kriakos-mitsotakis-2911-5
Πολιτική

Μητσοτάκης από το Συνέδριο της ΝΔ: «Συμφωνία Δημιουργίας» με τον λαό

Με στόχο να τεθεί το ιδεολογικό πλαίσιο της ΝΔ και της κυβερνητικής πολιτικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 13ου Συνεδρίου του κόμματος έθεσε τις βάζεις για την επόμενη ημέρα στο κόμμα με εκτενείς αναφορές στη σύζευξη πολιτικού φιλελευθερισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η «Συμφωνία Αλήθειας» μετατρέπεται τώρα, σε «Συμφωνία Δημιουργίας» σημείωσε κατά την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ δίνοντας το στίγμα της νέας πορείας για το κόμμα της ΝΔ, υπογράμμισε πως «το μήνυμά μας θα είναι ένα: Νέοι ορίζοντες για μία νέα Ελλάδα! Νέες απαντήσεις από νέα μυαλά! Η Ν.Δ. είναι πάντα νέα και δημιουργικά ανήσυχη».

 Με αναφορές στον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλά και στον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο πρωθυπουργός οριοθέτησε το ιδεολογικό στίγμα της παράταξης ανάμεσα στο «δίπολο» της Δημοκρατίας όπως τους χαρακτήρισε. Ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του με σαφείς αναφορές στην ιδεολογική προσέγγιση του κόμματος μίλησε για ένα από τα κεντρικά προεκλογικά συνθήματα του κόμματος υπογραμμίζοντας πως :«η Ανάπτυξη Για Όλους θα ήταν ένα ακόμη σύνθημα, αν δεν είχε το βάθος της ιδεολογίας μας: Δηλαδή την παραγωγή νέου πλούτου που θα μοιράζεται δίκαια».

Παράλληλα, στη διάρκεια της ομιλίας του με εκτενείς αναφορές στο κυβερνητικό έργο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα κύρια ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας δίνοντας έμφαση στην πολιτική για το μεταναστευτικό, αλλά και για τα ζητήματα της οικονομίας, ενώ έστειλε αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία τονίζοντας: «Όποιος μας απειλεί, θα βρει απέναντί του την Ευρώπη».

  

«Ο αγώνας μας δικαιώθηκε»

Κατά την έναρξη της ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την δικαίωση του προγράμματος, αλλά και του αγώνα της Νέας Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι ακολουθείται ένα πρόγραμμα όχι απλά γιατί είναι «τεχνοκρατικό άρτιο», αλλά γιατί «υπηρετεί την Ελλάδα και τον Έλληνα».

«Η αντίληψη που διαπνέει το κυβερνητικό έργο: Δεν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα επειδή, απλώς, είναι τεχνοκρατικά άρτιο. Αλλά γιατί υπηρετεί την Ελλάδα και τον Έλληνα. Οι αριθμοί έχουν σημασία μόνο αν σημαίνουν ανθρώπινη ευημερία. Και οι στόχοι δεν έχουν αξία αν δεν επιτυγχάνονται στο όνομα του κάθε πολίτη».

 «Ανοίγοντας, πέρυσι, το προηγούμενο συνέδριό μας, είχα προβλέψει πως θα ήταν το τελευταίο πριν από την μεγάλη πολιτική αλλαγή. Μία αλλαγή που τόσο ποθούσε η Ελλάδα και για την οποία τόσο σκληρά εργαστήκατε. Ύστερα από έναν χρόνο, αυτός ο αγώνας μας δικαιώθηκε: Η Ν.Δ. είναι, πλέον, αυτοδύναμη στην κυβέρνηση. Και η Ελλάδα άφησε πίσω την κρίση, το ψέμα και την μιζέρια.

Αυτή η νίκη δεν ήλθε μόνο στην κάλπη. Αλλά και στη σκέψη και στην καρδιά των πολιτών. Από το 2016 διανύσαμε μαζί μία συνεπή και συνεχή πορεία. Μέσα σε ένα τόσο μικρό διάστημα, η Ν.Δ. ανασυγκροτήθηκε: Ο κομματικός της κορμός αποτελείται, πλέον, από νέα στελέχη εκλεγμένα από τη βάση».

 

«Πυξίδα μας η πρόοδος»

 «Τολμηρή ανανέωση και σκέψη» είναι τα «καύσιμα» της παράταξης όπως τόνισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας την πολιτική αλλαγή ως συνέπεια της ανανέωσης που επήλθε:

«Η μεγάλη πολιτική αλλαγή δεν θα μπορούσε να συντελεστεί αν η παράταξη  δεν ακολουθούσε αυτό που πρότεινα από την πρώτη στιγμή που με εκλέξατε αρχηγό της: Να έχει άγκυρα την παράδοσή της. Πυξίδα της, την πρόοδο. Και καύσιμα στο ταξίδι της, την ανανέωση και την τολμηρή σκέψη. Κατάφερε, έτσι, να φέρει κοντά της ανθρώπους από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, αλλά με έναν κοινό στόχο: Την προκοπή της χώρας. Δεν θα σταματήσω να το λέω: Οι Έλληνες είμαστε λίγοι για να είμαστε χωρισμένοι. Και μας κράτησαν πολύ πίσω για να μην κινηθούμε γρήγορα προς τα εμπρός. Ξεκινάμε, λοιπόν, με όλους και για όλους»!

 

«Δεν θα κρύψουμε από τον λαό τις δυσκολίες που συναντάμε»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επιτυχία που σημείωσε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο αποτελεί την «ισχυρότερη κυβέρνηση στην Ευρώπη» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κρύψει τίποτα από τον λαό από τις δυσκολίες που συναντάμε»:

«Η χώρα μας έχει, σήμερα, την ισχυρότερη κυβέρνηση στην Ευρώπη και η Ν.Δ είναι το μεγαλύτερο, σε οργάνωση, κεντροδεξιό κόμμα. Το πρώτο που νίκησε τον λαϊκισμό. Όχι αντιγράφοντας τις μεθόδους του, αλλά αντιμετωπίζοντας την ουσία του. Φάρος μας, λοιπόν, πρέπει να παραμείνει η αλήθεια και η ειλικρίνεια. Δεν θα κρύψουμε από τον λαό τις δυσκολίες που συναντάμε, ούτε και θα αρνηθούμε ολισθήματα.  Κάποια από τα τελευταία, μάλιστα, εγώ πρώτος θα αναγνωρίσω και θα σπεύσω να θεραπεύω. Απ΄την άλλη, όμως, ποτέ δεν θα εξισώσουμε τις λίγες και μικρές αστοχίες του παρόντος με τα πολλά και μεγάλα εγκλήματα του παρελθόντος».

  «Συμφωνία Δημιουργίας»

Αναφερόμενος στο ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός μίλησε για την Συμφωνία της Δημιουργίας με το λαό, η οποία καθημερινά δικαιώνεται, ενώ αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νέα γενιά σημειώνοντας ότι το κόμμα ανοίγει νέους ορίζοντες και χρειάζεται νέες απαντήσεις, γι’ αυτό δίνει χώρο και χρόνο σε νέα μυαλά:

«Το ιδεολογικό και πολιτικό μας μέτωπο μένει ανοιχτό και ενεργό. Η «Συμφωνία Αλήθειας» μετατρέπεται τώρα, σε «Συμφωνία Δημιουργίας. Η οποία, καθημερινά θα δικαιώνεται από μία και μόνο λέξη: Αποτέλεσμα! Όχι, όμως, αποτέλεσμα για το αποτέλεσμα. Αλλά αποτέλεσμα για μια καλύτερη ζωή.

Το μήνυμά μας θα είναι ένα: Νέοι ορίζοντες για μία νέα Ελλάδα! Νέες απαντήσεις από νέα μυαλά! Η Ν.Δ. είναι πάντα νέα και δημιουργικά ανήσυχη!

 

Η αντίληψη που διαπνέει το κυβερνητικό έργο: Δεν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα επειδή, απλώς, είναι τεχνοκρατικά άρτιο. Αλλά γιατί υπηρετεί την Ελλάδα και τον Έλληνα. Οι αριθμοί έχουν σημασία μόνο αν σημαίνουν ανθρώπινη ευημερία. Και οι στόχοι δεν έχουν αξία αν δεν επιτυγχάνονται στο όνομα του κάθε πολίτη.

  

«Σε διαρκή ανανέωση»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο ιδεολογικός πυρήνας τη ΝΔ, πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή ανανέωση υπογραμμίζοντας πως παραμένει ανοιχτό το στοίχημα της φιλελεύθερης δημοκρατίας: «Ο ιδεολογικός πυρήνας με τα δύο του συστατικά – την ατομική ελευθερία και την κοινωνική φροντίδα- είναι που τροφοδοτεί την διαρκή μας ανανέωση. Σήμερα ελάχιστοι, ευτυχώς, παραμένουν δέσμιοι των παλαιών ιδεοληψιών. Όλοι βλέπουν ότι χωρίς ατομική ελευθερία δεν υπάρχει συλλογική ευημερία. Μένει βεβαίως ανοιχτό το διαρκές στοίχημα της φιλελεύθερης δημοκρατίας».

 

Βενιζέλος-Καραμανλής: Θεμελιώδες δίπολο της Δημοκρατίας

 Συμβολικές αναφορές σε ξεχωριστές προσωπικότητες έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος τους Βενιζέλο και Καραμανλή, χαρακτηρίζοντάς τους «θεμελιώδες δίπολο της Δημοκρατίας».

«Δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις του 20ου αιώνα παραμένουν, πάντως, οι σταθμοί της φιλελεύθερης αντίληψης στη χώρα: Οι αρχές του Συντάγματος του 1911 και του 1975. Γιατί αν και σε διαφορετικό πολιτικό και κοινωνικό τοπίο, αμφότερες είχαν δύο κομβικούς στόχους. O Βενιζέλος φρόντισε για την συγκρότηση ενός ισχυρού κράτους, ικανού να εγγυηθεί την οικονομική και κοινωνική άνοδο ενώ ο Καραμανλής πρόσφερε το αντίβαρο του ισχυρού πολίτη. Που αυτεξούσιος και μορφωμένος, θα μπορεί να δημιουργεί. Αλλά και θα αντιστέκεται στην τυχόν αυθαιρεσία του κράτους.

Αυτό το θεμελιώδες δίπολο – ισχυρό κράτος και ισχυρός πολίτης– υπήρξε το ανθεκτικό θεμέλιο της δημοκρατίας μας. Προϋπόθεση, ωστόσο, για να καρποφορήσει η ατομική ελευθερία και να φέρει συλλογική ευημερία αποτελεί η κοινή εκκίνηση. Και αυτή υπηρετείται μόνο με το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες. Που δεν έρχονται με την εξίσωση προς τα κάτω. Ενώ εμείς πρεσβεύουμε το αντίθετο: Ίσο δικαίωμα στην πρόοδο σημαίνει ίσες ευκαιρίες για όλους.

Συστατικό του Φιλελευθερισμού, όμως, είναι και η κοινωνική αλληλεγγύη. Καμιά φιλελεύθερη και προοδευτική πολιτεία δεν ανέχεται πολίτες να ωθούνται στο περιθώριο.

Η «Ανάπτυξη Για Όλους» θα ήταν ένα ακόμη σύνθημα, αν δεν είχε το βάθος της ιδεολογίας μας: Δηλαδή την παραγωγή νέου πλούτου που θα μοιράζεται δίκαια.

