Από στιγμή σε στιγμή κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου APS («Ηρακλής») για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών. Μάλιστα, σήμερα ή αύριο αναμένεται η ανάρτηση στον ιστότοπο της ΕΚΤ της έκθεσης γνώμης επί του σχεδίου νόμου.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Ζαββός, αναφέρθηκε σ’ αυτό από το βήμα του «Capital Link Invest in Greece Forum» στη Νέα Υόρκη, το οποίο, κατά τον ίδιο «αποτελεί μια καινοτόμο και συστημική λύση που μέσω της χρήσης κρατικών εγγυήσεων, θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες, να μειώσουν το “βουνό” των κόκκινων δανείων κατά 40%, να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους βάση και να βελτιώσουν την κερδοφορία τους».

Από εκεί και πέρα, κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρετέθη στο συνέδριο Capital Link 21 στην Νέα Υόρκη ο ομιλητής Υπουργός Εμπορίου κ. Γουίλμπουρ Ρος μίλησε με εξαιρετικά ευνοϊκά σχόλια για όλο το εύρος των πρόσφατων κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων και των επιπτώσεων που θα έχουν για την προσέλκυση των επενδυτών στην Ελλάδα.

Μάλιστα, αναφερθείς στις πρόσφατες τραπεζικές μεταρρυθμίσεις είπε ότι «σήμερα, που η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή για ψήφιση τον νόμο για την μείωση των κόκκινων δανείων, θα είναι μια μεγάλη μέρα για την Ελλάδα, ο νόμος θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να απελευθερωθούν από το βάρος αυτό και έτσι θα μπορέσουν να ενεργοποιηθούν προσφέροντας ρευστότητα στην ελληνική οικονομία».

Σημειώνεται πως στο περιθώριο του συνεδρίου το κλίμα ήταν ευνοϊκό για το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο αποτελεί «ανάσα» και σηματοδοτεί μια νέα περίοδο για το τραπεζικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχέδιο «Ηρακλής» αναμένεται να αναλάβει «κόκκινα» δάνεια που θα φτάσουν τα 31,5 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το συνολικό ποσό των τιτλοποιήσεων που προτίθενται να μεταφέρουν στον «Ηρακλή» οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και που αναλύεται σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια 12 δισ. ευρώ από την Alpha Bank, 7,5 δισ. ευρώ από τη Eurobank, 6 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και άλλα 6 δισ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα. Το υπουργείο Οικονομικών ετοίμασε το αρχικό σχέδιο νόμου και το έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Σεπτεμβρίου, έλαβε το «πράσινο φως» από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DGComp) στις 10 Οκτωβρίου και είχε έτοιμο τον τελικό νόμο στις 10 Νοεμβρίου.