθούν τα τιμολόγια. Στο μυαλό μας είναι ένα μοντέλο ΟΤΕ για τη ΔΕΗ να το πω απλά, μια πιο αποτελεσματική ΔΕΗ θα ειναι και μια ΔΕΗ πιο φιλική ταυτόχρονα στους καταναλωτές. Άρα οι παρεμβάσεις μας σημαίνουν, πρώτον οτι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να μην αυξάνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ επειδή η ΔΕΗ πέφτει έξω. Και δεύτερον, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών».

Αναφορικά με την εθελουσια έξοδο στη ΔΕΗ, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντας τόνισε πώς θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη
και δεν θα επιβαρυνθεί το κράτος. «Αυτά θα προσδιοριστούν από το business plan της ΔΕΗ το οποίο πολύ σύντομα θα δημοσιοποιηθεί. Η εθελουσία της ΔΕΗ θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει επιβάρυνση ούτε για τον προϋπολογισμό ούτε για τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα γίνει όπως έγινε και με τον ΟΤΕ» σχολίασε αναλυτικά.

Επίση ο κ. Χατζηδάκης ερωτηθείς για το αν το νέο μοντέλο για τη ΔΕΗ θα πρέπει να επεκταθεί και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ σχολίασε πως «Αυτό είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών. Έχει συσταθεί μια επιτροπή για τις ΔΕΚΟ... Σίγουρα χρειάζεται ένας εκσυγχρονισμός των ΔΕΚΟ, δεν υπάρχει αμφιβολία, τώρα ποια μορφή θα πάρει εξαρτάται και από την ιδιαιτερότητα κάθε επιμέρους ΔΕΚΟ».

Αναφορικά με τη νέα νομοθετική παρέμβαση για τα αυθαίρετα ο υπουργός δήλωσε ότι «Στόχος μας είναι να μην αργήσει αυτή η παρέμβαση. Αναντίρρητα χρειάζεται να γίνει μια παράταση αλλά αυτό είναι το όραμά μας για τα αυθαίρετα, να πηγαίνω κάθε 6 μήνες στη Βουλή και να δίνω παράταση; Προφανώς χρειάζεται μια πιο σφαιρική πολιτική, αυτή την πιο σφαιρική πολιτική επεξεργαζόμαστε. Θα κινηθούμε με βάση το πνεύμα των προηγούμενων νόμων, τη νομολογία του ΣτΕ, με βάση το ότι το τελευταίο όριο τακτοποίησης αυθαιρέτων είναι το 2011, από αυτό δεν πρόκειται να ξεφύγουμε, και από εκεί και πέρα θα δούμε όλες τις άλλες λεπτομέρειες μετά και τη συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους έτσι ώστε να πάμε σε ένα μέτρο σφαιρικό και να δώσει λύση στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων χωρίς να ξεφύγουμε από μερικές συνταγματικές και πολεοδομικές αρχές» ενώ συμπλήρωσε ότι «θα δοθεί μια παράταση για 6 μήνες και από εκεί και πέρα θα υπάρξει ένα πλαίσιο αρχών το οποίο θα είναι σε μια πιο μόνιμη βάση αλλά βούλησή μας είναι ότι όσο αργεί κανείς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με το αυθαίρετό του, όσο καθυστερεί την τακτοποίηση τόσο περισσότερα θα είναι και τα χρήματα τα οποία θα χρειάζεται να πληρώνει».

Σχετικά με το κτηματολόγιο σχολίασε ότι δεν θα γίνει επ’ άπειρον και κάποια στιγμή θα μπει ένα όριο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Αναλυτικά είπε ότι «Πάει καλά η κτηματογράφηση, στους νομούς που κλείνει η κτηματογράφηση τα ποσοστά είναι 60 -65% με τεχνικό όριο που είχε συμφωνηθεί με τους αναδόχους το 55% επί του συνολικού αριθμού των εικαζομένων δικαιωμάτων, το οποίο είναι μια αρκετά καλή βάση. Συνεχίζεται σε ακόμα 10 νομούς το Νοέμβριο και σε 3 περιοχές το Δεκέμβριο, συνεχίζεται η κτηματογράφηση δεν θα γίνει όμως επ’ άπειρον κάποια στιγμή θα μπει ένα όριο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 πέρα από το οποίο θα ξεκινήσουν να επιβάλλονται τα πρόστιμα του νόμου 1995 απλώς και εκεί όπως και στα αυθαίρετα όσο αργεί κανείς τόσο περισσότερα χρήματα θα πληρώνει. Καλό είναι στους επόμενους μήνες να κινηθούν οι ενδιαφερόμενοι έτσι ώστε να κλείσει η υπόθεσή τους ομαλά χωρίς άγχος και χωρίς παραπάνω επιβαρύνσεις».

Τέλος, αναφορικά με το θέμα του μεταναστευτικού ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε πως «Η κυβέρνηση εφαρμόζει το προεκλογικό της πρόγραμμα διότι έχει μια πιο αυστηρή επιτήρηση των συνόρων ήδη, δεύτερον προσπαθεί να βάλει μια τάξη στα του προσφυγικού –μεταναστευτικού με τις ΜΚΟ, με μια καλύτερη διαχείριση του πράγματος και με τις αναγκαίες επαφές με τις Βρυξέλλες, με την Τουρκία κλπ ενώ ταυτόχρονα πέρασε το νόμο για το άσυλο ο οποίος επιλύει επίσης εκκρεμότητες».

«Δεν μπορεί το βάρος του μεταναστευτικού να το σηκώνει η Λέσβος η Χίος, η Σάμος και το κέντρο των Αθηνών. Όλοι πρέπει να σηκώσουμε ένα βάρος και αυτό η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα γίνει με ένα πολύ δίκαιο τρόπο καθώς οι μετανάστες δεν θα ξεπερνούν το 1% του πληθυσμού των τοπικών κοινωνιών που προσωρινά θα μεταφέρονται. Είναι μια έκτακτη κατάσταση, προσπαθούμε να τη διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο και βεβαίως θέτουμε και θα θέσουμε όσο πιο έντονα μπορούμε το ζήτημα στην ΕΕ γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει θύμα αυτής της καταστάσεως» σχολίασε ο υπουργός.

Αναλυτικά η συνέντευξη: