Ιδιαίτερα παραγωγική χαρακτηρίζουν κύκλοι της ΝΔ αλλά και στελέχη της ΔΑΚΕ Ι.Τ., την παρουσία, τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις της γαλάζιας συνδικαλιστικής Παράταξης στο περιθώριο των εργασιών του Καταστατικού και Εκλογικού Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. με επικεφαλής τον Νίκο Κιουτσούκη ο οποίος είναι εκλεγμένος στο Προεδρείο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Χριστιανοδημοκρατικών Συνδικάτων- EUCDW (και άλλα δύο μέλη της στο Διοικητικό της Συμβούλιο), συμμετείχε στην εκπόνηση κρίσιμων ψηφισμάτων για εργασιακά, αγροτικά αλλά και εθνικά θέματα όπως η υποστήριξη της Κύπρου απέναντι στη συνεχώς εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα. Σημαντικότατη εξέλιξη η ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος της ΔΑΚΕ για την απερίφραστη καταδίκη των βιαιοτήτων του ΠΑΜΕ που οδήγησαν στη διάλυση του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ και η έκκληση προς την κυβέρνηση της ΝΔ να διασφαλίσει και να εγγυηθεί την πραγματοποίηση του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ ως κορυφαίου ζητήματος δημοκρατίας.

Οι επαφές με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, τον επικεφαλής των Ελλήνων Ευρωβουλευτών Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιώργο Στεργίου, τις Ευρωβουλευτίνες Ελίζα Βόζεμπεργκ και Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και πολλά ακόμη στελέχη της αντιπροσωπείας της ΝΔ, πιστοποιούν το εποικοδομητικό κλίμα μεταξύ της γαλάζιας συνδικαλιστικής παράταξης και του φυσικού πολιτικού της κορμού, της Νέας Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι πρόεδρος της EUCDW έχει διατελέσει ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ενώ ο σημερινός πρόεδρός της ο Έλμαρ Μπροκ, είναι ο μακροβιότερος Γερμανός Ευρωβουλευτής, στενότατος σύμβουλος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. είναι η μοναδική συνδικαλιστική παράταξη από τη χώρα μας που συμμετέχει ως μέλος της EUCDW με την δύο φορές εκλογή του προέδρου της, Νίκου Κιουτσούκη στο Προεδρείο της EUCDW, να σηματοδοτεί και να επιβεβαιώνει τη μεγάλη αναγνώριση και εκτίμηση που χαίρει η ΔΑΚΕ από την κορυφαία αυτή Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Ένωση.

Επιπρόσθετα, τα στελέχη της ΔΑΚΕ Ι.Τ. εγκαινίασαν μια ελπιδοφόρα συνεργασία με το Γραμματέα Ε.Κ.Ο. της ΝΔ Νίκο Παγώνη και το Γενικό Γραμματέα της EUCDW και επί έτη Βέλγο Ευρωβουλευτή Ίβο Μπέλετ για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στο πεδίο της οργάνωσης, ευαισθητοποίησης και δραστηριοποίησης των Ελλήνων εργαζόμενων και επαγγελματιών που πρόσκεινται στη ΝΔ με τελικό στόχο τη συγκρότηση ενός κεντρικού οργάνου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.