Αν και πρόωρα, ήδη έχει ξεκινήσει η (πολιτική) σεναριολογία ενόψει της Προεδρικής εκλογής, που θα διεξαχθεί τις πρώτες ηµέρες του νέου χρόνου. Ο νυν Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος έχει αντιληφθεί ότι δεν βρίσκεται στο πλάνο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του έχει αρχίσει να κάνει έναν πρώτο απολογισµό, υποστηρίζοντας ότι «φεύγω µε ψηλά το κεφάλι».

Πρόκειται για µια φράση που αποτελεί κατά κάποιον τρόπο και µια έµµεση απάντηση προς όσους κατηγορούν τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα ότι σε πολλές περιπτώσεις λειτούργησε και ως ασπίδα του Τσίπρα. «Εκανα αυτό που επιτάσσει ο ρόλος µου, έχοντας πάντα κατά νου το συµφέρον της χώρας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος, που είναι αλήθεια ότι εσχάτως δεν κρύβει τη στεναχώρια του για το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα βέλη που δέχεται προέρχονται από τον δικό του ιδεολογικό χώρο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος φαίνεται ότι έχει πλέον καταλάβει ότι δεν βρίσκεται στις επιλογές του πρωθυπουργού. Μάλιστα, αποκρούει και διάφορες προτάσεις που του προτείνουν να παίξει µεσολαβητικό ρόλο προς το Μέγαρο Μαξίµου. «∆εν υπάρχει λόγος», αναφέρει, κλείνοντας κάθε τέτοια συζήτηση. Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος εξακολουθεί να βλέπει καθηµερινά αρκετό κόσµο, επιδιώκοντας, όπως υποστηρίζει, την αµεσότητα, που τον διέκρινε από την πρώτη ηµέρα που αποφάσισε να εισέλθει στην πολιτική.

  ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ

  Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των επίσηµων συναντήσεων, συνοµιλεί τακτικά και µε πρόσωπα µε τα οποία διαχρονικά διατηρούσε εξαιρετική διαπροσωπική σχέση. Στους καθηµερινούς συνοµιλητές του Προέδρου διακρίνει κανείς τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραµανλή. «Μιλάνε σχεδόν κάθε βράδυ», αναφέρει στα «Π» πρόσωπο που είναι σε θέση να γνωρίζει τη σχέση των δύο ανδρών. «Πρόκειται για µια συνήθεια που κρατά από τα χρόνια που ο Προκόπης ήταν στον στενό κύκλο των συνεργατών του τότε προέδρου της Ν.∆.», επισηµαίνει ο ίδιος άνθρωπος. Εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό, ιδιαίτερα στενή σχέση µε τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας διατηρεί τόσο ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ν.∆., Νικήτας Κακλαµάνης, όσο και η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη.

«Ο Παυλόπουλος είναι φίλος µου, δεν µπορώ να το αποσυνδέσω αυτό», είχε δηλώσει προσφάτως η κυρία Μπακογιάννη, ερωτηθείσα σχετικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ίδια «ψηφίζει» την επανεκλογή του νυν Προέδρου της ∆ηµοκρατίας. Στο ίδιο µήκος κύµατος είχε κινηθεί και ο κ. Κακλαµάνης: «Η Ελλάδα έχει Πρόεδρο, κατά την άποψή µου πιο προοδευτικό από αυτούς που υπονοούν». Και πρόσθεσε πως «µε δεδοµένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την υποψηφιότητα του σηµερινού Προέδρου, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα επανεκλεγεί µε µεγάλη πλειοψηφία», στέλνοντας µε αυτόν τον τρόπο το µήνυµά του στην ηγεσία της Ν.∆. για στήριξη του Πρ. Παυλόπουλου.

 ΜΕ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

  Τα δύο «γαλάζια» στελέχη δεν υπήρξε καµία χρονική περίοδος που να διέκοψαν επαφές µε τον κ. Παυλόπουλο. Απεναντίας, ακόµη και τώρα, που όλα δείχνουν ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα τον επιλέξει για να κάνει µια δεύτερη θητεία στο Προεδρικό, δεν κρύβουν την προτίµησή τους στο πρόσωπό του. Εκτός από τους Νεοδηµοκράτες, ο Πρόεδρος έχει οικοδοµήσει µια σχέση τόσο µε τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και µε πολλά από τα στελέχη της προηγούµενης κυβέρνησης.

Συγκεκριµένα, στον κύκλο των ΣΥΡΙΖΑίων συνοµιλητών του εντάσσονται οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκος Παρασκευόπουλος, Νίκος Παππάς κ.ά. Εξαιρετική σχέση έχει ο κ. Παυλόπουλος και µε τον «θεωρητικό» της Αριστεράς, δηµοσιογράφο Θανάση Καρτερό, ο οποίος µαζί µε τον κ. Παππά και τον τότε συγκυβερνήτη, Πάνο Καµµένο, είχαν παίξει καταλυτικό ρόλο στην απόφαση του κ. Τσίπρα να αλλάξει άποψη και να προτείνει, αντί του κ. ∆ηµήτρη Αβραµόπουλου, τον κ. Παυλόπουλο για το ανώτατο πολιτειακό αξίωµα.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω και επειδή ο πολιτικός χρόνος είναι αµείλικτος, πλέον ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας ετοιµάζεται να αποχωριστεί το Μέγαρο της Ηρώδου του Αττικού, δηλώνοντας απόλυτη ικανοποίηση από την πενταετή θητεία του. Και επειδή στην πολιτική θα πρέπει να υπάρχει και ρεαλισµός, ο κ. Παυλόπουλος εξετάζει σοβαρά και τις εισηγήσεις που δέχεται προκειµένου ο ίδιος να βγει και να δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για µια δεύτερη θητεία.

 

«ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΜΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΛΟΙ»

 Ενας από τους πρώην υπουργούς που εκτιµά –και δεν το κρύβει– περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον είναι ο τέως αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος, µε τον οποίο ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος συνδέεται και µε µακρόχρονη φιλία. Μάλιστα, ακόµη και τώρα, που ο επονοµαζόµενος και «κυρ-Μίµης» βρίσκεται στο µάτι του (πολιτικού) κυκλώνα, λέγεται ότι ο Πρόεδρος, όχι µόνο δεν τον έχει εγκαταλείψει, αλλά απεναντίας και συνοµιλεί µαζί του και τον συµβουλεύει.

Οι δύο άνδρες βρίσκονταν σε ανοιχτή γραµµή επικοινωνίας και την περίοδο της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι «πολλές φορές ο Προκόπης µε τη µεσολάβηση Παπαγγελόπουλου είχε σώσει την παρτίδα σε διάφορα θέµατα που σχετίζονταν µε το ΣτΕ, νοµοσχέδια, Προεδρικά ∆ιατάγµατα κ.ο.κ. Το αξιοσηµείωτο στη σχέση του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας µε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης έχει να κάνει µε τη σχεδόν επαναλαµβανόµενη και ολίγον αφοπλιστική φράση του κ. Παυλόπουλου: “Mε τον Μίµη είµαστε φίλοι”».

  

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