Μετά το μπαράζ τουρικών προκλήσεων για την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και τις απειλές Ερντογάν -μέσω τηλεοπτικού σόου- για γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης, τη «σκυτάλη» πήρε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου μιλώντας στο στο τουρκικό κανάλι A Haber, υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά τη συμφωνία με τη Λιβύη λέγοντας ότι «είναι νόμιμη».

H συμφωνία μας είναι νόμιμη… Με τη Λιβύη μπορούμε να κάνουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. Κανείς δεν μπορεί να κάνει εργασίες στην 'υφαλοκρηπίδα μας' χωρίς την άδειά μας. Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας θα τους εμποδίσουμε» απείλησε.

Ρητή αναφορά πως η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης θα είναι άκυρη, αναμένεται να περιέχει πάντως η δήλωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA). Η Σύνοδος Κορυφής στην οποία ο πρωθυπουργός θα θέσει θέμα Άγκυρας, ξεκινάει την Πέμπτη.

Aπειλές και κατά ΗΠΑ

Ο Τσαβούσογλου έστρεψε τα πυρά του και κατά των ΗΠΑ με αιχμή τους ρωσικούς S-400. «Η Τουρκία θα ανταποδώσει σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας» δήλωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Αγκυρα, στον απόηχο και του αποκλεισμού της από το πρόγραμμα των αμερικανικών F-35 είναι ανοιχτή σε εναλλακτικές όπως αυτή της Ρωσίας.

Τόνισε μάλιστα ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τις ΗΠΑ να αποσυρθούν από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ και την πυραυλική βάση του Κιουρεσίκ στην περίπτωση κυρώσεων.