Ενα ιδιαιτέρως τολμηρό πλάνο βρίσκεται αυτή την περίοδο στα συρτάρια του Μεγάρου Μαξίμου, με τους γνωρίζοντες τα μυστικά της πρωθυπουργικής αυλής να επιμένουν ότι πολύ σύντομα θα τοποθετηθεί στις πρώτες θέσεις της ατζέντας των συσκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους στενούς του συνεργάτες.

Ο λόγος για τη μετακόμιση κομβικών για τη λειτουργία της κυβέρνησης υπουργείων σε διαθέσιμες εγκαταστάσεις εκτός του κέντρου της Αθήνας, στα πρότυπα της αντίστοιχης μεταφοράς του υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι (στον χώρο των ολυμπιακών ακινήτων) πριν από μερικά χρόνια.

Αποτελεί, πλέον, κοινό τόπο στους κόλπους της ηγεσίας της κυβέρνησης ότι τα κτίρια στα οποία στεγάζονται ορισμένα από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια της χώρας δεν είναι μόνον ακατάλληλα για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της εποχής, αλλά μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να καταστούν έρμαιο στις διαθέσεις των οποιασδήποτε εμβέλειας εξτρεμιστικών ομάδων.

«Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2019 να εξακολουθούν να παραμένουν οι κορυφαίες κρατικές υπηρεσίες σε κτίρια παλαιάς κοπής, περασμένων δεκαετιών.

Είναι πάνω απ’ όλα θέμα λειτουργικότητας, αλλά και εξόδων, αφού μπορεί το κράτος να εξοικονομήσει σημαντικά ποσά από τα σχετικά ενοίκια που καταβάλλονται.

Επιπλέον, θα πρέπει να πάψουν πια να στοχοποιούνται από κάθε λογής δήθεν εξτρεμιστική ομάδα, η οποία κατά καιρούς επιχειρεί να παρακωλύσει την ομαλότητα του εργασιακού περιβάλλοντος και απασχολεί άνευ λόγου και αιτίας τις αστυνομικές δυνάμεις, που θα πρέπει εκ προοιμίου να έχουν άλλες επιχειρησιακές προτεραιότητες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι με τη μεταφορά του Παιδείας από την Μητροπόλεως ανάσανε κυριολεκτικά η περιοχή», επισημαίνουν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες που στηρίζουν σθεναρά τις σχετικές εισηγήσεις.

Εξάλλου, χαρακτηριστικό των διαθέσεων του πρωθυπουργού και του στενού του επιτελείου ήταν η πρόθεση που ιχνηλατήθηκε αμέσως μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές της 7ης Ιουλίου για μετεγκατάσταση του συνόλου της λειτουργίας του πρωθυπουργικού στρατηγείου από το Μέγαρο Μαξίμου στον χώρο του υπουργείου Εσωτερικών.

Ωστόσο, οι ευθύνες της προώθησης άμεσων κυβερνητικών ενεργειών παρέπεμψαν μέχρι νεωτέρας το θέμα στις... «γαλάζιες» καλένδες.

Κεντρικό μέλημα των εμπνευστών του σχεδίου είναι η εξασφάλιση της όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικής και ευέλικτης λειτουργίας των υπουργείων, ενώ αναλόγως σημαντικό ζήτημα συνιστά η μετακόμιση εκείνων των οποίων οι αρμοδιότητες είτε συνδυάζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είτε βρίσκονται σε απόλυτη εξάρτηση, σε κοντινές μεταξύ τους αποστάσεις. Τα διαθέσιμα κτίρια που προτείνονται είναι παλαιά βιομηχανικά κτίρια, που μπορούν να εκσυγχρονιστούν αλλά και μοντέρνες εγκαταστάσεις με ενεργειακά χαρακτηριστικά, που θα έχουν επιπρόσθετο οικονομικό όφελος.

Η ΛΙΣΤΑ

Αυτήν τη στιγμή, εκτός του αστικού κέντρου της πρωτεύουσας βρίσκεται, πέραν του υπουργείου Παιδείας, και το χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας και της Νησιωτικής Πολιτικής, η έδρα του οποίου είναι στον Πειραιά.

Περίοπτη θέση στη λίστα των πιθανών υπό μετακόμιση υπουργείων έχουν, με τα σημερινά δεδομένα, εκείνα που εμπλέκονται άμεσα στο μέτωπο της δημοσιονομικής ισορροπίας και της καθημερινότητας, όπως το Οικονομικών, το Εσωτερικών, το Υγείας, το Ανάπτυξης, το Εργασίας αλλά και το Υποδομών.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, αντίστοιχες σκέψεις υπάρχουν και για το Πολιτισμού και το Τουρισμού.

Οπως και να ’χει, πάντως, οι όποιες πρωτοβουλίες θα ληφθούν, εκτός των άλλων, και με γνώμονα τη δυνατότητα μεταφοράς των υπηρεσιών και των υπαλλήλων, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρόκειται κυριολεκτικά για μια τιτάνια διαδικασία.

«Ολα θα κριθούν από τη συγκυρία, αλλά και από τις δυνατότητες υλοποίησης μιας τέτοιας απόφασης. Δεν πρόκειται να υπάρξουν βιαστικές κινήσεις, αφού θα ληφθούν υπ’ όψιν όλοι οι παράγοντες, μια και μιλάμε για ένα, αν μη τι άλλο, πολύπλοκο εγχείρημα», επισημαίνει στα «Π» συνομιλητής του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, που γνωρίζει άριστα το παρασκήνιο της καθημερινότητας στο Μαξίμου.

Στον αντίποδα, αδύνατη για επιχειρησιακούς λόγους θεωρείται η αλλαγή έδρας των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη, τα οποία ούτως ή άλλως εδράζονται σε ικανοποιητική απόσταση από το κέντρο, όπως και το υπουργείο Ενέργειας στη Μεσογείων, καθώς και το Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Καλλιθέα.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