Άμεση και σκληρή ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις σημερινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου Χαμί Ακσόι για το προσφυγικό, με την ελληνική πλευρά να στέλνει το μήνυμα ότι η Αθήνα δεν δέχεται μαθήματα από την Άγκυρα, καλώντας παράλληλα την τουρκική κυβέρνηση να εφαρμόσει πλήρως την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Η Ελλάδα ως ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν. Η Τουρκία αντί να κάνει υποδείξεις καλό θα είναι να εφαρμόσει πλήρως τις πρόνοιες της κοινής δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας και να πάψει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη», τόνισε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε εξαπολύσει δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμες και ατυχείς» τις δηλώσεις για τον ρόλο της Τουρκίας.

Αναλυτικότερα με την ανακοίνωση του Χαμί Ακσόι, εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, χαρακτηρίζονται ως αβάσιμες και ατυχείς οι δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού για το μεταναστευτικό. Ο Ακσόι, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι επρόκειτο για μια απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την πλευρά της Ελλάδας, μέσω «αλλοίωσης των γεγονότων».