Ως ορόσημο για την επίτευξη των κεντρικών στόχων της κυβέρνησης για το 2020, αλλά και για τη δημιουργία του κλίματος εκείνου που θα επιτρέψει να μπουν οι βάσεις για τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα της «γαλάζιας» διακυβέρνησης, προσδιορίζεται από τους στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς.

Εξάλλου, όπως είχε διαμηνύσει ο πρωθυπουργός τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, οι εξαγγελίες στις οποίες προχώρησε τότε από το βήμα της ΔΕΘ έχουν μονοετή ορίζοντα και, ως εκ τούτου, ο προσεχής Μάρτιος συνιστά χρονικά το μέσον αυτής της διαδρομής. «Πρέπει να έχουν δοθεί συγκεκριμένα δείγματα γραφής και γι’ αυτό θα πρέπει να τρέξουν ακόμα περισσότερο οι υπουργοί και οι υφυπουργοί που διαθέτουν τα χαρτοφυλάκιακλειδιά για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, αλλά και για τα ζητήματα καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες», επισημαίνουν οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου.

Οπως γίνεται αντιληπτό, βασικός άξονας των προσπαθειών του πρωθυπουργικού στρατηγείου τους μήνες που θα ακολουθήσουν είναι να γίνει όσο το δυνατόν πιο αισθητή στο μέτωπο της οικονομίας η νέα πραγματικότητα που φέρνει η σειρά των φοροελαφρύνσεων στις οποίες προέβη ήδη η κυβέρνηση, αλλά και εκείνων που θα θεσπιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα με φόντο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. «Τα πάντα θα κριθούν στο οικονομικό πεδίο», είναι η επωδός που ακούγεται στις τάξεις των κυβερνώντων, γεγονός που αποτυπώνει τις άμεσες προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πως οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούν σημαντική ανάσα τόσο στο κομμάτι της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας όσο και σε εκείνο του οικογενειακού προϋπολογισμού, παράμετρος που θα καταστεί ακόμα πιο εμφανής μετά και την αποπληρωμή των δόσεων όσον αφορά το μεγαλύτερο μέρος των πάγιων φορολογικών υποχρεώσεων.

Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει και μια πιο καθαρή εικόνα για τις διόδους αξιοποίησης του πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα προκύψει βάσει των προβλέψεων του υπουργείου Οικονομικών, ενώ βασικό όπλο στην κυβερνητική φαρέτρα θα αποτελέσει και η διαφαινόμενη «ανάσταση» στον τομέα της οικοδομικής δραστηριότητας, από την οποία θα επωφεληθούν μοιραία οι εμπλεκόμενοι επαγγελματικοί κλάδοι.

Την ίδια ώρα, βεβαίως, στην κυβέρνηση πατάνε γκάζι, προκειμένου να υπάρξουν χειροπιαστές εξελίξεις στο επίπεδο των μεγάλων επενδύσεων, που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο εντός συνόρων, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και αναπτυξιακής προοπτικής, αλλά και μιας κοινωνικής ευφορίας, που θα διευκολύνει συνολικά το κυβερνητικό έργο και θα στείλει στο εξωτερικό ξεκάθαρο μήνυμα προσήλωσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη στόχευση της προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα μας. Στην κορυφή αυτής της ατζέντας βρίσκεται -εκτός των άλλων, και για σημειολογικούς λόγους- το Ελληνικό, αφού, όπως λένε στο Μαξίμου, «μέχρι τις αρχές της άνοιξης θα επιδιώξουμε να έχουν μπει οι πρώτες μπουλντόζες».

Ακόμα ένα ισχυρό κίνητρο για να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες είναι η ενδυνάμωση της κυβερνητικής ρητορικής για το μακροπρόθεσμο εγχείρημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, που συνδέεται άρρηκτα με τη δικαίωση των αναπτυξιακών προβλέψεων του Προϋπολογισμού. Αλλωστε, τα -αν μη τι άλλο- ικανοποιητικά στοιχεία που καταγράφονται στις πρόσφατες εκθέσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία ευνοούν απολύτως τους άμεσους και μεταγενέστερους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αλλαγή πλαισίου

Είναι κοινός τόπος στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος πως η διαχείριση του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού αποτελεί, δίχως αμφιβολία, ένα από τα πλέον κρίσιμα και πολυπαραγοντικά ζητήματα στο εσωτερικό της χώρας. Βλέπετε, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές της Ν.Δ., αν οι αυξημένες ροές εξέλιπαν από την ατζέντα της καθημερινότητας, τότε η επαφή με το εκλογικό τους ακροατήριο θα ήταν όχι μόνο ανώδυνη, αλλά καλύτερη από ποτέ. Ωστόσο, λόγω της έντασης της παρούσας κρίσης, ιδιαιτέρως στις περιοχές της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας όπου μεταφέρονται μετανάστες και πρόσφυγες από το Ανατολικό Αιγαίο, υπάρχει έκδηλος προβληματισμός των τοπικών κοινωνιών, έστω κι αν τα ακραία φαινόμενα είναι ιδιαιτέρως περιορισμένα και, κατά συνέπεια, απολύτως ελεγχόμενα.

