Βήμα - βήμα και με απόλυτη επιτυχία υλοποιεί η Αθήνα το σχέδιό της για τη διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας και την καταδίκη των πρακτικών της τουρκικής πλευράς από τη διεθνή κοινότητα, με αποκορύφωμα την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης (Memorandum of Understanding - MoU) με τη Λιβύη. Η στρατηγική στόχευση της Αθήνας είναι να διεθνοποιήσει την παραβατική στάση της Τουρκίας και να επικαλεστεί το διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας που καταπατάται από την τουρκική πλευρά. 

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης «αποκήρυξε» τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα, επανέφερε το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας και στήριξε ομόφωνα και απερίφραστα την Ελλάδα και την Κύπρο, προσφέροντας στην ελληνική κυβέρνηση την αποκαλούμενη «ομπρέλα» για τις περαιτέρω ενέργειές της απέναντι στις προκλήσεις και την παραβατικότητα της Άγκυρας.

Η σχετική παράγραφος στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου είναι ακριβώς όπως διέρρευσε στο προσχέδιο: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναφέρει τα προηγούμενα συμπεράσματά του για την Τουρκία από τις 22 Μαρτίου και 20 Ιουνίου κι επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 17ης και 18ης Οκτωβρίου που αφορούν την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν είναι συμβατό με το Δίκαιο της Θάλασσας κι έτσι δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ομόφωνα επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

«Εκφράσαμε την πλήρη υποστήριξή μας στην Κύπρο και στην Ελλάδα», δήλωσε μετά το τέλος του δείπνου των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ σε συνέντευξη Τύπου ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επιβεβαιώνοντας το θετικό κλίμα που υπήρχε για τις ελληνικές θέσεις στις Βρυξέλλες.

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

Στο πλευρό της Ελλάδας όμως στάθηκε ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ αναφερόμενος στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύς για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών. Οπως ξεκαθάρισε ο αμερικανός αξιωματούχος, τα κατοικημένα νησιά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πρακτική «έχουν ίσα δικαιώματα με το ηπειρωτικό έδαφος». Μιλώντας σε δημοσιογράφους και αποτυπώνοντας την νομική επίσημη κρίση των ΗΠΑ σε σχέση με το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης, μετά και την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμεντ που είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία «προκλητική», ο κ. Πάιατ τόνισε ότι η θέση της τουρκικής κυβέρνησης για τις θαλάσσιες ζώνες διαφέρει με την ανάλυση των ΗΠΑ για τα νησιά.

«Η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική» αναφέρει συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ δεν παίρνουν γενικά θέση στις διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών. Παρόλα όμως αυτά, κάλεσε «όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή».

ΙΔΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

Την ανησυχία του εκφράζει και το Κρεμλίνο για το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης, περί καθορισμού θαλάσσιων ζωνών, δίνοντας έμφαση στην αποτροπή δημιουργίας μιας έκρυθμης κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ρωσική κριτική για τις προκλήσεις της Τουρκίας φτάνει, παρά το ρωσοτουρκικό διπλωματικό φλερτ, και ύστερα από τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία καθιστά σαφές ότι οι ενέργειες της Άγκυρας αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και η θέση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Μήνυμα στην Άγκυρα και την Τρίπολη να επιδείξουν πολιτική σύνεση και να μην οξύνουν ακόμα περισσότερο τη δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και συνολικά στη Μεσόγειο έστειλε η Μόσχα. «Ευελπιστούμε ότι τα μέρη που υπέγραψαν τα προαναφερθέντα μνημόνια θα επιδείξουν πολιτική σύνεση και δεν θα προβούν σε βήματα τα οποία είναι ικανά να οξύνουν ακόμα περισσότερο την ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και συνολικά στη Μεσόγειο» ανέφερε συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜ. ΜΑΚΡΟΝ

Μιλώντας σε γαλλικά ΜΜΕ μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε ότι επιβεβαιώθηκε η απόλυτη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως "όπως έκανα στη σύνοδο του NATO επαναβεβαιώσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Από τη δική μου πλευρά, θεωρώ ότι η αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη είναι απόλυτα κρίσιμη, είχα την ευκαιρία να το ξαναπώ. Παίρνουμε, άλλωστε, όλα τα χρήσιμα μέτρα με αυτή την έννοια, αλλά δεν πρέπει να υποχωρήσουμε σε καμία πρόκληση".

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, η Τουρκία κατηγόρησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι προωθεί τις «μαξιμαλιστικές θέσεις» της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ εγκάλεσε την ΕΕ αναφέροντας ότι δεν έχει καμία εξουσία να καθορίσει θαλάσσιες δικαιοδοσίες. Και επανέλαβε ότι αυτή η στάση των δυο μέτρων και δυο σταθμών δεν θα αποτρέψει την Τουρκία να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο. Ολα αυτά, μετά τη θέση που καταγράφηκε στη Σύνοδο Κορυφής κατά της Αγκυρας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, τόνισε ότι η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. Επιπλέον, εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο, απέναντι σε αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας.

Η απάντηση της Τουρκίας ήρθε διά στόματος Χαμί Ακσόι, του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. «Με το πρόσχημα της αλληλεγγύης στα μέλη του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ για μία ακόμη φορά επέδειξε ότι προωθεί τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, ενάντια στο διεθνές δίκαιο και την ισότητα», δήλωσε αναφορικά με τη θέση που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. «Οπως έχουμε ξαναπεί, η ΕΕ δεν έχει καμία εξουσία να καθορίσει θαλάσσιες δικαιοδοσίες. Με τον ίδιο τρόπο, η ΕΕ δεν είναι ένα διεθνές δικαστήριο. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ δεν μπορεί να αποφανθεί για το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης που υπογράφηκε νόμιμα», τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος και συνέχισε την επίθεση εναντίον ΕΕ, Ελλάδας και Κύπρου.

«Οταν η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, χωρίς δικαίωμα να είναι κανονικό κράτος και να εκπροσωπεί όλο το νησί, υπέγραφε συμφωνίες όπως το 2003, το 2007 και το 2010 με χώρες στην περιοχή, ενάντια στα συμφέροντα των Τουρκοκύπριων, η ΕΕ παρέμεινε σιωπηλή και όταν η Ελλάδα καταπατούσε τα δικαιώματα της Λιβύης στην υφαλοκρηπίδα, έκλεινε τα μάτια. Αυτή η συμπεριφορά της ΕΕ απέναντί μας τώρα είναι ένα νέο παράδειγμα της πολιτικής δυο μέτρων και δυο σταθμών που ακολουθεί», δήλωσε ο Χαμί Ακσόι. «Αυτή η συμπεριφορά δεν θα μας αποτρέψει από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.