Από έντονες αντιπαραθέσεις, κόντρες και αντεγκλήσεις σημαδεύτηκε και η δεύτερη μέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση θα κορυφωθεί την ερχόμενη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου με τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των κομμάτων, και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία -κατά παράδοση- λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Και σήμερα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπεραμύνθηκαν του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι έχει αναπτυξιακό πρόσημο και ότι θα φέρει νέα σελίδα στην ελληνική οικονομικά, ενώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καυτηριάζουν καταγγέλλοντας ότι θα φέρει νέα φορολογικά βάρη για τους πολίτες και βουλευτές της ελάσσονος αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι η νυν κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της προηγούμενης.

Προϋπολογισμός κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής

«Στον προϋπολογισμό του 2020 ενσωματώνονται όσα είχε πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, αποκαθιστώντας έτσι την αξιοπιστία του πολιτικού προσωπικού στα μάτια των Ελληνίδων και των Ελλήνων», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Διονύσης Σταμενίτης.

Ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε πως, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το σχέδιο του εθνικού προϋπολογισμού δεν περιέχει πρόσθετα μέτρα, αλλά αντίθετα, περιλαμβάνει ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις συνολικού ύψους 1,18 δισεκατομμυρίου ευρώ.

«Ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης θέτει στο επίκεντρο τους πολίτες και τις ανάγκες τους, εφαρμόζοντας πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής», ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ Νόνη Δούνια.

«Ο προϋπολογισμός του 2020 έχει πάνω από όλα κοινωνικό πρόσημο με παρεμβάσεις για την οικογένεια και την υπογεννητικότητα, όπως η παροχή επιδόματος 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες, για κάθε παιδί που γεννιέται από την 1η Ιανουαρίου, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν πάνω από το 90% των οικογενειών, αλλά και με την υπαγωγή των ειδών βρεφικής ηλικίας στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13%» σημείωσε η κα Δούνια.

Το κοινωνικό σκέλος του προϋπολογισμού είναι αυξημένο κατά 6% είπε η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου σημειώνοντας ότι οι προνοιακές δαπάνες αυξάνονται κατά 236 εκ ευρώ. Εκπληρώνεται η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι καμία επιδοματική πολιτική δεν καταργείται ή περικόπτεται, αλλά και η βούληση της κυβέρνησης για πιο διευρυμένη στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, συμπλήρωσε η κα Μιχαηλίδου.

Αντιπαράθεση για τη συμβολή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Η συμβολή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στη μείωση του ΕΝΦΙΑ έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης Κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Με τον ΕΝΦΙΑ να κατέχει περίοπτη θέση στη μακρά λίστα των φόρων, που τσακίζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τα τελευταία μνημονιακά χρόνια, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διεκδικούν με σθένος την πατρότητα της απόφασης για τη μείωση του που εφαρμόστηκε φέτος.

Ήδη οι πρώτες αντιπαραθέσεις για το θέμα ξεκίνησαν το καλοκαίρι, ενώ η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2020 στην Ολομέλεια έδωσε την ευκαιρία για άλλη μία σφοδρή αντιπαράθεση μεταξή κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μείωσε τον ΕΝΦΙΑ και ποιος πραγματικά νοιάζεται για την ανακούφιση της μεσαίας τάξης.

Τη συζήτηση άνοιξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν τομεάρχης Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, καταθέτοντας συγκεκριμένες ερωτήσεις τις οποίες ανέλαβαν να απαντήσουν, απακρούοντας τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ , οι υφυπουργοί Οικονομικων Θεόδωρος Σκυλακάκης και Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Στο επίκεντρο η μεσαία τάξη

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε και σε αυτούς που έχουν τη μεσαία περιουσία, μείωση του ΕΝΦΙΑ, αυτούς δηλαδή, που εσείς όλα αυτά τα χρόνια τους τσακίσατε, τη μεσαία τάξη», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος, με παρέμβασή του, κάλεσε την κυβέρνηση να αναγνωρίζει στον ΣΥΡΙΖΑ τη μεγαλύτερη συμβολή στη θέσπιση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

