Σε ένα σημαντικό συνέδριο στις Βρυξέλλες συμμετείχε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης που διοργάνωσε ο οργανισμός Φίλοι της Ευρώπης του οποίου και είναι μέλος. Η συζήτηση του Συνεδρίου περιστραφηκε γύρω από τους τομείς και τα πεδία σύγκλισης και απόκλισης μεταξύ Ευρώπης και Κίνας. Στην εκδήλωση συγκεντρώθηκαν περίπου 30 κινέζοι και ευρωπαίοι, πολιτικοί, μελετητές, εκπροσώποι think tank και εκπροσώποι επιχειρήσεων για μια ανοιχτή και ζωντανή συζήτηση σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας.

20191119_125420_2

Οι συμμετέχοντες εξέτασαν τους εν εξελίξει τομεακούς διαλόγους και τα σημεία στα οποία η Ευρώπη και η Κίνα κινούνται πλησιέστερα και εκείνα όπου αποκλίνουν. Τα σημαντικότερα ζητήματα στα οποία επικεντρώθηκε το συνέδριο αφορούσαν τα μέτρα που πρέπει να λάβουν η ΕΕ και η Κίνα για να ολοκληρώσουν τη Συνολική επενδυτική συμφωνία έως το 2020. Αποτέλεσε κοινό τόπο όλων των ομιλητών ότι η σχέση είτε αφορά την οικονομία είτε την πολιτική μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας ωριμάζει. Καθώς συνεχίζουν να αλληλεπιδρούν τα στρατηγικά τους συμφέροντα μέσω της αυξημένης τομεακής συνεργασίας, Κίνα και ΕΕ προσπαθούν να συγκλίνουν τόσο στα εθνικά όσο και στα διμερή τους συμφέροντα. Ιδιαίτερη σημασία είχε η παρέμβαση του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμοδίου για τον τομέα του εμπορίου Phil Hogan ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στις αλλαγές που σχεδιάζονται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και ότι είναι αισιόδοξος ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ε.Ε. βρίσκονται πολύ κοντά σε τελική συμφωνία. Ήδη 164 χώρες έχουν συναινέσει στην συμφωνία. Οι βασικοί τομείς συνεργασίας είναι οι ιχθυοκαλιέργειες και η αγορά του ψαριού, το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι υπηρεσίες. Έθεσε τον προβληματισμό που επανειλημένως έχουν τονίσει τόσο η Κομισιόν όσο και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι ενώ η κοινή μας αγορά είναι η πιο ανοιχτή αγορά στον κόσμο δεν ισχύει το ίδιο για την Κινέζικη καθώς οι ευρωπαικές επιχειρήσεις έχουν πολύ πιο δύσκολη πρόσβαση. Χρειάζεται λοιπόν ένα πιό δίκαιο εμπορικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Τέλος ο κος Hogan υπογράμμισε ότι η Ευρωπαική Ένωση θέλει την Κίνα πιο κοντά της και τόνισε την ανάγκη τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ να κάνουν τους αναγκαίους συμβιβασμούς ώστε να υπάρξει θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Ο κος Καραγκούνης στη σύντομη παρέμβασή του τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και χώρας της ΕΕ με πολύ σημαντικές συμφωνίες σε οικονομικό, επιχειρηματικό, εμπορικό και πολιτιστικό επίπεδο με τρόπο συγχρόνως επωφελή και για τις δύο χώρες. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Ελλάδα και τις πολύ σημαντικές συμφωνίες που υπέγραψε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Πέρα από τον κο Hogan στο συνέδριο συμμετείχαν και οι:

• Wu Hailong: Πρόεδρος του Κινέζικου Οργανισμού Δημόσιας Διπλωματίας, Πρώην Πρέσβης Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

• Zhang Ming: Πρέσβης της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

• Piritta Asunmaa: Υπουργείο Εξωτερικών Φινλανδίας, Υπεύθυνη τμήματος για Αμερική και Ασία

• Maja Bakran Marcich: Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Μετακίνησης και Μέσων Μεταφοράς

• Peter Berz: Ασκών καθήκοντα Γενικού Διευθυντή σε θέματα Εμπορίου Λατινικής Αμερικής και Ασίας