Με πρόσχημα την κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή, την οποία όχι μόνο παρεμπόδισε συστηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε καν είχε κληθεί ως μάρτυρας για να καταθέσει, επιχειρείται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η εκτόνωση στην υπόθεση των συνεχών αναβολών συνεδρίασης της Προανακριτικής.

Εκτιμάται ότι σήμερα σκοπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποσαφηνίσει την θέση του, παρόλο που τα σενάρια που κυκλοφορούν στους διαδρόμους της Βουλής είναι δύο, το ένα να υπαναχωρήσει και να μην εμφανιστούν οι κ.κ. Τζανακόπουλος και Πολάκης, το οποίο συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες,  και το άλλο να συνεχίσουν το σόου, αλλά αυτή τη φορά προτάσσοντας το αίτημα Παπαγγελόπουλου για εξαίρεση των κ.κ. Πλεύρη και Κεγκέρογλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλήφθηκε ότι ο «πολακισμός» που ως συνιστώσα υιοθετήθηκε και εκφράστηκε δυναμικά, ηχηρά και καθολικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν οδήγησε πουθενά και, αντίθετα, εξέθεσε το ίδιο το κόμμα και κορυφαία στελέχη.

Η τακτική υπαναχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Προανακριτικής Επιτροπής καθιστά σαφές ότι υπάρχει διάχυτος ο φόβος της αποκάλυψης… μη σκανδάλου με πολιτικές διαστάσεις, όπως θέλησε να οραματιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ την υπόθεση Novartis,  αλλά και μιας υπόθεσης σκευωρίας που εύκολα θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ.

Παρ’ ότι ο Παύλος Πολάκης που εκτελεί πιστά το «καθήκον» του ακόμη και την τελευταία στιγμή καλούσε τον Άδωνι Γεωργιάδη, προκλητικά «να τον βγάλει ο ίδιος από την αίθουσα», η αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να αποδείξει και την δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται, ενώπιον και των εξελίξεων στην Προανακριτική Επιτροπή, καθιστώντας ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να  «συμμορφωθεί» με την απόφαση εξαίρεσης των Πολάκη- Τζανακόπουλου

Το φρένο στο… μπλόκο των συνεδριάσεων της Επιτροπής βάζει η ανάγκη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, να μην εκτεθεί περαιτέρω στις συνειδήσεις του κόσμου ότι είναι το κόμμα και η πλευρά που φοβάται τις εξελίξεις γι’ αυτό και γραμμή του κόμματος είναι να προτάξει την κατάθεση Φρουζή, προκειμένου να κάνει την κλασική κωλοτούμπα του.

Ελέω των διαρκών αναβολών της συνεδρίασης, λόγω των καμωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φρουζής, ένας από τους βασικούς μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, ο οποίος αναμένεται να καθορίσει οριστικά και την εξέλιξη της υπόθεσης, παρέμεινε εκτός ανακριτικής διαδικασίας από τον Προανακριτική Επιτροπή και αυτό ο κόσμος το χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να αλλάξει, έστω και αργά, βάζοντας τέλος στο παιχνίδι της καθυστέρησης, που ο ίδιος ξεκίνησε.

 Από την δική του πλευρά, όπως είχαν γράψει τα parapolitika.gr ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να έχει διαφορετικό προφίλ και αντί του πολακισμού να ακολουθήσει μια διαφορετική τακτική, αμιγώς θεσμική, στέλνοντας επιστολές στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, επιμένοντας ωστόσο ότι η εξαίρεση των δύο βουλευτών από την Προανακριτική, είναι παράνομη.

Από την λήξη της τελευταίας, επεισοδιακής συνεδρίασης της Προανακριτικής Επιτροπής που φυσικά διεκόπη, χάρη στην επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ να μην αντικαταστήσει τους δύο βουλευτές, Πολάκη και Τζανακόπουλο, άρχισαν ήδη πολλά στελέχη του κόμματος και βουλευτές να καταγγέλλουν την κυβέρνηση για … κωλυσιεργία. Μάλιστα, ήδη από την περασμένη εβδομάδα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος, Λάππας, διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή θα συνεδριάσει κανονικά.

Σήμερα ωστόσο ο κ. Τζανακόπουλος που εμφανίστηκε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ δεν μπήκε στη διαδικασία να αποσαφηνίσει πλήρως την θέση του ΣΥΡΙΖΑ, προσποιούμενος μάλιστα ότι… δεν υπήρξε και εξαίρεση του ίδιου και του κ. Πολάκη από την Επιτροπή καθώς όπως δήλωσε «δεν έχουμε αντικατασταθεί».