Μια ηχηρή προειδοποίηση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και με αποδέκτες τους υποψηφίους που εξελέγησαν σε καλή σειρά στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη νίκη της ΝΔ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, δίνοντας παράλληλα και το στίγμα για το κυβερνητικό σχήμα που θα δομηθεί στην περίπτωση που οι πολίτες δώσουν εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνη στον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει κανέναν εφησυχασμό που θα μπορούσε να απορρέει από τον εκλογικό θρίαμβο της προηγούμενης κάλπης, ενώ εξέπεμψε αυστηρό μήνυμα για φαινόμενα αλαζονείας από τα «γαλάζια» στελέχη, στον δρόμο προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

«Όσο πιο μεγάλο το εύρος της νίκης, τόσο πιο σεμνός επιβάλλω εγώ να είμαι στον εαυτό μου, δεν θα αλλάξω», απάντησε σε σχετική ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ, επαναλαμβάνοντας ότι οι προσεχείς εκλογές είναι μια εξαιρετικά δύσκολη μάχη.

«Η νέα κάλπη είναι δύσκολη και για εμάς στη ΝΔ. Ο πήχης ανεβαίνει όσο ανεβαίνει το ποσοστό. Οι πολίτες θα πρέπει να επανεπιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη στη ΝΔ. Χρειάζεται αυτοδυναμία για να μην ξαναμπαίνουμε σε περιπέτειες», τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Μηχανισμός παρακολούθησης και αξιολόγησης της προεκλογικής δραστηριότητας στελεχών 

Μάλιστα, το μήνυμά του προς το εσωτερικό του κόμματός έγινε ακόμη ισχυρότερο όταν αναφέρθηκε στην αξιολόγηση της προεκλογικής δραστηριότητας των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στο διάστημα ανάμεσα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής και τις επαναληπτικής κάλπης: «Αν νομίζουν κάποια στελέχη μας ότι έβγαλαν την υποχρέωση εκλεγόμενοι με σταυρό και τώρα μπορούν να κάτσουν να απολαύσουν την εκλογική τους νίκη… θα τους περιμένει μια πολύ μεγάλη απογοήτευση, μετά τις εκλογές εφόσον μας εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες», προαναγγέλλοντας ότι θα αξιολογήσει πάρα πολύ προσεκτικά τη δουλειά που θα κάνουν τα στελέχη, τονίζοντας πως έχει την απαίτηση να τρέξουν εξίσου πολύ για το κόμμα, όπως έκαναν και για τον εαυτό τους.

Ενώ η «νύξη» για τη σύνθεση του επόμενου υπουργικού συμβουλίου, εφόσον οι πολίτες επιλέξουν τη ΝΔ στην κάλπη, έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρη, έπειτα από σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει ότι για την επιλογή των προσώπων που θα υπουργοποιηθούν «πιο πολύ θα μετρήσει τι έκαναν σε αυτές τις εκλογές από την σειρά εκλογής που είχαν στις προηγούμενες εκλογές», κάνοντας λόγο για μηχανισμό παρακολούθησης της πολιτικής τους δραστηριότητας, αυτής της προεκλογικής περιόδου.

«Η πιθανότητα συνέχισης σε ένα Υπουργείο είναι περιορισμένη»

Στην πορεία της συζήτησης, ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει για «κοστούμια που ράβονται, πράγματα από Υπουργεία δεν μαζεύονται» και για υπουργούς που θεωρούν ότι δεδομένο ότι θα συνεχίσουν στο χαρτοφυλάκιο που τους ανατέθηκε κατά την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο:

«Έχω πληροφορίες, οφείλω να έχω πολύ καλές επαφές με όλους τους ράφτες της Αθήνας για να γνωρίζω ποιος κάνει τέτοιες κινήσεις», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια αποκάλυψε - κάνοντας χρήση μπασκετικής ορολογίας - ότι θα εφαρμόσει σύστημα rotation, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του για περισσότερες γυναίκες σε υπουργικές θέσεις: «Κοιτάξτε, τι έχω πει για την επόμενη κυβέρνηση: θα έχει πολλές περισσότερες γυναίκες, αυτό είναι δεδομένο. Δεύτερον, θα υπάρξει σημαντικότατο -να χρησιμοποιήσω μπασκετική έκφραση- rotation. Μπορεί να το εκλάβει κανείς όπως θέλει. Η πιθανότητα συνέχισης σε ένα Υπουργείο είναι περιορισμένη. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να αναλάβει ένα άλλο Υπουργείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενώ στη συνέχεια ανέφερε ότι αυτή η συζήτηση δεν του αρέσει καθώς εκπέμπει μια προεξόφληση του αποτελέσματος. Και κατέληξε: «Δεν έκανα δομικό ανασχηματισμό στη διάρκεια της τετραετίας. Έκανα αλλαγές πιο σημειακές. Αυτή τη φορά, προφανώς, θα μιλάμε για μία άλλη κυβέρνηση από αυτή την οποία είχαμε την προηγούμενη τετραετία, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός», δίνοντας το στίγμα των επιλογών του εφόσον αναδειχθεί νικητής και στην επόμενη εκλογική μάχη.