Η κυβέρνηση ξεκινά σειρά πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση των γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας. Σε δύο μέτωπα εξωτερικής πολιτικής κινήθηκε τον Νοέμβριο ο υπ. Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για να ενισχύσει την ελληνική διπλωματία.

Μετά την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Κουβέιτ, συνάντησε στην Αθήνα τους πρεσβευτές και τους επιτετραμμένους των αραβικών χωρών, τονίζοντας πως η Ελλάδα «είναι γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και αραβικού κόσμου». Η κίνηση αυτή είναι στη γραμμή της κοινής στρατηγικής που ενώνει τη μεσογειακή συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου με τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα.

Στα Βαλκάνια, η Αθήνα αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ρόλο «ηγετικό». Ο κ. Δένδιας, που επισκέφθηκε για πρώτη φορά τα Σκόπια, προωθεί μια συνάντηση σε «πρωινό εργασίας» των υπ. Εξωτερικών Αλβανίας και Σκοπίων στις 9 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, προωθεί μια τετραμερή συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας και των δύο γειτόνων που ενδιαφέρονται για ένταξή τους στην Ε.Ε., για τον ερχόμενο Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη.