Σύγκρουση με το «καλησπέρα» σημειώθηκε κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2020.

Άλλωστε, η συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού αποτελούσε παραδοσιακά την μητέρα των μαχών μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με την οικονομία να είναι στο επίκεντρο κυρίως την περίοδο της κρίσης. Να σημειωθεί ότι ο  πρώτος, μετά από δέκα χρόνια, αναπτυξιακός προϋπολογισμός θα ψηφιστεί στην το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία.

Με το σύνολο της αντιπολίτευσης «απέναντί» της, η κυβέρνηση κατά την πρώτη μέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής υπεραμύνθηκε των επιλογών της στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής. Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια, με τον νέο προϋπολογισμό προχωρά στην άμεση υλοποίηση του συνόλου των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει προεκλογικά, αλλά και από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρωταρχικός στόχος είναι η ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, ενώ ταυτόχρονα πετυχαίνει να είναι ουδέτερο το δημοσιονομικό ισοζύγιο ελαφρύνσεων – παρεμβάσεων. Παράλληλα, η  κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις με ταυτόχρονη στήριξη του επιχειρείν.

Κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης κυριαρχεί το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων,  με τον Χρήστο Σταϊκούρα να ξεκαθαρίζει πως η κυβέρνηση θα διεκδικήσει με ασφάλεια χαμηλότερα πλεονάσματα εντός του 2020.



Ο υπουργός Οικονομικών με παρέμβαση στην Ολομέλεια τόνισε πως «για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα πρέπει να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του χρέους

Ως προς την εκτίμηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι «η κυβέρνηση βοηθάει λίγες επιχειρήσεις που είναι κερδοφόρες», ο Χρήστος Σταϊκούρας κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθεί ότι με αυτή την επιχειρηματολογία πυροβολεί τα πόδια του.

Πυρά Βολουδάκη κατά ΣΥΡΙΖΑ για τους για τους "καταστροφικούς πειραματισμούς" του 2015



Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης, ο οποίος ανήλθε πρώτος στο βήμα, είπε ότι ο νέος προϋπολογισμός θα σηματοδοτήσει την αρχή της ουσιαστικής ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Βολουδάκης άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους "καταστροφικούς πειραματισμούς" του 2015, και για τους "συμβιβασμούς" με τους εταίρους που "δέσμευσαν" τη χώρα σε πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060, και περιγράφοντας τον νέο προϋπολογισμό είπε ότι η κυβέρνηση επιτυγχάνει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, χωρίς ταυτόχρονα να επέρχεται πραγματική μείωση δαπανών σε κανένα τομέα πολιτικής.

Κατερχόμενος από το βήμα, μετά την ολοκλήρωση της εισήγησής του, ο κ. Βολουδάκης δέχθηκε τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ στα υπουργικά θεωρεία παρακάθονταν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, με πρώτον -δίπλα στον πρωθυπουργό- τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.



Κ. Παπανάτσιου: Βαθιά ιδεοληπτικός ο νέος προϋπολογισμός, υπηρετεί τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ



Βαθιά ταξικό και ιδεοληπτικό που υπηρετεί την νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου, κατά τη συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης είναι βαθειά ταξικός, βαθειά ιδεοληπτικός και καταδεικνύει ότι η ΝΔ είναι πιστή στις νεοφιλελεύθερες ιδέες της. Πλουσιοπάροχες φοροελαφρύνσεις για τους ισχυρούς και καθόλου γενναιόδωρη με τα χαμηλά και μεσαία στρώματα», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παπανάτσιου.

Όπως υποστήριξε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική επιλογή της ΝΔ είναι αντιαναπτυξιακή ενώ την κατηγόρησε ότι παρέπεμψε στις καλένδες όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, όπως τη μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% και την κατάργηση των «29 άδικων φόρων του ΣΥΡΙΖΑ».

Σκανδαλίδης: Ξένος με την ανάγκη νέας αναπτυξιακής δυναμικής, ο προϋπολογισμός


«Για να αναπνεύσει η οικονομία έπρεπε να υπάρξει από την αρχή επαναδιαπραγμάτευση για το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος και να εξοικονομηθούν πόροι, τόσο στο αναπτυξιακό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο γενικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης.

«Ο κρατικός προϋπολογισμός παραπέμπει στο μέλλον την επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων, το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο είναι ανύπαρκτο, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων παραμένει σταθερά μειωμένο και βραδυκίνητο, η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα κινείται ανάμεσα στους πλειστηριασμούς και την εξακολουθητική έλλειψη ρευστότητας, το φορολογικό νομοσχέδιο κάθε άλλο παρά ενισχύει την επιχειρηματική πρωτοβουλία της μεσαίας τάξης», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης, υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός είναι ξένος με την ανάγκη νέας αναπτυξιακής δυναμικής, στις προκλήσεις της εποχής και εκτίμησε ότι η φορολογική λαίλαπα συνεχίζεται αμείωτη παρά τις ελαφρύνσεις, την ίδια ώρα που περικόπτονται αντί να αναβαθμίζονται οι δαπάνες για το κοινωνικό κράτος.

Καραθανασόπουλος: Ο προϋπολογισμός αποδέχεται τη λογική της ενισχυμένης εποπτείας και τα "ματωμένα" πρωτογενή πλεονάσματα



Τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιεί ο προϋπολογισμός του 2020, τόνισε στην τοποθέτησή του ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Ο προϋπολογισμός της ΝΔ δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να εξειδικεύει τα μεγέθη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση είπε ο κ. Καραθανασόπουλος και συνέχισε: Ο νέος προϋπολογισμός αποδέχεται τη λογική της ενισχυμένης εποπτείας και τα "ματωμένα" πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και για το 2020, τα οποία φτάνουν μέχρι το 2060. Αυτά τα πλεονάσματα προέρχονται από την υπέρμετρη φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, ενώ έχουν ως αποτέλεσμα τη συνολικότερη επιδείνωση της θέσης των ίδιων των λαϊκών στρωμάτων.

Χαρακτήρισε επίσης, ακόμα πιο άδικο τον προϋπολογισμό της ΝΔ, καθώς με την φορολογική μεταρρύθμιση αυξάνει τα φορολογικά έσοδα. Όσο για τις πηγές αυτής της αύξησης, είπε ότι είναι από την "αντιλαϊκή, άδικη, έμμεση φορολογία", από την αύξηση του ΕΝΦΙΑ λόγω της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών, παρά την πρόσφατη μεσοσταθμική μείωση του, και από την αύξηση των φόρων στα φυσικά πρόσωπα, παρά τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή. Οι μόνοι που ωφελούνται είπε ο κ. Καραθανασόπουλος είναι τα νομικά πρόσωπα. Πρόκειται κυρίως για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που ήδη λειτουργούν σε συνθήκες φορολογικής ασυλίας, όπως το εφοπλιστικό κεφάλαιο, και φοροαποφυγής.

Βιλιάρδος: Κανένα πολιτικό όραμα ή οικονομικό σχεδιασμό δεν έχει ο νέος προϋπολογισμός



«Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 2020 δεν έχει κανένα πολιτικό όραμα, κανέναν οικονομικό σχεδιασμό, αλλά αποτελεί μόνο ένα διαχειριστικό εργαλείο για τον έλεγχο των εισπράξεων». Αυτό υπογράμμισε ο γενικός εισηγητής της "Ελληνικής Λύσης" Βασίλης Βιλιάρδος, κατά τη συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «συνεχίζει να τηρεί τις προτεραιότητες των μνημονίων σε ότι αφορά τη συρρίκνωση της χώρας και την υποταγή της στη Γερμανία».

Ο κ. Βιλιάρδος, την ομιλία του οποίου παρακολούθησε και ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Βελόπουλος, έκανε λόγο για απουσία μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αλλά και για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ενώ υποστήριξε ότι αντί για φορολογικές μειώσεις που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, στον προϋπολογισμό, προβλέπονται αυξήσεις σε έμμεσους φόρους και τόνισε ότι «αν δεν μειωθούν δραστικά οι φόροι, η Ελλάδα θα βαδίζει από το κακό στο χειρότερο».

Κρίτων Αρσένης: Ανελεύθερος που συνεχίζει να μας οδηγεί σε αδιέξοδα, ο προϋπολογισμός



«Ο προϋπολογισμός δίνει διαπιστευτήρια υπακοής και έχει ξεκάθαρο ταξικό πρόσημο που θα καταγγείλουμε. Ο προϋπολογισμός αυτός μοιάζει με τον προηγούμενο. Είναι και οι δύο ανελεύθεροι», ανέφερε ο γενικός εισηγητής του «ΜέΡΑ25» Κρίτων Αρσένης και επισήμανε ότι δεν αποτυπώνεται η κυβερνητική δέσμευση πώς «θα είναι ο πρώτος αναπτυξιακός προϋπολογισμός της μεταμνημονιακής Ελλάδας».

«Είχατε πει ότι θα μειώνατε τα πρωτογενή πλεονάσματα και τώρα μας λέτε ότι είστε αισιόδοξοι ότι μετά το 2021 θα μειωθούν στο 2% με 1,5%, με βάση συζητήσεις και διαρροές και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2022 δηλαδή, όταν έτσι και αλλιώς, ο στόχος μειώνεται στο 2,2%. Άρα αυτό το 0,2% θα είναι η μεγάλη μείωση των πλεονασμάτων;», ανέφερε ο Κρίτων Αρσένης.

Σκυλακάκης: Μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά η συμμετοχή στο πρόγραμμα για το επίδομα θέρμανσης



Μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά είναι η συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα για το επίδομα θέρμανσης είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε παρέμβασή του, την πρώτη ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2020. Απαντώντας στην εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου, είπε ότι πράγματι το επίδομα θέρμανσης δεν είναι στον προϋπολογισμό του 2020, διότι δόθηκε το 2019. Επισήμανε μάλιστα ότι στο επίδομα θέρμανσης "θα είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή από κάθε άλλη χρονιά. Θα επωφεληθούν περισσότεροι πολίτες". Όσο για τη χρηματοδότηση των άγονων γραμμών σημείωσε ότι είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων.

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί οξύμωρο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την πρόβλεψη για περισσότερα φορολογικά έσοδα, είπε ότι αυτό δεν είναι οξύμωρο, αλλά λέγεται ανάπτυξη. Όσο για το τι γίνεται με τον ΕΦΚΑ, είπε ότι έχει μεγαλύτερο προϋπολογισμό και μεγαλύτερα έσοδα και επιβαρύνει λιγότερο τον φορολογούμενο, διότι αυξάνονται οι εισφορές. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει επιταχυνόμενη ανάπτυξη, είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Κατσαφάδος: Η χώρα περνάει στη φάση της ανάπτυξης

Ο προϋπολογισμός του 2020 αποτυπώνει το νέο μείγμα δημοσιονομικής, αλλά και αναπτυξιακής πολιτικής, που θέλει να περάσει η νέα κυβέρνηση της χώρας είπε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος. Προσπαθούμε, σημείωσε, να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τον παραλογισμό της υπερφορολόγησης, της υπέρβασης, κατά πολύ, των ήδη αυξημένων πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία οδήγησαν σε ασφυξία την ελληνική οικονομία και δεν μπόρεσαν να δώσουν τη δυνατότητα για την ανάπτυξη. Χαρακτήρισε μάλιστα "φετίχ" της προηγούμενης κυβέρνησης τα υπερπλεονάσματα, "τα οποία έβγαιναν από την υπερφορολόγηση, κυρίως της μεσαίας τάξης".

Μίκα Ιατρίδη: Στον προϋπολογισμό βλέπουμε όσα είχαν γραφτεί και παρουσιαστεί στο προεκλογικό μας πρόγραμμα

Με τον προϋπολογισμό του 2020 γίνεται πράξη η δέσμευση της κυβέρνησης να περιορίσει τους φόρους, να διευρύνει τη φορολογική βάση και να ανατρέψει το κλίμα αποεπένδυσης στο οποίο είχε προκύψει με τη σκληρή περιοριστική πολιτική που είχε ασκήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ύψους 11,4 δισ. ευρώ είπε στην ομιλία της η ειδική εισηγήτρια της ΝΔ Μίκα Ιατρίδη, σημειώνοντας ότι πλέον δίνονται περισσότερα φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις, τα οποία, σε συνδυασμό με όσα έχουν ψηφιστεί το καλοκαίρι "βάζουν μπροστά τη μηχανή της οικονομίας μας". Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή της διότι βλέπει στον προϋπολογισμό "όσα είχαν γραφτεί και παρουσιαστεί στο προεκλογικό μας πρόγραμμα".

