Όπως σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, έτσι και στον αθλητισμό πρέπει να διασφαλίζεται η νομιμότητα και η ομαλότητα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει απλώς και μόνο με προτροπές ενάντια στη βία ή με λεκτικές καταδίκες των φαινομένων διαφθοράς. Χρειάζονται συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα. Έτσι, με το αθλητικό νομοσχέδιο που ψηφίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα θέτουμε τις βάσεις για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αγώνων (Ι), την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας (ΙΙ), την καλή λειτουργία των αθλητικών ομοσπονδιών και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΙΙΙ), καθώς και την αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων (IV).

I. Για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αγώνων, στα τέλη του 2014, το Συμβούλιο της Ευρώπης, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Κυβέρνησης, υιοθέτησε τη Σύμβαση Μακόλιν. Το φαινόμενο των «στημένων» αγώνων αποτελεί απειλή για το παρόν και το μέλλον του αθλητισμού. Συνδέεται με την απάτη, τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, και μάλιστα σε ένταση και έκταση που, σε πολλές περιπτώσεις, υπερβαίνουν τα σύνορα ενός Κράτους. Τη Σύμβαση αυτή, που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, «ξέχασε» επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια να επικυρώσει, ερχόμαστε -και πάλι εμείς- να την ενσωματώσουμε στην ελληνική έννομη τάξη. Η Σύμβαση Μακόλιν είναι εξαιρετικά σημαντική για πολλούς λόγους. Μεταξύ άλλων: α) Προτάσσει τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση. β) Επιτάσσει τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση του παράνομου στοιχήματος. γ) Επιβάλλει την πρόβλεψη διοικητικών και ποινικών κυρώσεων, κατάσχεση και δήμευση εσόδων, εμπορευμάτων και εγγράφων που προκύπτουν από τη διάπραξη σχετικών αδικημάτων. δ) Καθιερώνει τη συνεργασία μεταξύ των Κρατών, αλλά και με τους διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

ΙΙ. Για να αγκαλιάσει η ελληνική κοινωνία τον αθλητισμό, εκτός από το να έχουμε «καθαρούς» αγώνες, πρέπει να δοθεί τέλος στη βία και στις καταστροφές. Πρέπει να δοθεί τέλος στο φόβο των πολιτών ότι στο γήπεδο μπορεί να κινδυνεύσει η σωματική τους ακεραιότητα. Γι’ αυτό, δίνουμε τη δυνατότητα στην Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη να ασκούν αποτελεσματικά τα συνταγματικά τους καθήκοντα. Μεταξύ άλλων: α) Καθιερώνουμε τη δυνατότητα διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων στους κατόχους εισιτηρίων εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων. β) Επανεισάγουμε τη δυνατότητα της Ελληνικής Αστυνομίας να συλλέγει και να επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, μέσα και γύρω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, πάντα με σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. γ) Επεκτείνουμε τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων, σε όλες τις πράξεις βίας που έχουν οπαδικά κίνητρα, ακόμα και αν δεν συνδέονται με συγκεκριμένη αθλητική διοργάνωση.

ΙΙΙ. Για την υγιή ανάπτυξη του αθλητισμού, την ανανέωση των αθλητικών ομοσπονδιών και την καλή λειτουργία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής: α) Ρυθμίζουμε τη διαδικασία ελέγχου νομιμότητας των Κανονισμών των αθλητικών ομοσπονδιών. β) Επανακαθορίζουμε το ανώτατο όριο θητειών, σε συνδυασμό με όριο ηλικίας, για τις διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών. γ) Κυρώνουμε το νέο Καταστατικό της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, με μετατροπή της σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, και εισάγουμε διατάξεις που διασφαλίζουν τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και την αποτελεσματική εποπτεία επί της οικονομικής διαχείρισης.

IV. Για την αξιοποίηση των αθλητικών υποδομών, και πρωτίστως των ολυμπιακών εγκαταστάσεων που εδώ και δύο δεκαετίες υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου: α) Παρέχουμε δυνατότητα απευθείας εκμίσθωσης ή παραχώρησης της χρήσης, οποιουδήποτε ολυμπιακού συγκροτήματος, σε Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες, εφόσον υποβάλουν επενδυτικά σχέδια και να αναλάβουν όλες τις δαπάνες αξιοποίησης, επισκευής, λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων. β) Δίνουμε και στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή τη δυνατότητα να παραχωρεί τη χρήση σταδίων και άλλων εγκαταστάσεών της για διοργάνωση αγώνων, συνεδρίων και εκδηλώσεων, έναντι ανταλλάγματος που θα παρακρατείται από τις εισπράξεις του χρήστη. Αντιμετωπίζουμε έτσι την έλλειψη πόρων και διασφαλίζουμε τη συντήρηση, τη λειτουργία και την περαιτέρω ανάπτυξη των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Με αυτό το νόμο – τομή στο χώρο του αθλητισμού αποδεικνύουμε ότι έχουμε την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα να μπει επιτέλους μια τάξη στο άναρχο αθλητικό περιβάλλον. Στην προσπάθεια αυτή εξαιρετικά συγκινητική είναι η αυθόρμητη, μαζική στήριξη Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών μας. Ανθρώπων που έχουν ταυτίσει τη ζωή τους με την προσφορά στο αθλητικό ιδεώδες. Ανθρώπων που σπανίως παρεμβαίνουν στον πολιτικό διάλογο. Ανθρώπων που αποτελούν πρότυπα για όλους μας. Με τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και έχοντας δίπλα μας αυτούς τους ανθρώπους, μπορούμε να είμαστε κι εμείς βέβαιοι ότι στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας...