«Τα κόμματα για να εκπληρώσουν την αποστολή τους πρέπει: Πρώτον, να έχουν σαφή ιδεολογία και σταθερό προσανατολισμό. Δεύτερον, να κατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης. Τρίτον, να είναι δημοκρατικά οργανωμένα». Κωνσταντίνος Καραμανλής 1ο Συνέδριο 5 Απριλίου 1979

Από το πρώτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας μέχρι σήμερα έχουν περάσει 40 χρόνια. Κι όμως μετά από σαράντα χρόνια η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται και πάλι στο σταυροδρόμι σημαντικών αποφάσεων όπως και τότε.

Το κόμμα ήταν τότε στην κυβέρνηση και έψαχνε την ταυτότητά του, που θα το οδηγούσε με ασφαλή και σταθερό τρόπο στο δρόμο της μεταπολίτευσης.

Αντίστοιχα και σήμερα το κόμμα βρίσκεται και πάλι στην κυβέρνηση, σε μια νέα κομβικής σημασίας περίοδο για τη χώρα, που θα τολμούσα να πω αντίστοιχης βαρύτητας με την τότε μεταπολίτευση, αφού η χώρα βγαίνει από μια μακρά περίοδο βαθιάς καταρχήν οικονομικής κρίσης η οποία έμελε να χτυπήσει συθέμελα την κοινωνία και τους θεσμούς.

Η Κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα πρώτα της βήματα φαίνεται σαν έτοιμη από καιρό και αποτελεί κατά γενική ομολογία την ευχάριστη έκπληξη στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον Δυτικό κόσμο.

Φαίνεται όμως ότι η επιτυχία δεν ήρθε από μόνη της εν μία νυκτί αλλά προηγήθηκε σοβαρή δουλειά όλα αυτά τα χρόνια από το κόμμα. Το κόμμα βασιζόμενο στις αρχές του πρώτου συνεδρίου δούλεψε με σκοπό να ανοίξει τις πόρτες του, σ’ αυτούς κυρίως που δεν είχαν σχέση με την πολιτική, προκάλεσε και προσκάλεσε τους νέους να το ακούσουν και πώς άλλωστε θα το πετύχαινε αυτό αν δεν έπαιρνε την απόφαση να ψάξει και πάλι την ταυτότητά του και να την προσαρμόσει στα κελεύσματα της νέας εποχής.

Τρία Χρόνια, ισάριθμα συνέδρια, θέματα όπως, η ανεργία των νέων, η συμμετοχή τους στα κοινά, η ψηφιακή εποχή, το brain drain, η ανισότητα στην εργασία, η κλιματική αλλαγή και τόσα άλλα. Ένα κόμμα διαδραστικό, ένα κόμμα σύγχρονο που σου προσφέρει λύσεις και γνώση για την νέα εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, ένα κόμμα πλέον ελκυστικό με τα περισσότερα ενεργά μέλη από όλα τα κόμματα του Ε.Λ.Κ.. Ήταν ο μοναδικός ασφαλής δρόμος για την πρώτη μεγάλη νίκη, τη νίκη του Λαϊκισμού.

Το 13ο Συνέδριο της ΝΔ θα πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη φυσιογνωμία του κόμματος. Πρέπει να δομήσει το χαρακτήρα του πάνω στα τρία προηγούμενα και οφείλει να τα καταφέρει γιατί θα ‘ρθει η στιγμή που θα πρέπει να στηρίξει την Κυβέρνηση στον μακρύ και δύσκολο δρόμο. Είμαστε όλοι εδώ για να τα καταφέρουμε, το μέλλον αρχίζει τώρα.

*Ο Πολυζώης Παρασκευόπουλος είναι ο πρόεδρος ΝΟΔΕ Έβρου.