«Επειδή η ΝΔ πανηγυρίζει, κατά την διαδικασία συζήτησης του προϋπολογισμού για την φοβερή μείωση του ΕΝΦΙΑ που έκανε, θα ήθελα από τον κ. Σκυλακάκη να απαντήσει: Μείωσε ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ τον ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκατ.; Η ΝΔ έκανε μείωση κατά 205 εκατ. το 2019 και έχει προϋπολογίσει αύξηση 142 εκατ. για το 2020, άρα η δική της συμβολή είναι μόνο 63 εκατ.;», τόνισε θέτοντας το ζήτημα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Αυτή τη στιγμή ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 22%, το 21% της μείωσης προήρχετο από απόφαση της μείωσης της δικής μας κυβέρνησης. Η απόφαση αυτή υλοποιήθηκε», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και πρόσθεσε: «τα νούμερα στον προϋπολογισμό, δεν έχουν να κάνουν με τα ποσοστά των μειώσεων, για τον πολύ απλό λόγο ότι έχει αυξηθεί η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ. Έχουμε μια σοβαρή αύξηση της εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ.»

» Για την επόμενη χρονιά, προχωράμε σε μια διόρθωση. Η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει για προαπαιτούμενο που δεν υλοποίησε. Αυτή η διόρθωση -που είναι σωστή να γίνει- είναι όλοι να πληρώνουν, με βάση την πραγματική τους περιουσία, και όχι πλασματική. Αυτό θα προχωρήσει από την κυβέρνησή μας, θα φέρει επιπρόσθετα έσοδα και ένα μέρος αυτών των εσόδων, μεγάλο, το συντριπτικό, θα επιστρέψει στους πολίτες, με πρόσθετη μείωση των συντελεστών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε, αλλά δεν υλοποίησε

«Έχετε δίκιο ότι είχατε νομοθετήσει για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατά 30% για περιουσίες ιδιοκτησίας, μέχρι 60.000 ευρώ, 260 εκατομμύρια ευρώ», απάντησε, ακολούθως, στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Ωστόσο, σημείωσε «αυτό στην πράξη δεν έγινε ποτέ. Η δική μας κυβέρνηση νομοθέτησε και για πρώτη φορά μειωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ είδαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, με κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι η διαφορά προκύπτει διότι «η κυβέρνηση έκανε ακριβώς το ίδιο και για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ, η μείωση είναι 30%, αλλά περαιτέρω για περιουσίες μέχρι 70.000 ευρώ, προχώρησε μείωση του ΕΝΦΙΑ 27%, για περιουσίες μέχρι 80.000 ευρώ, προχώρησε μείωση του ΕΝΦΙΑ 25%, για περιουσίες μέχρι 1.000.000 ευρώ προχώρησε 20% μείωση του ΕΝΦΙΑ και για περιουσίες πάνω από 1.000.000, προχώρησε μείωση 10%.»

» Η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι 22%, δηλαδή συν 205 εκατομμύρια ευρώ», είπε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε: «δώσαμε και σε αυτούς που έχουν τη μεσαία περιουσία, μείωση του ΕΝΦΙΑ, αυτούς δηλαδή, που εσείς όλα αυτά τα χρόνια τους τσακίσατε, τη μεσαία τάξη. Και τώρα ανακαλύψατε τη μεσαία τάξη! Και ποια είναι η μεσαία τάξη; Αυτή που κατεβάσατε το συμπληρωματικό φόρο από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ και υπετριπλασιάσατε τους συντελεστές φορολόγησης του συπληρωματικού. Κάναμε μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλες τις περιουσίες, στηρίζοντας πρώτα τη φτωχή περιουσία και μετά τη μεσαία περιουσία».

Τσακαλώτος : Τι κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω…

«Οι κ.κ. Σκυλακάκης και Βεσυρόπουλος, επί της ουσίας επιβεβαίωσαν ότι η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις που έθεσα είναι θετική», σχολίασε πριν από λίγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε:

«Απλώς ο κ. Σκυλακάκης απάντησε εκτός θέματος και ο κ. Βεσυρόπουλος προσέθεσε το εκπληκτικό επιχείρημα ότι η μείωση του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε στα εκκαθαριστικά μετά την νομοθέτηση της μείωσης της ΝΔ και είναι σαν να την έκανε και αυτή η ΝΔ.»

» Επιπλέον είχε την καλοσύνη ο κ. Βεσυρόπουλος να αποδεχθεί ότι: Η ΝΔ δεν έκανε μείωση 22% στον ΕΝΦΙΑ όπως ισχυρίζονται, παρά μόνο ένα μέρος αυτής. Ότι η ΝΔ δεν έκανε τίποτα για το μεγαλύτερο μέρος των φορολογουμένων (το 63%), δηλαδή όσους και όσες έχουν περιουσία έως 60.000.»

» Ήταν και κάπως φειδωλός με την αλήθεια, βέβαια, όταν υπονόησε ότι η μείωση που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε μόνο τις περιουσίες ως τις 60.000 κάτι το οποίο είναι προφανώς ψευδές.»

» Για το ότι η συμβολή της ΝΔ στην μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μόλις 63 εκατ. απάντησαν κατ’ αναλογία της γνωστής έκφρασης: «Τι κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω»…».
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: «Στον προϋπολογισμό αποτυπώνονται οι διαφορές του προοδευτικού χώρου με τη ΝΔ»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερά, ο προοδευτικός χώρος έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές, πολιτικές, ιδεολογικές με τη ΝΔ και τη σημερινή νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, όπως αποτυπώνεται στο σημερινό προϋπολογισμό», ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, στη συζήτηση του προϋπολογισμού, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Ο προϋπολογισμός που σήμερα συζητάμε είναι η οικονομία που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου. Μέχρι τότε μιλούσατε για καταστροφή της οικονομίας και αμφισβητούσατε την έξοδο από τα μνημόνια. Τώρα προσγειωθήκατε στην πραγματικότητα», είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και υπογράμμισε ότι διαψεύστηκε «η μεγάλη επαναδιαπραγμάτευση» που θα έκανε η ΝΔ για τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Αυτό εγκαταλείφθηκε από τον πρώτο μήνα της διακυβέρνησής σας και δεν αξιοποιήσατε καν το «μαξιλάρι» που εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι επήλθε πλήρης διάψευση των προσδοκιών για τις φοροελαφρύνσεις και τη στήριξη της μεσαίας τάξης από τη ΝΔ.

Ν. Παππάς: Η κυβέρνηση βλέπει τον κόσμο ανάποδα

«Βλέπετε τον κόσμο ανάποδα, όπως όλοι νεοφιλελεύθεροι» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο Νίκος Παππάς. «Δεν χρειάζεται επιστροφή στο ξεπερασμένο μοντέλο ανάπτυξης που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Απαιτείται ολιστική στρατηγική για την ανάπτυξη, περισσότερη δικαιοσύνη. Αλλά ο προϋπολογισμός της Ν.Δ. αυξάνει τις αδικίες», ανέφερε.

«Οι τράπεζες πρέπει να υπηρετούν την οικονομία και όχι το αντίστροφο, η δημόσια υπηρεσία να υπηρετεί και να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και γι΄αυτό πρέπει να παραμείνει ο δημόσιος έλεγχος σε κρίσιμες υποδομές. Το ρεύμα, το φυσικό αέριο, η έρευνα για τους υδρογονάνθρακες, τα κοιτάσματα πρέπει να παραμείνουν στον έλεγχο της πολιτείας, για λόγους κοινωνικούς, αναπτυξιακούς, εθνικούς και ενεργειακής ασφάλειας» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ .

«Τα γεγονότα χαλάνε την εικονική πραγματικότητα της κυβέρνησης. Εμείς οι προοδευτικές δυνάμεις, πολιτικές και κοινωνικές, θα σταθούμε απέναντι στην καταστροφή η οποία έρχεται μέσω της πολιτικής σας. Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια σταματήστε να φέρνετε μνημονιακές πολιτικές ενώ δεν υπάρχει εξωτερικός καταναγκασμός» πρόσθεσε.

Γ. Μαρίνος: Πάνω από 4 δισ. ευρώ για τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες

«Ο προϋπολογισμός, της κυβέρνησης της Ν.Δ., όπως πριν της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετεί την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ., που είναι ενταγμένη στο στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και γεωστρατηγικής αναβάθμισης, που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να επεκτείνουν τη δράση τους», υπογράμμισε ο Γιώργος Μαρίνος.

«Πάνω από 4 δισ. ευρώ καταβάλλονται, από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάθε χρόνο για τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες, ενώ ότι στο πλαίσιο της ολοένα και βαθύτερης ενσωμάτωσης στο ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ που είναι και το κύριο χαρακτηριστικό της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθούν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, η χώρα έχει συμμετάσχει σε 21 ιμπεριαλιστικές αποστολές», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ένα επικίνδυνο μνημόνιο, όπως είπε, καθώς η αστική τάξη της γειτονικής χώρας κλιμακώνει την επιθετικότητά της πολύμορφα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για τον έλεγχο των υδρογονανθράκων. «Μητσοτάκης και Τσίπρας ασκούν κριτική στον Ερντογάν αλλά και οι δύο τους έχουν καθίσει μαζί του στις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ και συναποφασίζουν για τη συγκρότηση δυνάμεων κρούσης κατά των λαών, εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου και μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού με τη Ρωσία και τη Κίνα».

Β. Κεγκέρογλου: Ο Μητσοτάκης διατηρεί τον πυρήνα των επιλογών Τσίπρα

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου ζήτησε «ριζική αλλαγή της πολιτικής που ακολούθησε ο κ. Τσίπρας» και εξήγησε πως «ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε προεκλογικά αυτή την αλλαγή αλλά στη συνέχεια διατηρεί τον σκληρό πυρήνα της πολιτικής των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ».

«Υψηλά πλεονάσματα, υπερταμείο και δημόσια περιουσία υπό ξένη διοίκηση και διαχείριση, υπερφορολόγηση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, φιλοδωρηματική αντιμετώπιση των αδυνάμων. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 θα μπορούσε να υπογράφεται από τους συνεταίρους Τσίπρα-Καμμένο και από τον δήθεν αριστερό λογιστή τους», ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής για να συμπληρώσει ότι την περίοδο 2015-2019 τα υπερπλεονάσματα αφαίρεσαν 29 δισ. ευρώ από την αναιμική ελληνική οικονομία και το 2020 θα αφαιρέσουν ακόμη 7 δισ. ευρώ, «από μια κοινωνία που τα έχει ανάγκη για να ορθοποδήσει».

Τέλος, χαρακτήρισε κοινωνικά άδικο τον προϋπολογισμό του 2020, «αφού οι όποιες φοροελαφρύνσεις είναι αδιάφορες, για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αφού εξουδετερώνονται από τις αυξήσεις στα βασικά αγαθά και από την επερχόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στα χαμηλά εισοδήματα. Εξάλλου επιδεινώνεται ο λόγος άμεσων και έμμεσων φόρων που πλήττει περισσότερο τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».

Σ. Σακοράφα: Ο προϋπολογισμός υπακούει στα τέσσερα μνημόνια

«Ο προϋπολογισμός κάθε κυβέρνησης είναι ουσιαστικά η ταυτότητά της. Ο φετινός προϋπολογισμός, όμως, έχει μια ιδιαίτερη βεβαρημένη σημειολογία. Είναι ο δέκατος μνημονιακός προϋπολογισμός, που υπακούει ακριβώς σε όσα έχουν ψηφισθεί και με τα τέσσερα μνημόνια», τόνισε η Σοφία Σακοράφα.

«Θα παρακαλέσω, αφενός τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ να πάψουν να μυρηκάζουν το παραμύθι της εξόδου από τα μνημόνια και αφετέρου την κυβέρνηση να πάψει να αφηγείται το παραμύθι της εφαρμογής, δήθεν, δικής της πολιτικής», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 και αντιπρόεδρος της Βουλής, που κατήγγειλε «αλλεπάλληλες εξαπατήσεις και με εφαρμογή πολιτικών σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα».

«Τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία υποθετικά εκφράζουν διαφορετικά κοινωνικά - και για τους παλιούς συντρόφους ταξικά - συμφέροντα, συμπεριφέρονται ως εξής : Η Νέα Δημοκρατία καυχιέται ότι προωθεί την κοινωνική ατζέντα πατώντας πάνω στα συντρίμμια που άφησε το τέταρτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μας πείσει ότι αν δεν είχε χάσει τις εκλογές θα ήταν μια καλύτερη Νέα Δημοκρατία», ανέφερε.