 «Νέα χώρα – νέο κράτος»

 «Το δεύτερο σκέλος της πολιτικής μας από τις 9 Ιουλίου συνοψίζεται και σε δύο λέξεις: Νέα χώρα. Νέο κράτος, δηλαδή, στο εσωτερικό, με αναβαθμισμένο ρόλο και αποτελεσματικότερους μηχανισμούς. Και νέα χώρα, με ειδικό βάρος, πλέον, στο εξωτερικό. Κάτι που διαπίστωσα και προσωπικά σε Αμερική και Ευρώπη», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με την κυβερνητική του πολιτική. « Η Ελλάδα λογίζεται πια αλλιώς. Όχι μόνο σαν ένας αξιόπιστος συνομιλητής, πολύτιμος εταίρος και αναγκαίος σύμμαχος. Αλλά, πάνω από όλα, ως ισότιμος συνεργάτης! Ως ίση μεταξύ πρώτων, στη θέση που της αρμόζει. Γιατί οι διεθνείς συμμαχίες της χώρας οικοδομούνται δύσκολα, αλλά αποδομούνται γρήγορα.

Περιττεύει, νομίζω, να τονίσω τη σημασία της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα για τα εθνικά μας ζητήματα».

 

Για Τουρκία

 Αναφερόμενος στα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία και κυρίως όσον αφορά στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών: «Θα μας βρουν απέναντι όσοι βιάζονται να μας αμφισβητήσουν», τόνισε και σημείωσε: «Θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας»:

«Για την επιθετική στάση της Τουρκίας, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την προώθηση διεθνών ενεργειακών σχημάτων.

Στα μέτωπα αυτά, πυξίδες μας παραμένουν το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και υπεύθυνο πατριωτισμό.

Όσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας».

  

Μεταναστευτικό: Τα σύνορα πλέον φυλάσσονται

Ιδιαίτερη αναφορά στο Μεταναστευτικό ζήτημα έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι η χώρα άλλαξε πια πολιτική. «Τα σύνορα πλέον φυλάσσονται», ανέφερε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι: «Το πρόβλημα αυτό ήλθε για να μείνει. Γι’ αυτό και όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μοιραζόμενοι αναλογικά ένα βάρος που σηκώνει η χώρα».

«Το Μεταναστευτικό αξίζει μια ειδική αναφορά. Η πολιτική της χώρας έχει αλλάξει: Τα σύνορά μας πλέον φυλάσσονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες ενισχύονται σε προσωπικό και μέσα. Ισχύει νέο καθεστώς για το Άσυλο. Και τα νησιά ανακουφίζονται με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο διασποράς προσφύγων στην ενδοχώρα. Κλείνουμε τη Μόρια και κατασκευάζουμε νέα κλειστά κέντρα.

Πρέπει να πω, όμως, ότι το πρόβλημα αυτό ήλθε για να μείνει. Γι’ αυτό και όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μοιραζόμενοι αναλογικά ένα βάρος που σηκώνει η χώρα.

Αύριο και μεθαύριο, το Συνέδριό μας θα προβληματιστεί και θα κοιτάξει και πάλι μπροστά. Θα συζητήσει για την σύγχρονη επιδημία του λαϊκισμού. Αλλά και για τις άλλες προκλήσεις του 21ου αιώνα:

 Την κλιματική κρίση και τις συνέπειες της παντού. Από τη μετανάστευση και την αγροτική οικονομία μέχρι την πολιτική προστασία και τη διαχείριση των απορριμμάτων και των νερών μας.

 Για την ψηφιακή εποχή και τις αλλαγές που φέρνει στις σχέσεις κράτους-πολίτη, στην αγορά εργασίας, στην επικοινωνία.

Αλλά και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ένα πεδίο υπό διαρκή διαμόρφωση. Που απαιτεί  νέες απαντήσεις σε κάθε νέα συγκυρία».

 

 

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα