Μονοήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι κατόπιν προσκλήσεως του Σέρβου ομολόγου του Ίβιτσα Ντάσιτς, πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Κατά την κοινή τους συνάντηση διαπιστώθηκε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι άριστες, ενώ την ίδια στιγμή εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα με έμφαση τις εξελίξεις στην περιοχή και στα Βαλκάνια, ειδικότερα στο ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής στο χώρο των Δυτικών Βαλκανίων και της Σερβίας αλλά και θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Ο κ. Δένδιας υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες που κάνει η Σερβία για να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «για εμάς είναι σαφές ότι η Σερβία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως και οι υπόλοιπες χώρες των δυτικών Βαλκανίων και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους γείτονές μας στην επίτευξη της ευρωπαϊκής τους πορείας».

«Η συνάντηση του ανωτάτου Συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 11 Δεκεμβρίου θα αποτελέσει μία σημαντική ευκαιρία για να εγκαινιάσουμε μια νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις και να ενισχύσουμε την ήδη πολυμερή συνεργασία μας» ανέφερε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας υπουργός.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Ίβιτσα Ντάτσιτς συμφώνησαν στη σύσταση ενός νέου σχήματος περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Σερβίας και της Κύπρου. Η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και ειδικότερα της Σερβίας απασχόλησε επίσης τη συνάντηση.
Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκε, επίσης, και το ζήτημα του Κοσόβου. Ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε ότι η στάση της Ελλάδας στο θέμα αυτό παραμένει σταθερή, τονίζοντας ότι μέχρι να βρεθεί οριστική λύση η Ελλάδα δεν θα προσχώρηση στην αναγνώριση του Κοσόβου.

«Η Ελλάδα έχει αναγνωριστεί ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και, ως εκ τούτου, εκτιμά ιδιαίτερα τις προσπάθειες της Σερβίας προς την προώθηση της σταθερότητας στον δικό της περίγυρο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η θέση μας σχετικά με το καθεστώς του Κοσόβου θα παραμείνει αμετάβλητη έως ότου επιτευχθεί μια τελική συμφωνία, όπως εξ άλλου επαναβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις πρόσφατες συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Vucic και την Πρωθυπουργό Brnabic», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το Κυπριακό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, προς μια λύση που θα είναι βασισμένη στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη στάση αρχής της Σερβίας πάνω στο Κυπριακό ζήτημα, όπως και τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο νησί, την UNFICYΡ. Το σχήμα τριμερούς συνεργασίας με την Κύπρο [την Ελλάδα και τη Σερβία] - ζήτημα το οποίο έθεσε ο αγαπητός συνάδελφός μου- είναι κάτι που αποδεχόμαστε με χαρά και θα διευκολύνουμε την υλοποίησή του στο εγγύς μέλλον», σημείωσε ο ίδιος.

Μετά την συνάντηση, εξαγγέλθηκε η συγκρότηση 3μερούς Ελλάδας, Κύπρου, Σερβίας, μια πρόταση συνεργασίας του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, Αλεξανταρ Βούτσιτς. Στη συνάντηση αυτή, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της σερβικής προεδρίας, κυριάρχησαν τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στην Αθήνα.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου. 

Σημειώνεται ότι απόγευμα της Πέμπτης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί και με τον Πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίο και με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία.