Νέο Σύνταγμα, με την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα έχει από αύριο η χώρα καθώς ψηφίστηκε η Συνταγματική Αναθεώρηση στη Βουλή.

Το νέο Σύνταγμα με βασικά σημεία του την αποδέσμευση από τις εκλογές της διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κατοχύρωση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού και η ποινική ευθύνη υπουργών με την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας αποτελεί «προϊόν συναίνεσης και θα εκπέμπει μήνυμα εκσυγχρονισμού» όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, δίνοντας και το στίγμα των προτάσεων εκ μέρους της κυβέρνησης.

Τα άρθρα που αναθεωρούνται: 

-Άρθρο 32:  Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από εθνικές εκλογές. Ο ΠτΔ θα μπορεί να αναδεικνύεται ακόμα και με σχετική πλειοψηφία στη Βουλή. Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους. Δεν ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ5.

 

Άρθρο 86:· Περιορισμός των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών που προβλέπει την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για τη διαγραφή των αδικημάτων. Η διάταξη έλαβε 274 ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και την ερμηνευτική δήλωση που είχε καταθέσει αλλά βέβαια δεν πέρασε. Συγκέντρωσε 84 ψήφους. Καταψήφισαν 125 βουλευτές.

 

Άρθρο 54:  Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. Η διάταξη έλαβε 212 ψήφους, 84 όχι και ένας δήλωσε «παρών». Δεν ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Άρθρο 73:· Θέσπιση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Η διάταξη έλαβε 254 ψήφους. Καταψηφίστηκε από 32 βουλευτές. Ένδεκα βουλευτές δήλωσαν «παρών»

 

Άρθρο 62: Περιορισμός του βουλευτικού ακαταδίωκτου: Η διάταξη έλαβε 179 ψήφους, 117 καταψήφισαν και ένα παρών.

 

Άρθρο 68: Σύσταση εξεταστικών επιτροπών κατ΄ εξαίρεση του κανόνα της πλειοψηφίας. Η διάταξη έλαβε189 ψήφους. Καταψήφισαν 94 βουλευτές και 14 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

 

Άρθρο 101:  Επιλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων αντί 4/5 που ισχύει σήμερα άρθρο 101). Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους. Καταψήφισαν 139 βουλευτές.

 

Άρθρο 21: Εγγύηση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους. Η διάταξη έλαβε 190 ψήφους, 107 βουλευτές καταψήφισαν.

 

Άρθρο 96: Εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα πολιτικά. Η διάταξη έλαβε 189 ψήφους. Καταψήφισαν 139 βουλευτές.

 

Τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών

 

Νωρίτερα, σε έντονο κλίμα και με ηχηρές αντιπαραθέσεις οι πολιτικοί αρχηγοί έλαβαν το λόγο από το βήμα της Βουλής, στηρίζοντας τις θέσεις που πρότειναν στην Συνταγματική αναθεώρηση.

«Τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ τις απέρριψε ο λαός στις εκλογές»

«Τις προτάσεις σας δεν τις απορρίπτει η Νέα Δημοκρατία αλλά ο ελληνικός λαός στις εκλογές για αυτό μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, υπενθυμίζοντας ουσιαστικά ότι ήταν «αντικείμενο των εκλογών».

«Αν είχατε το θάρρος να προσυπογράψετε την πρόταση για να θέσουμε ένα μεγαλύτερο εύρος διατάξεων θα είχαμε τη δυνατότητα να εξηγήσουμε στο λαό γιατί οι εκλογές αφορούσαν και την αναθεώρηση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι από αύριο η χώρα θα έχει ένα νέο Σύνταγμα, το οποίο θα φέρει τη σφραγίδα της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Και βέβαια, όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης αποτελεί «προϊόν συναίνεσης». Σύμφωνα, πάντως, με τον πρωθυπουργό ο «συνολικός απολογισμός είναι θετικός» και γίνεται «ένα ακόμα βήμα δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού».

