Το βράδυ της Τρίτης 9 Ιουλίου, την εποµένη της ορκωµοσίας του ως πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία από το Μέγαρο Μαξίµου µε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραµπ. Ένα από τα πρώτα πράγµατα που του ανέφερε στη σύντοµη συνοµιλία τους ήταν ότι η κυβέρνησή του θέτει ως προτεραιότητα την καταπολέµηση της γραφειοκρατίας και την τόνωση των επενδύσεων. Το στίγµα -και η αγωνία συνάµα- του κ. Μητσοτάκη είχε δοθεί από το ξεκίνηµα της πρωθυπουργικής του θητείας και στο πιο υψηλό επίπεδο: η προσέλκυση κεφαλαίων και άµεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Αυτό θεωρεί το µεγάλο στοίχηµα της πρωθυπουργίας του και σε αυτή την αποστολή έχει µπει ο ίδιος ως πρωταγωνιστής. «Η κυβέρνησή µας δεν λέει λόγια. Έχει δείξει ότι προχωράει αποφασιστικά. Σε λίγους µήνες ξεµπλοκάραµε επενδύσεις που έµεναν χρόνια στα συρτάρια», είπε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης σε µια από τις συναντήσεις που είχε µε µεγάλο επενδυτή. «Μέσα σε πέντε µήνες έχουµε ήδη προωθήσει αριθµό ρεκόρ, 29 νοµοσχέδια», υπογράµµισε χαρακτηριστικά στον συνοµιλητή του.

Ήδη από την εκλογή του στην προεδρία της Νέας ∆ηµοκρατίας, το 2016, ο κ. Μητσοτάκης έβλεπε συχνά επενδυτές στο γραφείο του στην Πειραιώς και σε ταξίδια του στο εξωτερικό, ανίχνευε τις προθέσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα και τους παρουσίαζε το πλάνο και τις ιδέες του. Ηθελε να προετοιµάσει όσο καλύτερα µπορούσε το έδαφος για «επενδυτική άνοιξη» επί διακυβέρνησης Ν.∆. Μάλιστα, σε µία περίπτωση, που κρατήθηκε µακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας, το φθινόπωρο του 2017, δεν το σκέφτηκε ούτε λεπτό να πάρει το αεροπλάνο και να ταξιδέψει αυθηµερόν στο Μιλάνο για να παρουσιάσει το µεταρρυθµιστικό στρατηγικό του σχέδιο σε κλειστή σύσκεψη ξένων επενδυτών και διαχειριστών κεφαλαίων που είχε προγραµµατιστεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της ιταλικής πόλης.

«Ελάτε να συµµετέχετε στις τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες που έχει η χώρα», είναι µια από τις φράσεις που χρησιµοποιεί ο πρωθυπουργός στις πυκνές επαφές που έχει µε διεθνείς επενδυτές και επιχειρηµατίες. Τέσσερα «όπλα» καταθέτει στο τραπέζι των συζητήσεων αυτών: τη µείωση φορολογικών συντελεστών, τη βελτίωση του περιβάλλοντος για ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων µε το νοµοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, το σχέδιο «Ηρακλής» για την αποφασιστική µείωση των «κόκκινων» δανείων που έχουν οι συστηµικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους και την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. «Είµαστε από τις χώρες της Ευρώπης µε πολιτική σταθερότητα και µεταρρυθµιστική κυβέρνηση τετραετίας», τονίζει χαρακτηριστικά στις επαφές του αυτές.

ep_1

ΜΕ ΤΟΝ ΓΟΥΑΤΣΑ

Μια από τις πρώτες επαφές µετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας ήταν στις 19 Ιουλίου µε τον επικεφαλής µεγάλου επενδυτικού οµίλου (Fairfax), τον Πρεµ Γουάτσα. Ο Καναδός µεγαλοεπενδυτής έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επενδυτικές προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα σε πολλούς τοµείς, όπως ο χρηµατοπιστωτικός κλάδος, η αγορά ακινήτων και οι τουριστικές επενδύσεις, και είπε µετά τη συνάντηση πως «η χώρα διαθέτει την πιο φιλική προς την επιχειρηµατικότητα κυβέρνηση στην Ευρώπη». Την ίδια άποψη διατηρεί και σήµερα, τέσσερις µήνες αργότερα, µετά τη συνάντηση που είχε προχθές το πρωί στο Μαξίµου µε τον πρωθυπουργό.

Το κατώφλι του Μαξίµου έχουν περάσει µια σειρά ακόµη από ξένους επενδυτές. Στις 5 Αυγούστου, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε µε τον επικεφαλής του επενδυτικού οµίλου Orascom Investment Holding Group, Ναγκίµπ Σαουίρις, ο οποίος δήλωσε έτοιµος να κάνει µεγάλες επενδύσεις στη χώρα µας. Η συνάντηση πραγµατοποιήθηκε σε εξαιρετικά θετικό κλίµα και ο πρωθυπουργός είπε στον Αιγύπτιο επιχειρηµατία ότι αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα η ανάπτυξη, η οποία µπορεί να επιτευχθεί µέσα από την προσέλκυση επενδύσεων. Τρεις µέρες αργότερα (8/8), συναντήθηκε µε τον επενδυτή κ. Αλ. Ουαλίντ.

ep_2

Ακολούθησαν τα πρώτα του ταξίδια στο εξωτερικό (Παρίσι, Βερολίνο, Χάγη) και στις 13 Σεπτεµβρίου συνάντησε στο πρωθυπουργικό γραφείο τους εκπροσώπους της Royal Caribbean Cruises, µε κεντρικό θέµα συζήτησης την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα και σε προορισµούς που δεν ήταν µέχρι σήµερα στον τουριστικό χάρτη. Τα στελέχη της δεύτερης µεγαλύτερης εταιρείας διεθνώς στον τοµέα της κρουαζιέρας, µε 64 πλοία και 77.000 υπαλλήλους, βρήκαν τον πρωθυπουργό πλήρως ενηµερωµένο και µε «γεµάτη» ατζέντα. Τους µίλη σε για νέους προορισµούς, για συνδυασµό λιµανιών µε περιοχές που αποτελούν πολιτιστικούς προορισµούς, για συνέργειες µε τις τοπικές κοινωνίες µε την ένταξή τους στην αλυσίδα ανεφοδιασµού και τροφοδοσίας των κρουαζιερόπλοιων.

Σειρά είχε η Νέα Υόρκη, σε ένα πενθήµερο ταξίδι πολύ προσεκτικά οργανωµένο από τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ώστε να δει, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σηµαντικούς παράγοντες της Γουόλ Στριτ. Την πρώτη ηµέρα της παραµονής του, στις 23 Σεπτεµβρίου, συναντήθηκε κατ’ ιδίαν µε τον διευθύνοντα σύµβουλο της JP Morgan Chase, Τζέιµι Ντάιµον. Ο επικεφαλής της µεγαλύτερης αµερικανικής τράπεζας άκουσε τον κ. Μητσοτάκη να αναπτύσσει το µεταρρυθµιστικό και αναπτυξιακό του σχέδιο, αλλά και το σχέδιο µείωσης των «κόκκινων» δανείων, ενώ συζήτησαν πώς θα συµβάλει η JP Morgan στην υλοποίηση µεγάλων ξένων επενδύσεων στη χώρα µας. Ο Αµερικανός -µε ελληνικές ρίζες- κ. Ντάιµον φέρεται ότι εξέφρασε στον πρωθυπουργό την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονοµίας.

ep_3

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Ο Ντέιβιντ Σόλοµον, ο διευθύνων σύµβουλος της Goldman Sachs, στις 24 Σεπτεµβρίου οργάνωσε µια κλειστή συνάντηση µε περίπου τριάντα µεγαλοεπενδυτές για τον Ελληνα πρωθυπουργό, τον οποίο µάλιστα επαίνεσε ιδιαίτερα για τη µεταρρυθµιστική του φιλοσοφία κατά την έναρξη αυτής της «κλειστής» εκδήλωσης. 

«Ελάτε να συμμετέχετε στις τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες που έχει η χώρα», αναφέρει στις συναντήσεις του, καταθέτοντας στο τραπέζι τέσσερα όπλα

Στη συνάντηση συµµετείχαν οι επικεφαλής εταιρειών που αθροιστικά χειρίζονται κεφάλαια παγκοσµίως ύψους τρισεκατοµµυρίων δολαρίων, όπως ο Στίβεν Σβάρτσµαν, επικεφαλής της Blackstone Group µε έδρα τη Νέα Υόρκη, που διαχειρίζεται κεφάλαια 470 δισ. δολαρίων, και ο Τζέφρι Χόκινς της Bain Capital µε έδρα τη Βοστώνη, που διαχειρίζεται κεφάλαια 105 δισ. δολαρίων. Το ενδιαφέρον των συνοµιλητών του κ. Μητσοτάκη στράφηκε κυρίως γύρω από το ελληνικό τραπεζικό σύστηµα, τον σχεδιασµό των αποκρατικοποιήσεων και τη φορολογική πολιτική. Εκεί, για πρώτη φορά, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού µοίρασαν τον φάκελο µε την αναλυτική παρουσίαση της οικονοµικής και επενδυτικής πολιτικής της κυβέρνησης, τον οποίο έκτοτε ο κ. Μητσοτάκης δίνει στους ξένους συνοµιλητές του.

Με την επιστροφή από την Αµερική, οι συναντήσεις πύκνωσαν. «Η έκρηξη της οικονοµικής αισιοδοξίας µετά τις εκλογές του Ιουλίου έχει διάρκεια. Η εµπιστοσύνη των καταναλωτών είναι στο υψηλότερο σηµείο από το 2000», έλεγε πλέον ο πρωθυπουργός στους συνοµιλητές του. Στις 14 Οκτωβρίου είχε σειρά επαφών µε εκπροσώπους κορυφαίων εταιρειών που έχουν επενδύσει ή σκοπεύουν να επενδύσουν στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας στην Ελλάδα. Εκείνη την ηµέρα υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίµου τον διευθύνοντα σύµβουλο του οµίλου Deutsche Telekom, Τιµ Χέτγκες, τον επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, Σρίνι Γκοπαλάν, και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύµβουλο του οµίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαµάζ. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε µε τον Ρολφ Μάρτιν Σµιτς, πρόεδρο του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της RWE, µιας από τις µεγαλύτερες εταιρείες πράσινης ενέργειας παγκοσµίως, µε τους δύο άνδρες να συζητούν για τις προοπτικές της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα.

«ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»






Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
συναντήθηκε, επίσης, µε τον Αντόνιο Καµισέκρα, διευθύνοντα σύµβουλο της ενεργειακής εταιρείας Enel Green Power, η οποία είχε µεγάλη συµµετοχή στην επένδυση για το αιολικό πάρκο στον Καφηρέα Ευβοίας, που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εγκαινίασε την επόµενη ηµέρα.

Ακολούθησε στις αρχές Νοεµβρίου νέο ταξίδι στη Σανγκάη και νέα σειρά επαφών. «Κοινός µας στόχος είναι να κάνουµε το λιµάνι του Πειραιά το µεγαλύτερο λιµάνι της Ευρώπης», ήταν o στόχος που έθεσαν από κοινού το πρωί της 4ης Νοεµβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της COSCO, Σου Λιρόνγκ, στη συνάντηση που είχαν στην έδρα της κινεζικής εταιρείας στη Σανγκάη. Η ατζέντα του πρωθυπουργού στην Κίνα ήταν γεµάτη: Ο πρόεδρος του Κινεζικού Συµβουλίου Προώθησης του ∆ιεθνούς Εµπορίου, ο πρόεδρος της Bank of China, Τσεν Σικίνγκ, ο διευθύνων σύµβουλος της Ali Baba, Ντανιέλ Γιονγκ Ζανγκ, ο πρόεδρος της Βιοµηχανικής και Εµπορικής Τράπεζας της Κίνας (ICBC), Γι Χουιµάν, και ο πρόεδρος της εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας ZTE, Li Zixue, ήταν τα κορυφαία ονόµατα που συνάντησε ο κ. Μητσοτάκης, µαζί µε τους συνεργάτες του ∆ηµήτρη Μητρόπουλο και Αλέξη Πατέλη.

Η ΖΤΕ εξετάζει τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου και εργοστασίου μεταποίησης

Ο επικεφαλής της ZTE, µάλιστα, ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι εξετάζει τη δυνατότητα δηµιουργίας τεχνολογικού πάρκου, καθώς και εργοστασίου µεταποίησης, που θα µπορεί να παράγει προϊόντα και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι προσωπικές επαφές του κ. Μητσοτάκη για την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων συνεχίστηκαν µε τον ίδιο ρυθµό. Στις 6 Νοεµβρίου είδε στο Μέγαρο Μαξίµου τον Τσέχο επενδυτή και επιχειρηµατία Κάρελ Κόµαρεκ και δύο ηµέρες αργότερα αντιπροσωπία τόσο του Ιταλικού Ταµείου Παρακαταθηκών και ∆ανείων όσο και της ΤΕRNA SpA, ανεξάρτητου διαχειριστή µεταφοράς ηλεκτρικού ρεύµατος. «Τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα», είναι το µήνυµα που εξακολουθεί να µεταφέρει σταθε ρά σε όλους τους ξένους συνοµιλητές του.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 30/11