Βασικό μέλημα, λοιπόν, των συναρμόδιων υπουργείων σε αυτήν τη φάση είναι να εκμεταλλευθούν πλήρως τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που θα υπάρξουν στη διάρκεια των χειμερινών μηνών, ώστε να έχει επέλθει ισορροπία στη διαχείριση της κατάστασης τόσο σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για τις διαδικασίες ασύλου και την επιστροφή των ανθρώπων που δεν μπορούν να συγκροτήσουν προσφυγικό προφίλ στις χώρες προέλευσης όσο και για την όσο το δυνατόν πιο άρτια κατανομή ανά την ελληνική επικράτεια εκείνων που, με βάση τις διεθνείς συνθήκες, θα παραμείνουν στην Ελλάδα.

Εκτός από τα παραπάνω, με τον τρόπο αυτόν, στην κυβέρνηση ευελπιστούν να κερδίσουν και τον απαιτούμενο χρόνο για την εξασφάλιση αποτελεσματικής στήριξης από τους Ευρωπαίους, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, δεδομένης και της γενικότερης συζήτησης που έχει ανοίξει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον μετασχηματισμό του υπάρχοντος πλαισίου. Επιπλέον, θα επιχειρηθεί να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα και στο κρίσιμο κομμάτι εμπλοκής της Τουρκίας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για δυναμικές πρωτοβουλίες που μπορεί να ληφθούν στο άμεσο μέλλον και μέχρι ο ανοιξιάτικος καιρός να λειτουργήσει υπέρ της αύξησης των ροών.

Εμβάθυνση σχέσεων και συνεργασία με ΗΠΑ και Κίνα

Το τρίτο σημείο στο οποίο στρέφεται η προσοχή του στενού πρωθυπουργικού πυρήνα είναι η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, µε βασική επιδίωξη να κυλήσει ανώδυνα, όχι µόνο για το εσωκοµµατικό σκηνικό, αλλά και για το σύνολο του πολιτικού κόσµου. Υπενθυµίζεται ότι τον Μάρτιο ο όποιος «εκλεκτός» αναλαµβάνει καθήκοντα, οπότε εντός του Φεβρουαρίου αναµένεται να διενεργηθεί η ψηφοφορία, µε τον πρωθυπουργό να γνωστοποιεί την πρότασή του µέσα στον Ιανουάριο. «Ο Κυριάκος αυτή τη στιγµή είναι απόλυτος κυρίαρχος και στην κοινοβουλευτική σκακιέρα και στην κοινωνία, όπως καταγράφεται σε όλες τις µετρήσεις. Γι’ αυτό και δεν έχει κανέναν λόγο να προχωρά σε ριζοσπαστικού τύπου ενέργειες, που θα µπορούσαν να έχουν συνέπειες οι οποίες δεν θα µπορούν να ιχνηλατηθούν µελλοντικά», επισηµαίνουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους κορυφαίοι κοµµατικοί παράγοντες αποτυπώνοντας τις σκέψεις και τις προθέσεις της ηγεσίας της κυβέρνησης.

Εντός της πρώτης περιόδου του νέου έτους θα εξελιχθεί και η περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων της χώρας µε τις ΗΠΑ. Στην κατεύθυνση αυτή, θα συνεχιστεί ο στρατηγικός διάλογος µεταξύ των δύο πλευρών. Ο δεύτερος γύρος ολοκληρώθηκε µε επιτυχία εντός
του Οκτωβρίου, µε τις θεµατικές που αναπτύσσονται να αφορούν την περιφερειακή συνεργασία, την άµυνα και την ασφάλεια, το κράτος ∆ικαίου και την αντιτροµοκρατία, το εµπόριο και τις επενδύσεις, την ενεργειακή συνεργασία και την Παιδεία.

Σύµφωνα µε πληροφορίες ο τρίτος γύρος προγραµµατίζεται τον Οκτώβριο του 2020 µε επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον. Παράλληλα, πριν από τον Απρίλιο θα φανούν τα πρώτα απτά αποτελέσµατα της συνεργασίας της χώρας µας µε την Κίνα.

Μάλιστα, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει την τρίτη συνάντησή του σε λιγότερους από έξι µήνες µε  τον Κινέζο πρόεδρο, αυτή τη φορά στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «17+1». Πρόκειται για µια πολυµερή συνεργασία χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης µε την Κίνα. Βασικός στόχος της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίµου µέχρι τον Μάρτιο είναι και τα απτά αποτελέσµατα στο µέτωπο της καθηµερινότητας των πολιτών. Στην κατεύθυνση αυτή, θα έχει ήδη λειτουργήσει το «παρατηρητήριο γραφειοκρατίας», που ρίχνει η κυβέρνηση στη µάχη για την πάταξη της γραφειοκρατίας και τον περιορισµό της ταλαιπωρίας πολιτών και επιχειρήσεων που θέλουν να εξυπηρετηθούν από το ∆ηµόσιο.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 23/11/2019