Με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων αρχίζει αύριο το απόγευμα, Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2020.

Η συζήτηση θα κορυφωθεί την ερχόμενη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και των αρχηγών των κομμάτων, και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία -κατά παράδοση- λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020» έχει ήδη γίνει δεκτό, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με τη Νέα Δημοκρατία να ψηφίζει υπέρ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 να το καταψηφίζουν, και την Ελληνική Λύση να επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια.

Η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό ως αποτύπωμα της επιστροφής της χώρας στο μέλλον, που έρχεται για να ενσωματώσει όλες τις νομοθετημένες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που, όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς ενσωματώνει όλες τις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο προϋπολογισμός του 2020 κάνει την αρχή για να κλείσει ο φαύλος κύκλος της υπερφορολόγησης. Αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό που διατηρούσε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ουραγό στις επενδύσεις και πρωταθλήτρια στην ανεργία", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Προβλέπει σημαντική αύξηση του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, από το 2,2% που καταγράφηκε σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το πρώτο 9μηνο του 2019, στο 2,8% το 2020. "Οδηγεί έτσι το ΑΕΠ της Ελλάδας, μετά από πολλά χρόνια, κοντά στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυξάνει δηλαδή το Εθνικό Εισόδημα σε σχέση με φέτος κατά επτά δισεκατομμύρια ευρώ περίπου. Ή, 1.600 ευρώ περίπου ανά νοικοκυριό.

Ενίσχυση της ανάπτυξης κατά 1% με τα μέτρα της κυβέρνησης


Ισχυρή ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη θα δώσουν, το 2020, τα μέτρα πολιτικής που ενσωματώνει ο νέος προϋπολογισμός, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας, που υπολογίζουν ότι τα νέα μέτρα θα ενισχύσουν την ανάπτυξη συνολικά σχεδόν κατά 1% του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, αναφορικά με την προσδοκώμενη επίδραση της δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομική δραστηριότητα το 2020, η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ εκτιμά ότι η δημοσιονομική ώθηση στην αύξηση του ΑΕΠ θα προσεγγίσει το 1,0% περίπου (συμπεριλαμβανομένης και της επίδρασης από τον προγραμματισμό μιας πιο ομαλής κατανομής των δαπανών του ΠΔΕ μέσα στο έτος).

Η εν λόγω επίδραση, όπως τονίζεται, υπερβαίνει σημαντικά την εκτιμώμενη μείωση στο κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης της τάξης του 0,6% του δυνητικού ΑΕΠ.

Η εκτίμηση αυτή ενσωματώνει, μεταξύ άλλων, το υψηλότερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που συνεπάγεται η μείωση των εταιρικών φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και την εκτιμώμενη ενίσχυση στη δραστηριότητα της αγοράς ακινήτων κατά το 2020.

Σε ό,τι αφορά το κόστος των μέτρων ελάφρυνσης φόρων και τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, η Εθνική εκτιμά ότι το καθαρό δημοσιονομικό κόστος των ελαφρύνσεων θα είναι αμελητέο το 2020, καθώς θα χρηματοδοτηθεί από την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με τη συνδρομή και μίας νέας δέσμης αντισταθμιστικών μέτρων.