Αιχμές κατά του Κ. Σημίτη από τον Γιώργο Κουμουτσάκο

«Μικρόψυχη και διχαστική» χαρακτήρισε την αρθρογραφία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, σχετικά με τη συμφωνία του Ελσίνκι και τις αιχμές που άφησε κατά του Κώστα Καραμανλή, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για το μεταναστευτικό, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, ο κ. Κουμουτσάκος, τόνισε την ανάγκη ομοψυχίας και ενότητας, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα όπως είπε, που η Άγκυρα εντείνει τις προκλήσεις της.

Στο σημείο αυτό, και απαντώντας στον κ. Σημίτη χωρίς να τον κατονομάσει, ο οποίος είχε κάνει λόγο για χαμένη ευκαιρία στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών το 2004 για τη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Χρειάζεται ομοψυχία και ενότητα εντός της χώρας, απέναντι στην έντονη τουρκική προκλητικότητα. Και για αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό ότι με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά μαζί και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, χτίζουν στο εσωτερικό το τελευταία διάστημα ένα τείχος εθνικής ενότητας απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα. Γι αυτό, ακούστηκε ως ατόπημα, κάτι που έγινε χθες. Την ώρα της ανάγκης εθνικής ομοψυχίας, ακούστηκαν κάποιες φωνές διχαστικής μικροψυχίας. Θέλω να πιστεύω ότι ήταν μια ατυχής παραφωνία, μια μικρή παρένθεση που άνοιξε και έκλεισε αμέσως».

Λοβέρδος : Στο κενό η μομφή Κουμουτσάκου κατά Σημίτη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Αντρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής με τις οποίες μίλησε για «ατόπημα» καθώς και «διχαστική μικροψυχία» του Κώστα Σημίτη και των αιχμών του κατά του Κώστα Καραμανλή.

Στο κενό η μομφή Κουμουτσάκου

«Πέρασαν συνολικά 20 χρόνια από την απόφαση της ΕΕ σε ανώτατο επίπεδο στο Ελσίνκι. Η εφημερίδα τα «Νέα» έκανε μια έρευνα για την απόφαση εκείνη και ο κ. Σημίτης μαζί με σειρά και άλλων σοβαρότατων ειδικών απάντησε. Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ήταν αρκετό αιχμηρό και ο κ. Σημίτης έκανε δήλωση ότι δεν αντιστοιχούσε», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε:

«Ο κ. Κουμουτσάκος, σε συνθήκες που η χώρα χρειάζεται την απόλυτη ενότητα και ομοψυχία έκανε μομφή που πέφτει στο κενό. Του λέω με όσο πιο ευγενικό τρόπο να είναι ενημερωμένος για να λέει όλα εκείνα που είπε. Στο άρθρο κάνουν αναφορά στην απόφαση του Ελσίνκι ότι για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας θα πρέπει να λυθούν τα θέματα που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα. Η μομφή του έπεσε στο κενό γιατί δέχθηκε ο Κώστας Καραμανλής να εκκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρίς να έχει αυτός ο όρος τηρηθεί».
«Αυτά είναι ζητήματα που συζητιούνται πολιτικά και έξω από την αντιπολιτευτική αντιπαράθεση. Θα του ζητήσω να κομψύνει τις εκφράσεις του αν δεν θέλει να ανακαλέσει», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.

Να πέσουν οι τόνοι

Άμεση ήταν η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Σπήλιου Λιβανού που παρέπεμψε στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

«Μίλησε το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και τοποθετήθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης. Ο κ. Κουμουτσάκος, πρακτικά αυτό που είπε, εκφράζει και την παράταξη. Αυτή η στιγμή δεν είναι ώρα και ο χρόνος για να ανοίξουμε ένα ζήτημα για το οποίο επετειακά ασχολήθηκε η εφημερίδα. Εκείνη η περίοδος έφερε θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να κατεβάσουμε τους τόνους και να έχουμε την αίσθηση της ανάγκης ενότητας και ομοψυχίας. Και σε αυτό ήταν ενταγμένη η τοποθέτηση του. Η δική σας θέση καλύπτει αυτό που είπατε και δεν χρειάζεται να επεκτείνουμε το διάλογο», υπογράμμισε ο κ. Λιβανός.