Ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνική πλευρά για την παρουσία του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και τις υποστηρικτικές δηλώσεις από όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε., που επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην Ελλάδα. Η Αθήνα, με ιδιαίτερα έντεχνους διπλωματικούς χειρισμούς, πέτυχε να παρασύρει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη μαζί της απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και την υπογραφή του συμφώνου κατανόησης με τη Λιβύη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης : «Το ευρωπαϊκό συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα του Ιουλίου.Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τριών κρατών και δεν παράγει έννομες συνέπειες». Παράλληλα ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα από όλα τα κράτη μέλη για την όντος εισαγωγικών συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. Από εδώ από τις Βρυξέλλες στέλνω μήνυμα σιγουριάς σε όλους τους Έλληνες ότι έχουμε ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, αλλά έχουμε και ισχυρούς συμμάχους που θα στέκονται πάντα δίπλα στην Ελλάδα σε ότι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε.

Ενώ ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Ήθελα εδώ από τις Βρυξέλλες να στείλω ένα μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης από το Καστελόριζο μέχρι την Κέρκυρα. Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Καταλαβαίνω γιατί υπάρχει εκνευρισμός από την Τουρκία, βρίσκεται αποκλεισμένη απελπιστικά σε διπλωματικό επίπεδο.Είχαμε ξεκάθαρη δήλωση και από τον πρέσβη των ΗΠΑ, από Ρωσία, Αίγυπτο. Δεν παίζουμε με τις λέξεις, είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό που λέμε, υπερασπιζόμαστε την ελληνική κυριαρχία με κάθε τρόπο. Ο πρόεδρος Μακρόν ήταν υποστηρικτικός και θέλω να τον ευχαριστήσω και δημόσια. Το έκανε στο ΝΑΤΟ, το έκανε και σήμερα». Σε ερώτηση για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν είναι κάτι που προγραμματίζει αυτή τη στιγμή, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, είναι και πρέπει να είναι ανοικτός.

«Δεν σταματάμε ποτέ να συζητάμε, όμως δεν συζητάμε για τις κάμερες και την επικοινωνία. Αν υπάρχει σοβαρός διάλογος και δυνατότητα να κάνουμε πρόοδο, είμαι ανοικτός να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν ανα πάσα στιγμή. Αλλά αυτή τη στιγμή με το βαθμό κλιμάκωσης από την Τουρκία, δεν θεωρώ ότι θα ήταν κάτι τέτοιο παραγωγικό» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. Την πεποίθηση ότι στη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα εκπεμφθεί το ίδιο μήνυμα που εκφράζεται από τις ΗΠΑ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Είπε πως στην συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο θα συζητηθούν και θέματα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

O Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ: «Για το ζήτημα των δηλώσεων του φίλου μου του Μπόικο, μερικές φορές χανόμαστε στη μετάφραση. Και εμείς επειδή μιλάει στα Βουλγάρικα. Αυτό που συγκράτησα εγώ από αυτά που είπε μέσα στο Συμβούλιο είναι ότι στήριξε ανεπιφύλακτα την Ελλάδα απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα. Δεν υπάρχει κανείς αστερίσκος ούτε καμία επιφύλαξη στο ζήτημα αυτό», ανέφερε  προσθέτοντας: «Έκανε μία γενικότερη ανάλυση και για το ζήτημα του προσφυγικού και πιστεύω ότι τα σχόλιά του αφορούσαν αυτή την ενότητα και όχι το πρώτο θέμα που συζητήσαμε». Αλλάζοντας θεματολογία ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας σε Δυτική Μακεδονία και Ανατολική Πελοπόννησο ότι η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή του ταμείου μετάβασης για να διεκδικήσει κονδύλια για την απολιγνιτοποίηση. Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή του green deal».

«Τονίσαμε με έμφαση ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην Αλβανία μετά τον σεισμό. Να διοργανωθεί το ταχύτερα δυνατόν μια διάσκεψη δωρητών για να στηριχθεί η προσπάθεια ανοικοδόμησης. Είμασταν η πρώτη χώρα που πήγαμε στην περιοχή, θέλω να δώσω συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στους άνδρες και τις γειτόνες της ΕΜΑΚ», είπε. «Ευχαριστώ την Κριστίν Λαγκάρντ για τα καλά λόγια που έχει πει πρόσφατα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.Εξήγησα γιατί οι κανόνες που μας υποχρεώνουν να έχουμε πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έχουν ξεπεραστεί.Το 2020, ίσως και εντός του α εξαμήνου θα θέσουμε αίτημα ώστε από το 2021 να μειωθεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα», τόνισε αναφερόμενος στην οικονομία.

ΤΟ ΜΕΛΑΝΟ ΣΗΜΕΙΟ

Μελανό σημείο στην προσπάθεια για σύμπνοια μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. στάθηκε η δήλωση του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, αναφορικά με τη σημασία του ρόλου της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. 

“Όλοι οι ηγέτες μίλησαν πολύ ήπια για την Τουρκία χθες βράδυ. Όλοι παρατήρησαν ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό πρέπει να συνεχιστεί και ότι η Τουρκία έχει ένα πολύ σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο. Κανένας δεν μιλά για κυρώσεις λόγω της εξαγωγής όπλων πια, το αντίθετο. Όταν υπάρχουν κυρώσεις, η Τουρκία στρέφεται στη Ρωσία για να εξοπλιστεί και δεν σταματάει. Είπα στους Έλληνες να βρουν εργαλεία για να βοηθήσουν τον εαυτό τους μόνοι τους, διότι τους υποστηρίζουμε με όλους τους τρόπους, αλλά η Τουρκία αυτή τη στιγμή παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή”.

Ο κ.Μητσοτάκης κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μπορίσοφ στη συνέντευξη τύπου, είπε: “Χανόμαστε μερικές φορές λίγο στη μετάφραση επειδή μιλάει στα βουλγάρικα. Αυτό το οποίο συγκράτησα από αυτά που είπε ο Μπόικο -και τα είπε και μέσα στο Συμβούλιο μπροστά μου- είναι ότι στήριξε ανεπιφύλακτα την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα χωρίς κανένα αστερίσκο. Έκανε μία γενικότερη ανάλυση και για τα ζητήματα του προσφυγικού και τα σχόλια του αφορούσαν πιστεύω αυτή την ενότητα και όχι το πρώτο θέμα το οποίο συζητήσαμε”.