Το σύστημα παρακολούθησης του έργου των υπουργών σύντοµα θα είναι online: το περιβόητο «Μαζί», «που θα παρακολουθεί οριζόντια τις δράσεις των υπουργείων και της κυβέρνησης συνολικά», όπως είχε πει πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινά την ολοκληρωµένη λειτουργία του στις αρχές ∆εκεµβρίου και έτσι µέχρι το τέλος της χρονιάς θα µπορέσει να έχει γίνει η πρώτη καταγραφή των επιδόσεων της κυβέρνησης.

Ηδη, εξάλλου, το τελευταίο τρίµηνο το σύστηµα λειτουργεί πιλοτικά, µε την προεδρία της κυβέρνησης να «φορτώνει» τους στόχους και τα χρονοδιαγράµµατα για κάθε υπουργείο και κάθε τοµέα κυβερνητικής δράσης και να παρακολουθεί την υλοποίησή τους.

Μόλις η πλατφόρµα αυτή ανεβεί στο ∆ιαδίκτυο, κάθε υπουργός θα πάρει κωδικούς για να µπορεί να µπαίνει και να βλέπει την πορεία των έργων που έχει αναλάβει, αλλά δεν θα µπορεί να ανεβάζει ο ίδιος υλικό εκεί.

Αυτή τη δουλειά θα την κάνει µόνο η προεδρία της κυβέρνησης, αφού θα έχει προηγηθεί κάθε φορά συνεννόηση µε τους υπουργούς.

Η ιδέα για το «εργαλείο» αυτό ανήκει στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος από την περίοδο της αντιπολίτευσης αναζητούσε µια µέθοδο που να ανταποκρίνεται στο σύγχρονο project management (διοίκηση και διαχείριση έργου), που θα διασφαλίζει δηλαδή τον συντονισµό και την ενότητα του πολύπλοκου έργου της κυβέρνησης.

Η κεντρική ηλεκτρονική πλατφόρµα, που παρουσιάστηκε σε µορφή demo κατά τη συνεδρίαση του τελευταίου Υπουργικού Συµβουλίου, λειτουργεί στο Μέγαρο Μαξίµου, µε τον Γιώργο Γεραπετρίτη ως υπουργό Επικρατείας να έχει τον πολιτικό συντονισµό και τον Ακη Σκέρτσο ως υφυπουργό συντονισµού την πιο εξειδικευµένη παρακολούθηση του συστήµατος, µαζί µε τον γενικό γραµµατέα της κυβέρνησης, Στέλιο Κουτνατζή.

Αµεσοι συνεργάτες του κ. Σκέρτσου είναι ο γενικός γραµµατέας Συντονισµού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογιώργης, και η γενική γραµµατέας Συντονισµού Οικονοµικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Βίκυ Λοΐζου, µε τον καθένα τους να έχει την εποπτεία συγκεκριµένων υπουργείων στο πλαίσιο του «Μαζί».

Υπό την ευθύνη του κ. Σκέρτσου βρίσκεται και η Ειδική Γραµµατεία Ολοκληρωµένου Πληροφοριακού Συστήµατος Παρακολούθησης και Αξιολόγησης του Κυβερνητικού Εργου, όπως είναι η επίσηµη ονοµασία του «Μαζί», µε τον ειδικό γραµµατέα Παναγιώτη Αλεξόπουλο να «τρέχει» το τεχνικό σκέλος.

Στην πλατφόρµα αυτή εντάσσονται όλοι οι στόχοι, οι δράσεις και οι ενέργειες, τόσο κάθετα, ανά υπουργείο, όσο και οριζόντια, ανά δράση, καθώς µπορεί, π.χ., να υπάρχει µια δράση που να πρέπει να υλοποιηθεί από περισσότερα υπουργεία.

Η οριζόντια παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης όλων των ενεργειών γίνεται µέσα από το «Μαζί», έτσι ώστε ανά πάσα στιγµή ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του να µπορούν να παρακολουθούν σε πραγµατικό χρόνο πού βρίσκεται το κάθε έργο, αλλά και οι υπουργοί να µπορούν να βλέπουν ποια είναι ακριβώς η εξέλιξη των έργων που υλοποιούν.

Τι γίνεται όµως αν κάποια αποστολή, νοµοθετικής ή άλλης φύσης, που έχει αναλάβει ένας υπουργός αργεί να υλοποιηθεί; Εκεί µπαίνει το σύστηµα έγκαιρης προειδοποίησης, που είναι ενσωµατωµένο στο «Μαζί».

Μέσα σε εύλογο χρονικό διάστηµα πριν από τη λήξη της προθεσµίας που θέτει το σχετικό χρονοδιάγραµµα, το σύστηµα ειδοποιεί τον χρήστη ότι υπάρχει µια προθεσµία που κινδυνεύει να παραβιαστεί και το πράσινο χρώµα γίνεται πορτοκαλί.

Ο αρµόδιος υπουργός πρέπει τότε να πράξει τα δέοντα. Αν φτάσει η καταληκτική ηµεροµηνία και το έργο δεν έχει γίνει, το πορτοκαλί γίνεται κόκκινο και το Μέγαρο Μαξίµου αναλαµβάνει δράση για τα περαιτέρω. Ηδη, από την πιλοτική λειτουργία του συστήµατος έχουν εντοπιστεί οι πρώτες καθυστερήσεις ή «αστοχίες» και οι υπουργοί έχουν ειδοποιηθεί αναλόγως από τον κ. Σκέρτσο.