Είθισται τα μεγάλα κόμματα μόλις κερδίσουν τις εκλογές να «χαλαρώνουν» λειτουργικά. Δεν είναι κάτι παράλογο, αν σκεφτεί κανείς πως – δικαίως– το βάρος πέφτει στη διακυβέρνηση και τη στοχοθεσία. Αυτή τη φορά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς κεντρική φιλοσοφία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πως η Νέα Δημοκρατία με τη σύγχρονη φυσιογνωμία της αποτελεί τον κατεξοχήν φορέα που υπερβαίνει τους κυβερνητικούς κύκλους, γι’ αυτό και πρέπει διαρκώς να παράγει έργο και να αλληλεπιδρά με την κοινωνία.

Συγκροτούμε ένα συνέδριο αρχών και θέσεων, που στο επίκεντρό του είναι η μετουσίωση των ιδεών σε πολιτικές. Ενα συνέδριο ολοκληρωτικά ψηφιακό, με ηλεκτρονικές διαπιστεύσεις, χωρίς σπατάλη χαρτιού, καταδεικνύοντας την πίστη μας στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Ένα «πράσινο» συνέδριο, με κεντρικό άξονα προβληματισμού την κλιματική αλλαγή και την κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης, δίνοντας έμφαση σε ένα ζήτημα που ως κοινωνία επιμένουμε να αγνοούμε και το κοιτάζουμε μόνο σε μεγάλης κλίμακας καταστροφές. Πάνω από όλα όμως δημιουργήσαμε ένα συνέδριο που βάζει την κοινωνία στο επίκεντρο. Γι’ αυτό και αφιερώσαμε μια ολόκληρη θεματική στο φαινόμενο του λαϊκισμού, που αποτελεί πεδίο προβληματισμού για τα αδελφά κεντροδεξιά κόμματα της Ευρώπης. Στόχος μας είναι να διδαχθούμε από την ελληνική κρίση, αλλά και να προετοιμαστούμε για τυχόν νέες προκλήσεις.

Το σημείο όμως όπου κοινωνία και μέλλον συναντώνται είναι το πιο συναρπαστικό, το «μεγάλο ποθούμενο» για κάθε παράταξη που θέλει να είναι συγχρονισμένη με την εποχή της. Στο 13ο Συνέδριο της Ν.Δ. προσδοκούμε να κατανοήσουμε πώς τα νέα τεχνολογικά εργαλεία θα μεταμορφώσουν την αγορά εργασίας και εντέλει την ίδια την κοινωνία. Για εμάς, στη Γραμματεία Οργανωτικού, υπάρχει μία επιπλέον πρόκληση: το πώς οι οργανώσεις μας, τα κύτταρα της Νέας Δημοκρατίας, θα γίνουν φορείς των πολιτικών μηνυμάτων του συνεδρίου μέσα από μια διαρκή και πιο ουσιαστική σχέση με τις τοπικές κοινωνίες.

Στόχος μας, άλλωστε, είναι η διάδοση των ιδεών μας για ένα σύγχρονο κράτος με κοινωνική ευαισθησία και μια κοινωνία που εμπνέεται από την παράδοσή της, για να αντιμετωπίσει με αυτοπεποίθηση τις προκλήσεις του αναπτυξιακού μέλλοντος. Αυτός είναι ο πήχης του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η ιστορική μας παράταξη, με τις βαθιές της ρίζες στην ελληνική κοινωνία, μπορεί να αφουγκράζεται νέες ιδέες και να τις μεταπλάθει σε πολιτικές τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την εμβληματική και ενεργό θέση της μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είμαι βέβαιος ότι τα συμπεράσματα αυτού του συνεδρίου θα εκπλήξουν. «Το μέλλον τώρα αρχίζει»!


*Γραμματέα Οργανωτικού Ν.Δ.