Μακριά από ένα ακραίο λεξιλόγιο, την πόλωση και την  επικοινωνιακή ρητορική των προκλήσεων, αλλά με απόλυτα διπλωματικές κινήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στις επικοινωνιακές κραυγές του Ερντογάν, παραμένει πιστός στο λογική των ήπιων τόνων όσον αφορά στη διαχείριση της τουρκικής προκλητικότητας.

Η Ελλάδα εντείνει τις προσπάθειές της σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να καταδείξει τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας, κινήσεις που έχουν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα.

Ο κεντρικός στόχος τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και της ελληνικής κυβέρνησης, πέρα από την καταδίκη της αδιαλλαξίας της Τουρκίας και την ακύρωσης των μνημονίων Τουρκίας –Λιβύης, είναι από την μία η πολιτική απομόνωση του Τούρκου ηγέτη, κάτι που ήδη έχει τροχοδρομηθεί  από την ελληνική κυβέρνηση με τον Σουλτάνο να βρίσκεται ήδη σ’ αυτή την πορεία, ενώ αντίθετα η Ελλάδα μετράει συνεχώς συμμάχους στο πλευρό της. Φυσικά, όσο οι τουρκικοί τσαμπουκάδες εντείνονται η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο εύκολη για την χώρα μας.

Παράλληλα, κύριο μέλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να εμπεδωθεί η πεποίθηση στους πολίτες ότι η ελληνοτουρκική κρίση δεν πρόκειται να διαταράξει την πορεία  της χώρας, προς την κανονικότητα.

 Οι τακτικές και οι σύμμαχοι

Την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή η τουρκική προκλητικότητα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στο περιθώριο της οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ ιδίαν συναντήσεις με ξένους ηγέτες. Ηδη ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει μιλήσει ανοιχτά εναντίον του κ.Ερντογάν, ενώ δημόσια η Ανγκελα Μέρκελ δείχνει την διάθεσή της να αναθεωρήσει την στρατηγική της συνδυάζοντας τα ζητήματα τη τουρκικής προκλητικότητας με το μεταναστευτικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική κυβέρνηση με τακτικές σταθερότητας και ψυχραιμίας απευθύνονται στους συμμάχους και στους ευρωπαίους εταίρους, καθώς και σε διεθνείς οργανισμούς και έχουν καταφέρει να κερδίσουν πόντους έναντι του μαινόμενου Ερντογάν που προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις – ποιών άραγε;-  με έωλα επιχειρήματα - χαρακτηρίζοντας «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης - και με απειλητική ρητορική - «η  Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα γι’ αυτές τις ενέργειες της διεθνώς».

Με κινήσεις έντονων συμβολισμών η Ελλάδα συνεχίζει την επιχείρηση απομόνωσης μέσα από την πολιτική της και την εξωτερική πολιτική ουσίας που ασκεί.

Με δύο επιστολές, προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αλλά και στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, έστειλε το μήνυμα ότι η τουρκική προκλητικότητα απειλεί την περιφερειακή ειρήνη στην περιοχή.

Δεν λείπουν και οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις και επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Δένδια, του Γιώργου Κουμουτσάκου, ενώ στον αγώνα αυτό έχουν επιστρατευτεί και οι ευρωβουλευτές.

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη, στους συμμάχους και στους Διεθνούς Οργανισμούς ο Νίκος Δένδιας ζητά επισήμως και ξεκάθαρα από όλους την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά όσο η κρίση κορυφώνεται από την πλευρά της Τουρκίας, βγάζει στο τραπέζι ένα ακόμη χαρτί της Ελλάδος, ζητώντας τη διαμόρφωση πλαισίου κυρώσεων απέναντι στην γειτονική χώρα.

Μάλιστα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε τα ζητήματα που δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Την παραβίαση της συμφωνίας του Skhirat του 2015 , η οποία προβλέπει τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου για την υπογραφή και ενεργοποίηση διεθνών συμφωνιών και την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών μάλιστα ζήτησε την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν κάτι που αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι και της συνόδου κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Κύπρος, εξέφρασαν την απόλυτη συμπαράστασή τους στην Ελλάδα, συμμετέχοντας στον μακρύ κατάλογο με τους «συμμάχους».

Τον κατάλογο συμπλήρωσαν και εκπρόσωποι του ΕΛΚ καθώς μετά την διάσκεψη των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΕΛΚ, που οργάνωσε  ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen έστειλε  ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα. Τα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, τον Φάγεζ αλ Σάρατζ, καταδίκασε και η Αίγυπτος. «Η Αίγυπτος απορρίπτει τελείως τη συμφωνία μεταξύ του Αλ Σάρατζ της Λιβύης και της Τουρκίας», τονίζει ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής και προσθέτει: «Η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αδρανής, σε περίπτωση που οποιαδήποτε ξένη χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τα δυτικά σύνορά της με τη Λιβύη. Σε όσους μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν να βλάψουν από αέρος, εδάφους ή θαλάσσης τα σύνορα της Αιγύπτου, ποτέ δεν θα τους επιτραπεί να το πράξουν».

Και καταλήγει ο κ. Άμπντελ Άαλ: «Η Αίγυπτος είναι έντονα αλληλέγγυα με το εθνικό κοινοβούλιο της Λιβύης υπό την ηγεσία του Αγκουίλα Σαλέχ Εϊσά. Υποστηρίζουμε επίσης σταθερά τον στρατό της Λιβύης που σήμερα διεξάγει μια άγρια μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Λιβύη».

 Μεταναστευτικό

Σημαντική παράμετρο στην όλη εξίσωση αποτελεί και το μεταναστευτικό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στα parapolitika.gr σκοπεύει να θέσει την παράμετρο αυτή και στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, παράλληλα με την τουρκική προκλητικότητα.

Η  εκπόνηση μιας νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για το προσφυγικό, με τροποποίηση του Δουβλίνου και έμφαση στην αλληλεγγύη με επιμερισμό προσφύγων και σε άλλες χώρες της ΕΕ, δεν αποτελεί μόνο προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά ήδη η Άγκελα Μέρκελ έχει εκφραστεί υπέρ μιας νέας προσέγγισης στο μεταναστευτικό ζήτημα.