Είναι το προσεχές διήμερο, ένα από τα πιο δύσκολα στην 70χρονη ιστορία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας; Την απάντηση στο ερώτημα θα δώσουν απόψε και αύριο από το Λονδίνο, οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ μέσα σε κλίμα έντονης αμφισβήτησης και αυξανόμενων Τουρκικών αξιώσεων. Τόσο οι Αμερικάνοι, όσο και η κεντρική διοίκηση της Κομισιόν αποφεύγουν να στηλιτεύσουν δυναμικά την επιθετικότητα της Άγκυρας με αποτέλεσμα ο Ρ. Τ. Ερντογάν να φορτίζει περισσότερο τις απαιτήσεις του και να θέτει νέες.

Το κύριο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου δεν είναι τα διαδραματιζόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή η Ουάσιγκτον, η Άγκυρα και το Παρίσι αναμένεται ότι θα διασταυρώσουν δυναμικά τα ξίφη τους. Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης θα καταστήσει σαφές ότι οι Τουρκικές ενέργειες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους εταίρους προαναγγέλλοντας ουσιαστικά προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια, ενώ αναμένεται συνάντηση και με τον Ερντογάν.

Βαλτική

Οι αρχηγοί των κρατών θα συνομιλήσουν στη σκιά της εμπλοκής του αμυντικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ για την Τουρκία και τις χώρες της Βαλτικής. Πρώτη η Ουάσιγκτον είχε μπλοκάρει την έκδοση των ανανεωμένων σχεδίων για τις απειλές προς την Τουρκία από τον Νότο, στα οποία περιλαμβάνεται η κουρδική οργάνωση ΥPG. Η Άγκυρα απάντησε μπλοκάροντας την έκδοση του νέου σχεδιασμού για τις απειλές κατά των Βαλτικών χωρών.

Η σύγκρουση όμως του κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, που έγινε ναι μεν παράλληλα, αλλά δημόσια, με τον δεύτερο να λέει πως η Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει την στήριξη των συμμάχων όταν επιχειρεί χωρίς να ρωτά εντός της Συρίας και τον πρόεδρο της Τουρκίας να συνιστά στον κ. Μακρόν να εξετάσει αν έχει επέλθει ο δικός του εγκεφαλικός θάνατος, βάζει φωτιά στο διεθνές στερέωμα.

Οι πύραυλοι

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι εκείνο που διακυβεύεται είναι το μέλλον της Συμμαχίας, καθώς ο κ. Μακρόν είχε δηλώσει πρόσφατα ότι έχει επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τις ΗΠΑ.

Στη Σύνοδο κεντρικό θέμα θα αποτελεί φυσικά και η αγορά των S-400 από την Τουρκία που συνιστά ένα ακόμη σημείο τριβής της Άγκυρας με την Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η Λιβύη

Όσον δε για το προς υπογραφή Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών των δύο χωρών, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει την ομόθυμη καταδίκη του ΝΑΤΟ, ωστόσο κανείς δεν είναι βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί και δη με την επιδιωκόμενη από ελληνικής πλευράς διατύπωση. Κλειδί παραμένει η μη ολοκλήρωση των διαδικασιών ώστε το Μνημόνιο Αγκυρας-Τρίπολης να μην αποκτήσει νομική ισχύ και το θέμα να παραπεμφθεί προς επίλυση στον ΟΗΕ.

Όπως έγραψε και χθες η «Π», ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα ενημερώσει τους προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων μετά την επιστροφή του από το Λονδίνο, πόσω μάλλον αν έχει προηγηθεί συνάντηση -έστω και άτυπη- με τον κ. Ερντογάν.