Την ίδια ώρα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι ο τόνος της ομιλίας του ήταν εκτός κλίματος. «Αλλά και εκτός κλίματος σε σχέση με τη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια επιτροπή», είπε για υπενθυμίσει ότι η παρουσία διαδικασία στην αναθεωρητική Βουλή «ξεκίνησε στον φυσικό της χώρο, τη Βουλή, και όχι σε κομματικές φιέστες στο προαύλιό της», όπως είχε πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγα χρόνια πριν. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τις 154 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση, στην σημερινή βουλή ήρθαν μόνο 40.

«Και λέτε τώρα χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, για την αναθεώρηση που οι ίδιοι περιορίσατε, ότι είναι τζούφια», είπε. Μάλιστα, ειδική μνεία έκανε στο άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, διάταξη η οποία δεν πέρασε στην παρούσα Βουλή επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισε. «Στην προηγούμενη βουλή η ευρεία και γενναία πρότασή μας προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και την οριζόντια προστασία του περιβάλλοντος, που αρνηθήκατε κ. Τσίπρα», τόνισε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι αποτελεί, ωστόσο, τομή η κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. «Είναι μια δέσμευση ότι το κράτος θα μεριμνά για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Ελπίζω αυτό το άρθρο να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία», σημείωσε.

 

Ερχόμενος στο άρθρο 54 για την ψήφο των αποδήμων ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ επιθυμεί να ψηφίζουν χωρίς προϋποθέσεις ακόμα και με επιστολή ψήφο. «Φανήκαμε ευέλικτοι», είπε ο κ. Μητσοτάκης και έκανε λόγο για υποχωρήσεις επειδή «η πατρίδα μας έχει ανάγκη όσο ποτέ, τον παγκόσμιο ελληνισμό». «Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα. Που θα γίνει άλμα, γιατί οι Έλληνες ενωμένοι, παντού στον κόσμο μεγαλουργούν», είπε και εξέφρασε την ευχή ο εφαρμοστικός νόμος που θα έρθει σύντομα και θα έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου να ψηφιστεί από 300 βουλευτές.

 

Σε ότι αφορά το άρθρο 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έπιασε (πάλι) αδιάβαστο τον Αλ. Τσίπρα. «κ. Τσίπρα κάνατε αναφορές στον Κ. Καραμανλή και τον Τσάτσο και είπατε ότι δεν θα δέχονταν να εκλεγούν με τη νέα διάταξη. Ο Κ. Καραμανλής εκλέχτηκε με 153 βουλευτές. Και στα συνταγματικά αδιάβαστος κ. Τσίπρα», σημείωσε. Σε κάθε περίπτωση εξήγησε ότι η λύση που προτείνει η ΝΔ απεμπλέκει τη λειτουργία της βουλής από την εκλογή ΠτΔ.

 

«Δεν αναθεωρούμε τη διάταξη που καθορίζει τον τρόπο που εκλέγεται ο ΠτΔ. Η πρότασή μας είναι να εξακολουθεί να ισχύει η αναζήτηση ευρέων συνθέσεων και καταλήγει στην απλή πλειοψηφία», σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η νέα πρόβλεψη συνταγματική πρόβλεψη δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας να αναζητεί ένα πρόσωπο ευρείας συναίνεσης. Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «αν θέλαμε να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για το αν ο ΠτΔ πρέπει να εκλέγεται απευθείας από τον λαό, μπορούμε να την κάνουμε. Αλλά δεν το προκρίναμε, μετά την τραυματική εμπειρία του 2015».

 

Νωρίτερα, επιτέθηκε στον Αλ. Τσίπρα ο οποίος θεώρησε ότι η ΝΔ είχε προτείνει να συνταγματοποιηθεί η απλή αναλογική. «Ποιος σας λέει για απλή αναλογική; Δεν γνωρίζετε την πάγια αντίθεση μας με την απλή αναλογική;  Λίγη λογική δεν έχετε; Σας γράφουν τις ομιλίες αλλά  όταν παρεισφρέουν λογογράφοι μπορεί να υποπέσετε σε σφάλματα», δήλωσε. Σε ότι αφορά, δε, το άρθρο 86 ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να χειροκροτήσουν την αλλαγή της εν λόγω διάταξης. «Προτείνουμε τον περιορισμό της ασυλίας των βουλευτών μόνο σε πράξεις που αφορούν πολιτική δράση και την κατάργηση αποσβεστικής προθεσμίας για την ευθύνη υπουργών ώστε να ασκεί η Βουλή δίωξη», είπε σημειώνοντας ότι ο πολιτικός πλέον θα έχει την ίδια αντιμετώπιση με τον πολίτη.

 

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το νέο Σύνταγμα που θα ισχύει από αύριο θα εκπέμπει μήνυμα εκσυγχρονισμού. «Δεν μπορεί κανένα σύνταγμα να υποκαταστήσει τη διαδικασία ωρίμανσης της κοινωνίας, συντελέστηκε με δραματικό και επώδυνο τρόπο επώδυνο. Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση», κατέληξε.

 

 

Αλ. Τσίπρας: Αμήχανη συρραφή διατάξεων η πρόταση της ΝΔ

 

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Συνταγματική Αναθεώρηση, κατηγορώντας τη γαλάζια παράταξη για την μη αποδοχή των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδική μνεία έκανε ο πρώην πρωθυπουργός στο άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη των Υπουργών καθώς επίσης και για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Πάντως δεν απέφυγε τον Συνταγματικό λαϊκισμό ξεκινώντας την παρέμβασή του. «Οι αντιδράσεις τότε στην πρωτοβουλία της αναθεώρησης του Συντάγματος, από τα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος, δεν είχαν να κάνουν με έναν θεσμικό καθωσπρεπισμό αλλά κυρίως υπέκρυπταν το φόβο, να χάσουν για πρώτη φορά τον έλεγχο του Συντάγματος, οι πολιτικές δυνάμεις που το μονοπώλησαν επί σαράντα χρόνια», είπε αρχικά και εξήγησε ότι οι αντιδράσεις αυτές προήλθαν από «τις ίδιες πολιτικές δυνάμεις δηλαδή, που έβαλαν το άρθρο 86 στο Σύνταγμα για να εξασφαλίζουν την ατιμωρησία τους, που έβαλαν το δικαίωμα επίταξης στο Σύνταγμα για να περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας, που θέλουν το λαό απαθή, να ψηφίζει μια φορά στα τέσσερα χρόνια και μετά να παρακολουθεί αμέτοχος ν’ αποφασίζουν άλλοι για λογαριασμό του».

 

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι γνώριζε πως το 2015 έπαιρνε ένα ρίσκο, καθώς επίσης ότι θα ήταν «δύσκολο να διασφαλίσουμε την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία στην προτείνουσα Βουλή». «Πήραμε την απόφαση να κινήσουμε τη διαδικασία της αναθεώρησης, χωρίς μικροπολιτικούς υπολογισμούς και χωρίς τακτικισμούς. Με στάση υπευθυνότητας απέναντι στην κοινωνία και απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Το σχέδιό μας, προφανώς, δε θα υλοποιηθεί στη παρούσα αναθεώρηση. Παρόλα αυτά, δε μετανιώνουμε που ανοίξαμε αυτή τη διαδικασία», σημείωσε και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι ο λαός θα ενέκρινε το σχέδιο αναθεώρησης που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας αποπειράθηκε να κάνει και την αυτοκριτική του αναφορικά με τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας, με τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει ότι «σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να δυσαρέστησε το στενό κομματικό μας ακροατήριο, όπως για παράδειγμα στην πρότασή μας για το άρθρο 3, που προτείναμε έναν ήπιο εξορθολογισμό, και όχι τη ριζική διάρρηξη, των σχέσεων πολιτείας και εκκλησίας». Ο κ.Τσίπρας, ωστόσο, έσπευσε να δικαιολογήσει τη στάση του κόμματός του, λέγοντας ότι «αυτή, όπως και όλες οι προτάσεις μας, έγιναν με την επίγνωση ότι το Σύνταγμα αποδίδει πάντοτε έναν ορισμένο συσχετισμό κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων, τον οποίο δεν μπορούμε να υπερβούμε».

Κλείνοντας, δε, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η ιστορία αργά η γρήγορα «θα μας δικαιώσει», καθώς «η Ιστορία με τα όσα επιλέγετε να κάνετε στην αναθεώρηση, σάς έχει ήδη καταδικάσει».

