Το γεγονός ότι καθιέρωσε την προαιρετική και όχι την υποχρεωτική εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τους γιατρούς οι οποίοι συνταγογραφούν, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει σε πλήρη εκτροχιασμό την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας, δεν πτοεί τον τέως υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος υπεραμύνθηκε σήμερα το πρωί ακόμη και του… clawback, καθώς, όπως ανέφερε, εάν δεν είχαμε αυτό το μέτρο, η χώρα θα γνώριζε υγειονομική τραγωδία!

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο, το οποίο διοργάνωσαν η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο Ανδρέας Ξανθός επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «το clawback είναι ένα θέμα που αφορά στο φαρμακευτικό παρόν και το μέλλον της φαρμακευτικής πολιτικής της χώρας μας. Χρειάζεται να είμαστε ειλικρινείς και να παραδεχθούμε ότι το clawback είναι ένας μηχανισμός άδικος, οριζόντιος και μη διαρθρωτικός, αλλά είναι ένας μηχανισμός ο οποίος μας επέτρεψε να καλύψουμε με αξιοπρέπεια τις φαρμακευτικές ανάγκες των πολιτών της χώρας μας. Εάν είχαμε τους σημερινούς πολύ χαμηλούς κλειστούς προϋπολογισμούς και δεν υπήρχε αυτός ο μηχανισμός θα είχαμε υγειονομική τραγωδία στη χώρα μας».

Τόνισε επίσης, πως «η κυβέρνηση Σύριζα ενίσχυσε τα διαρθρωτικά μέτρα και ξεκίνησε να υλοποιεί τους μηχανισμούς για την αξιολόγηση, τους μηχανισμούς διαπραγμάτευσης και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τα οποία δεν υπήρχαν πριν το 2015. Επιπλέον, σταδιακή είναι η ενίσχυση των κλειστών προϋπολογισμών, αφού μετά το τέλος της μνημονιακής περιόδου - για το 2019 - έγινε ήδη η πρώτη κίνηση και αυξήσαμε κατά 45 εκατ. ευρώ τον κλειστό προϋπολογισμό των νοσοκομειακών φαρμάκων. Αυτή είναι η πρώτη μετρήσιμη μείωση clawback, όπου 45 εκατ. ευρώ λιγότερο θα είναι λιγότερο για φέτος το νοσοκομειακό clawback».