Ηχηρή παρέμβαση για την κλιματική κρίση έκανε η Αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγης και αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζέφη Δημαδάμα στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα των Ηνωμένων Εθνών #COP25 στη Μαδρίτη.

Πιο συγκεκριμένα, η κα. Δημαδάμα σημείωσε πως Είμαστε εδώ στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα των Ηνωμένων Εθνών #COP25 στη Μαδρίτη για να απαιτήσουμε άμεσα δεσμευτικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Όχι άλλες ψεύτικες υποσχέσεις και ευχολόγια. Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ:

-Δημιουργεί απώλειες της τάξης του 1,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ έως το 2030 εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 3,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

-Περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται σε διαφορετικό βαθμό από την άνοδο της στάθμης των υδάτων της θάλασσας

-30 εκατομμύρια λόγω καιρικών φαινόμενων (πλημμύρες, καύσωνες)

-Σύμφωνα με την έκθεση του UNFPA το 2017 ο αριθμός των μεταναστών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μπορεί να φτάσει και τα 200 εκατομμύρια μέχρι το 2050!

-Με βάση έρευνα του ΟΗΕ υπογραμμίζεται ότι η πλειοψηφία στο 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπων που ζουν καθημερινά με ένα δολάριο -ή και λιγότερο- είναι γυναίκες. Αυτές είναι που βιώνουν σε μεγαλύτερη ένταση τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ανεργία ενώ επισημαίνεται οτι παραμένουν χωρίς ενημέρωση και πληροφόρηση ακόμη και για τα στοιχειώδη σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως πχ. για τον τρόπο διάσωσης τους, δεν ειδοποιούνται καν ή δεν γνωρίζουν κολύμπι. Οι γυναίκες δυστυχώς έχουν μέχρι και 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε μια φυσική καταστροφή».

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση στην Ευρώπη, η κα. Δημαδάμα τόνισε τα εξής: 

-Οι αστικές περιοχές, όπου ζουν σήμερα 4 στους 5 Ευρωπαίους, εκτίθενται σε καύσωνες, πλημμύρες ή στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά συχνά δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

-Υπολογίζεται ότι οι ετήσιες καταστροφές από παράκτιες πλημμύρες στην ΕΕ θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 1 τρισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και να επηρεάσουν πάνω από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

-Οι γεωργικές αποδόσεις εκτιμάται πως θα μειωθούν κατά 20%,

-οι εκτάσεις που καίγονται από δασικές πυρκαγιές να διπλασιαστούν

-και σχεδόν ένας στους δύο Ευρωπαίους θα επηρεαστεί από τη λειψυδρία.

Οι Ευρωπαιοι σοσιαλιστες και σοσιαλίστριες είμαστε εδώ και θα δώσουμε μαχη για τον εναν και μοναδικό πλανήτη που έχουμε και είναι το σπίτι μας.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε τους 17 στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ , οι οποίοι κρίνονται απολύτως αναγκαίοι για την αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων της εποχής μας, με οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές προεκτάσεις.

Η Σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί παρά να είναι η δύναμη η οποία θα πρωταγωνιστήσει στην ενδυνάμωση και άμεση υλοποίηση των πολιτικών αυτών. Με την οργάνωση ενός σύγχρονου περιβαλλοντικού συμβολαίου πρέπει να οικοδομηθεί μια νέα συμφωνία αρχών. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι συνώνυμο του περιορισμού της οικονομικής ανάπτυξης, όπως πολλοί πιστεύουν.

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι το στοίχημα, το οποίο προσδίδει στην οικονομική ανάπτυξη κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο. Για αυτούς που ενδιαφέρονται μόνο για τους δείκτες της οικονομίας είναι πλέον αδιαμφισβήτητη η διασύνδεση των περιβαλλοντικών ζητημάτων με οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις

Στηρίζουμε δυναμικά την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία” (“European Green Deal”) της νέας Κομισιόν, μια εξαιρετικά σημαντική πρόταση με στόχο, «να γίνει η Ευρώπη η πρώτη στον κόσμο ουδέτερη ήπειρος για το κλίμα».