«Το νομοθέτημα για τη ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού κατατέθηκε, από αύριο συζητείται στις επιτροπές, την άλλη Τετάρτη θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια» τόνισε, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θόδωρος Λιβάνιος.

«Χρειάζεται 200 ψήφους, μαζί με το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων που βρίσκονται εκτός Ελλάδας τη μέρα των εκλογών υπάρχει και ένα πακέτο διατάξεων οι οποίες αφορούν τον εκσυγχρονισμό της εκλογικής διαδικασίας. Για παράδειγμα καθιέρωση της μετάδοσης του εκλογικού αποτελέσματος με χρήση ταμπλέτας ώστε να καταφέρουμε 10 η ώρα το βράδυ την ημέρα των εκλογών να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα και γύρω στα μεσάνυχτα θα έχουμε και τους σταυρούς των υποψηφίων βουλευτών. Στόχος είναι να καταργήσουμε την αναχρονιστική διαδικασία με τα τηλεγραφήματα και να πάμε σε ένα σύγχρονο πλαίσιο το οποίο θα βοηθήσει τους πολίτες να ενημερώνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για το τελικό αποτέλεσμα και να βάλουμε ένα τέλος στην αγωνία και των υποψηφίων και των κομμάτων. Μια ακόμα καινοτομία είναι ότι τε τακτά χρονικά διαστήματα, 3 με 4 φορές την ημέρα, θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση γα το πόσοι έχουν προσέλθει στις κάλπες μέχρι εκείνη τη στιγμή.»

Αναφορικά με τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού: «Υπάρχουν αντιδράσεις ιδίως από άτομα τα οποία λείπουν πάρα πολλά χρόνια ή έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό και δεν καλύπτουν το κριτήριο. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν χάνουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μπορούν να έρθουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα. Ήταν αναγκαίο βήμα προκειμένου να υπάρξει έστω ένα καταρχήν πρώτο νομοσχέδιο, να το δούμε να εφαρμοστεί την πρώτη φορά, να δούμε πόσους πραγματικά αφορά και ελπίζω και αισιοδοξώ ότι η επόμενη Βουλή με πραγματικά δεδομένα θα μπορέσει να αναθεωρήσει αυτά στα αυστηρά κριτήρια που έχουνε τεθεί. Τα κριτήρια είναι ότι για να μπορέσει κάποιος να ψηφίσει από τον τόπο διαμονής του θα πρέπει τα τελευταία 35 χρόνια, από την υποβολή της αίτησης, να έχει ζήσει 2 έτη στην Ελλάδα. Και η δεύτερη προϋπόθεση είναι να έχουν υποβάλλει κάποιου είδους φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος.

Νομίζω ότι η πλειοψηφία των 200 θετικών ψήφων θα συγκεντρωθεί και καλώς εχόντων των πραγμάτων από τα μεσάνυχτα της άλλης Τετάρτης θα υπάρχει ψηφισμένος νόμος ο οποίος για πρώτη φορά θα δίνει το δικαίωμα διευκόλυνσης ψήφου στους εκλογείς του εξωτερικού. Προφανώς η κυβέρνηση, και έκανε πάρα πολύ σημαντικές υποχωρήσεις στο πλαίσιο της επίτευξης συμφωνίας, εξάντλησε τα όρια του διαλόγου. Θεωρώ ότι μετά από τρεις συνεδριάσεις της διυπουργικής, έχοντας το σώμα του νομοσχεδίου πάνω από 20 μέρες αν κρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να καταθέσει κάποια βελτίωση μέσα στη Βουλή νομίζω ότι θα είναι περισσότερο επικοινωνιακό πυροτέχνημα παρά ουσιαστικό.»

Ερωτηθείς για τον εκλογικό νόμο: «Για τον εθνικό εκλογικό νόμο ισχύει αυτό που έχει πει ο Πρωθυπουργός, η απλή αναλογική που ψηφίστηκε δεν θα ισχύσει και θα τροποποιηθεί. Στην περίπτωση του εκλογικού νόμου αν δεν συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, και αυτό που είναι η θέση της κυβέρνησης είναι ότι με ένα ποσοστό περί του 40% θα πρέπει να σχηματίζεται μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οι τεχνικές λεπτομέρειες θα κατατεθούν νομίζω στις αρχές του 2020 σε ουδέτερα πολιτικό χρόνο.»