 

Γεννηματά: «Αναγκαία αλλά άτολμη η αναθεώρηση του Συντάγματος»

 

Άτολμη, όχι αρκετή, αλλά αναγκαία, χαρακτήρισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, από το βήμα της Βουλής, τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, παρά -όπως είπε- τον συνταγματικό λαϊκισμό στον οποίο επιδόθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η κ. Γεννηματά ανέφερε πώς δεν έγιναν όσα χρειάζεται η χώρα και αναδείχθηκαν στη διάρκεια της κρίσης, καθώς η συνταγματική αναθεώρηση δεν απάντησε σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η αλλαγή του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, τις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής και τηn προστασία της βιοποικιλότητας, ούτε για τη ανάγκη δίκαιης κατανομής του πλούτου στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της τεχνητής νοημοσύνης.

 

Δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην πρόταση που υποβαθμίζει το κύρος και την υπερκομματική αποστολή του ανώτατου άρχοντα. Ούτε φυσικά σε λύσεις που απειλούν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία του προεδρευομένου πολιτεύματός μας». Εξήγησε ότι σωστά μεν αποσυνδέεται από τη διάλυση της Βουλής αλλά συνιστά υποβάθμιση του θεσμού να εκλέγεται σε έσχατη περίπτωση με σχετική πλειοψηφία, γιατί ευτελίζεται ο θεσμός. Επίσης, διαφώνησε με τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγεται ο ΠτΔ ακόμη και από το λαό, γιατί αυτό θα προκαλούσε δυισμό.

 

«Το θέμα αντιμετωπίστηκε από την πλειοψηφία, υπό τον φόβο της διάλυσης της Βουλής, καταλήγοντας να προκύψει κομματικά ελεγχόμενος Πρόεδρος», υποστήριξε η κ. Γεννηματά. Ταυτόχρονα επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα, ως χορηγό του κ. Μητσοτάκη, επειδή με τη ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη Βουλή διευκόλυνε τη ΝΔ να εγκρίνει τώρα τις διατάξεις με τη πλειοψηφία που διαθέτει.

 

Σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών ανέφερε ότι είναι αναφανδόν υπέρ. «Συμφωνούμε με την κατάργηση της πρόωρης παραγραφής», υπογράμμισε, κατηγορώντας παράλληλα τον Αλέξη Τσίπρα για «επικοινωνιακά τρικ με τα οποία επιχειρεί απελπισμένο αντιπερισπασμό για την έρευνα του παραδικαστικού κυκλώματος στην αυλή του».

 

Η κ. Γεννηματά συμφώνησε με τη ρύθμιση να περιοριστεί στο άρθρο 62 η ασυλία των βουλευτών μόνο στις πολιτικές διώξεις, ενώ για το άρθρο 54 που ρυθμίζει τη δυνατότητα ψήφου όσων πολιτών βρίσκονται στο εξωτερικό είπε ότι «είναι λάθος να μπουν όλες οι προϋποθέσεις στο Σύνταγμα αντί στον εκτελεστικό νόμο. Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους που βρίσκονται στο εξωτερικό πρέπει να έχουν ισοδύναμη ψήφο και τελικός στόχος παραμένει η καθιέρωση για επιστολική ψήφο», καλώντας τον πρωθυπουργό να ξαναδεί το ζήτημα.

 

«Η αναθεώρηση αυτή, παρά τις αστοχίες και την ατολμία της, είναι η απάντηση του πολιτικού συστήματος στις προκλήσεις της νέας εποχής. Αν η απάντηση αυτή θα είναι πειστική, αποτελεσματική, βιώσιμη, μένει πλέον να αποδειχθεί. Αλλά δεν είναι από μόνη της αρκετή. Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι αναγκαία, αλλά όχι και ικανή συνθήκη. Ναι, έχει κορυφαία σημασία για τη λειτουργία του πολιτεύματός μας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας. Αλλά, δεν ζούμε σε συνθήκες νομικού και συνταγματικού εργαστηρίου. Η ζωή είναι εκεί έξω! Στην Κοινωνία, την Οικονομία, τη νέα γενιά. Στον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής. Στις πολύπαθες κοινότητες των Ελλήνων, στο μέτωπο του προσφυγικού, εκεί που δοκιμάζεται ο ανθρωπισμός μας», κατέληξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.