Θεοδωρικακος-Βουλη-οπαδικη_βια
Πολιτική

Θεοδωρικάκος: Πρώτιστη αξία η ασφάλεια των πολιτών - Επανέλεγχος σε όλους τους συνδέσμους που έκλεισαν

Τι τόνισε για τη δράση της ΕΛ.ΑΣ, τον Άλκη Καμπανό, τα πανεπιστήμια, την οπαδική βία και τις εκλογές

«Ο στόχος μας για πάταξη της βίας και της εγκληματικότητας και η οικοδόμηση μιας σχέσης, φιλικής απέναντι στον πολίτη και σκληρή και αποτελεσματική απέναντι στον έγκλημα, μέρα με τη μέρα γίνεται πράξη» , ανέφερε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος στο πλαίσιο της επίκαιρης επερώτησης, αρμοδιότητας Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Προστασίας του Πολίτη, των 44 Βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντικείμενο της ερώτησης ήταν τα «Ερωτηματικά για τις ενέργειες των αστυνομικών αρχών σχετικά με τη λειτουργία της λέσχης φιλάθλων στην οποία φέρεται να ήταν μέλη οι συλληφθέντες για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης των φαινομένων βίας με αφορμή τον αθλητισμό».

Ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε πως η χαμηλή και μεσαία παραβατικότητα σημειώνει πτώση 25% σε σχέση με το 2020, την περίοδο προ καραντίνας και σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι δείκτες εγκληματικότητας μειώθηκαν ακόμη περισσότερο την περίοδο της καραντίνας. Η κυβέρνηση με σχέδιο, αποφασιστικότατά και σκληρή δουλειά θα αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα» είπε και απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για επικοινωνιακό σόου λέγοντας: «Επειδή κάποιοι χαρακτήρισαν σόου ό,τι επιχειρήσεις κάναμε αυτές τις ημέρες. Έγιναν 1.215 έλεγχοι εκ των οποίων 312 παράνομοι μετανάστες θα οδηγηθούν στην Αμυγδαλέζα. Εσείς θέλετε οι παράνομοι μετανάστες να κυκλοφορούν ελεύθεροι; Αν το θέλετε να το πείτε!
Εμείς δε το θέλουμε! Θέλουμε να τηρήσουμε τη νομιμότητα. Γι' αυτό έχουμε στο πλάι μας και την αυτοδιοίκηση και τον εμπορικό κόσμο και τους εργαζομένους».

Ο υπουργός επισήμανε πως «αιφνιδιαστικές και με την αξιοποίηση του συνόλου των δυνάμεων της αστυνομίας οι επιχειρήσεις αυτές, θα συνεχιστούν σε όλη την Ελλάδα και δεν θα ανακοινώνεται. Θα γίνονται όπως τώρα».

Αναφορικά με τους «4.500 ειδικούς φρουρούς ρωτάτε τι τους κάναμε; Από πού τους βγάζετε τόσους; 1.500 τον Δεκέμβριο του 2019 προσλάβαμε και συνοριοφύλακες που λέτε ειδικούς φρουρούς! Έχετε κάνει λάθος. Να το παραδεχθείτε. 400 ειδικοί φρουροί, 400 στον Έβρο, 400 στα νησιά του Αιγαίου. Αν ξεπετάτε έτσι αριθμούς, είσαστε πολύ large!» συνέχισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Τα μέτρα είναι αναγκαία

Μιλώντας για τα πανεπιστήμια τόνισε πως «Η μέση ελληνική οικογένεια κάνει τα πάντα για να μπορέσει να σπουδάσει το παιδί της. Χώροι για μπαχαλάκηδες και για έγκλημα δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν. Το λένε και οι ψηφοφόροι σας. Η αστυνομία έχει παρεμβεί πολλές φορές. Στο Αριστοτέλειο η αστυνομία μπήκε για να συλλάβει 6 εμπόρους ναρκωτικών. Τα μετρά είναι αναγκαία γιατί ικανοποιούν την ανάγκη να νιώθουν ασφάλεια φοιτητές και καθηγητές».

«Πρέπει να συνεργασθούμε όλοι»

«Πρώτιστη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή» τόνισε και «άρα πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην αντιμετώπιση της βίας. Κάθε βία δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή. Πόσω μάλλον βία χουλιγκανικού τύπου, πόσω μάλλον στον χώρο του αθλητισμού. Άρα έχουμε υποχρέωση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Ολοι οι φορείς, αυτοδιοίκηση, κόμματα... Και να αποτελέσουμε μια συμμαχία που να πούμε τέλος στη βία. Πρέπει να συνεργασθούμε όλοι και να έχουμε αποτελέσματα».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «Η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να ακολουθήσει αυτό το θέμα για να έχει μια αντιπαράθεση με τη ΝΔ, μήπως αντιμετωπίσει και συσπειρώσει τους ψηφοφόρους σας».