Τόνισε επίσης ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού μας αφορούν όλους: Αφορούν στις οικογένειες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, αφορούν στην υπογεννητικότητα που αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα για το ελληνικό έθνος, αφορούν στις επιχειρήσεις στη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Αφορούν και στην περιφέρεια με την αναδιάρθρωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.


Αρβανιτίδης: «καμία επιστροφή σε καμία κανονικότητα»

«Στο ίδιο έργο θεατές. Καμία επιστροφή σε καμία κανονικότητα», είπε ο ειδικός αγορητής του «Κινήματος Αλλαγής» Γιώργος Αρβανιτίδης.

«Ο προϋπολογισμός διατηρεί και αυτός το στόχο των υπερπλεονασμάτων του 3,5%. Αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι ο πραγματικός βραχνάς στην οικονομία, υπονομεύουν την ανάπτυξη», είπε και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα όταν η κυβέρνηση μαζεύει 7 δισ. από τους φορολογούμενους για να εξυπηρετήσει τους στόχους των υπερπλεονασμάτων.

Συρμαλένιος: Η δική μας οικονομική πολιτική κάλυψε το δημοσιονομικό κενό που η ΝΔ παρουσιάζει ως επίτευγμα

«Ο νέος προϋπολογισμός για το 2020 της κυβέρνησης της ΝΔ, καταρρίπτει ένα ακόμα προεκλογικό της μύθο. Μετά τους μύθους για τη Συμφωνία των Πρεσπών και του μεταναστευτικού, τώρα καταρρίπτει και το μύθο της ότι η οικονομική πολιτική που ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα τέταρτο μνημόνιο».

«Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι έγιναν όλα καλά στη χώρα ως δια μαγείας μετά την 7η Ιουλίου. Ό,τι άνοιξαν οι ουρανοί επενδύσεις και έγινε ούριο επενδυτικό κλίμα. Την εκκωφαντική όμως απάντηση, σας τη δίνει η ΕΛΣΤΑΤ που λέει ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν 1,9% του ΑΕΠ και το δεύτερο 2,8%, όσο δηλαδή προσδοκάτε εσείς για το 2020», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μανωλάκου: Κανένα σοβαρό κονδύλι για τις λαϊκές ανάγκες

Ο προϋπολογισμός της ΝΔ εξυπηρετεί το κεφάλαιο όπως και ο προηγούμενος τόνισε η ειδική εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, σημειώνοντας ότι η διεθνής οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την αισιοδοξία για την προβλεπόμενη ανάπτυξη. Η βιομηχανική παραγωγή σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι η αναμενόμενη, υπάρχουν τα προβλήματα του Μπρέξιτ και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, συνεπώς το διεθνές περιβάλλον είναι επισφαλές είπε η κ. Μανωλάκου, προβλέποντας μάλιστα επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τη ναυτιλία και αλλού.

Σπανάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί στο ακέραιο αυτά που υποσχέθηκε

Ο προϋπολογισμός σβήνει την κόκκινη γραμμή του παρελθόντος και αποτυπώνει τη νέα, τη σταθερή, την αναπτυξιακή οικονομική πολιτική αυτής της κυβέρνησης, αφήνοντας πίσω ιδεοληψίες, πειράματα και λαϊκισμούς χωρίς αντίκρισμα, είπε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης.

Ο νέος προϋπολογισμός, όχι μόνο καλύπτει το δημοσιονομικό κενό που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση για το τρέχον και το επόμενο έτος, 396 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ αντίστοιχα, στις 10 Ιουλίου 2019, αλλά δημιουργεί ταυτόχρονα με την κάλυψη του κενού, τον δημοσιονομικό χώρο για τη σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και την πυροδότηση ενός κύκλου οικονομικής προόδου για τα επόμενα χρόνια.