Τραγικό γεγονός η δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Μιλώντας για τις ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, το χαρακτήρισε ως «ένα τραγικό γεγονός όπου η αστυνομία έκανε το καθήκον της με το παραπάνω. Ο χώρος δεν ήταν σύνδεσμος φίλαθλων κάποιας ομάδας. Είναι χώρος που ήταν νοικιασμένος από δύο άτομα, ένα γραφείο το οποίο δεν είχε απασχολήσει ποτέ κανέναν. Δεν υπήρχε στοιχείο ότι εμπλεκόταν σε αυτήν την υπόθεση» είπε και αναφέρθηκε στους ελέγχους.

«Όσον αφορά τους ελέγχους της ΕΛΑΣ, 1/1/21 μέχρι 11/3/22 έγιναν 1.789 έλεγχοι, 81 ανακλήσεις σφραγίσεις χώρων, 19 συλλήψεις. Όμως επειδή θέλω να είμαι έντιμος χωρίς να κάνω καμία προπαγάνδα, οι πολλοί έλεγχοι έγιναν από 1.2 μέχρι 11.3 του 2022. Οι 932 έλεγχοί, 80 παραβάσεις, 69 ανακλήσεις πραγματοποιήθηκαν μετά τη δολοφονία του αδικοχαμένου Άλκη. Άρα η αστυνομία έκανε και πριν ελέγχους, όμως εντατικοποιήθηκαν και ήταν αποτελεσματικοί την τελευταία περίοδο.

Η τραγική απώλεια του Άλκη λειτούργησε σαν μια πολύ δυνατή καμπάνα προς το κράτος και την κοινωνία.
Συνεπώς η αλήθεια είναι ότι η ΕΛ.ΑΣ με βάση σχέδιο εντείνει τους ελέγχους. Τους κάνει ακόμη πιο αποτελεσματικούς».

Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί μέσα σε λίγες μέρες η ΕΛ.ΑΣ, συνέλαβε και οδήγησε στη Δικαιοσύνη όλους τους δολοφόνους τους αγοριού και απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε «επιτέλους βρείτε το θάρρος και πείτε ένα μπράβο!».

«Είναι χιλιάδες οι εικόνες που έχει η ελληνική κοινωνία από τη δράση της ΕΛ.ΑΣ να είναι κοντά της, για τη δική της ασφάλεια κι είναι καλό να το λέει και η αντιπολίτευση, για λόγους αλήθειας και ρεαλισμού».

Οπαδική βία

Αναφερόμενος στην οπαδική βία είπε πως «Συνεχίζουμε τη δράση εναντίον στον χουλιγκανισμό. Η κυβέρνηση έφερε και ψήφισε έναν νόμο. Είστε με τα δικαιώματα των χούλιγκαν να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι ή είστε με τα μέτρα;
Αν θέλετε να κυκλοφορούν ελευθέρα, πείτε το!
Το καταψηφίσατε και τώρα σας ρωτάω. Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρχει αναστολή σε αδικήματα ομαδικής βίας; Όχι! Πιστευτούμε ότι η αυστηροποιηση είναι πολύ πιο αποτελεσματική».

«Η ΕΛΑΣ θα ξανακάνει όλους τους ελέγχους στους 69 συνδέσμους που έκλεισαν. Πριν την έναρξη του πρωταθλήματος θα ελέγξει ξανά όλους τους χώρους των νέων λεσχών. Θα είμαστε αυστηροί στην εφαρμογή του νόμου. Όσον αφορά τις κάμερες μέσα στα γήπεδα, το θεωρώ πάρα πολύ κρίσιμο ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν».

Συνεργασία με ευρωπαϊκές αστυνομίες

«Σε ό,τι αφορά την ΕΛΑΣ, να υπενθυμίσω ότι προχωράμε σε συνεργασίες με άλλες ευρωπαϊκές αστυνομίες ιδίως με τις βρετανικές που έχουν εμπειρία στο θέμα του χουλιγκανισμού. Αναβαθμίζεται η καθημερινή επάρκεια της ΕΛΑΣ με αυτήν την κίνηση».

Κανονικά οι εκλογές

Απαντώντας και στο θέμα στο οποίο αναφέρεται συνεχώς η αντιπολίτευση, των πρόωρων εκλογών, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε «…οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετιας. Σας παρηγορώ γιατί μερικές φορές κάποιος πρέπει να το κάνει αυτό, οι εκλογές θα γίνουν κανονικά».