Με ενισχυμένη αυτοπεποίθηση μετά και την οικονομική πορεία της χώρας τους τελευταίους μήνες αλλά και την συνέπεια στην πολιτική τακτική που έχει επιδείξει η κυβέρνησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει ένα κρίσιμο τετ-α-τετ με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο δείπνο που διοργανώνει η Λαγκάρντ θα είναι και ο μόνος πολιτικός που θα βρεθεί στο τραπέζι έχοντας έτσι την ευκαιρία να θέσει στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής, όλα τα ζητήματα οικονομικής φύσεως από τα πλεονάσματα μέχρι και τα «κόκκινα δάνεια».

Παράλληλα, θέματα όπως η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, για το οποίο  η Λαγκάρντ έχει ήδη τοποθετηθεί θετικά,  η ομαλή υλοποίηση του «Ηρακλή» για την αντιμετώπιση των NPEs και η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ είναι τα βασικά ζητήματα που θα τεθούν στο τραπέζι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπολογίζει στην έμπρακτη στήριξη από την πλευρά της Λαγκάρντ και φαίνεται ότι είναι και ένα ενδεχόμενο που συγκεντρώνει όλες τις πιθανότητες καθώς αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η Ελλάδα αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Λαγκάρντ εκτιμάται ότι όχι μόνο θα είναι καθοριστική, αλλά και αποτελεσματική καθώς είναι η πρώτη φορά που συναντιούνται με τις νέες τους ιδιότητες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός της Ελλάδος, και η Κριστίν Λαγκάρντ ως επικεφαλής της ΕΚΤ. Η αυστηρότητα της σιδηράς κυρίας του ΔΝΤ, την οποία υπηρέτησε με επιτυχία η Λαγκάρντ, εξαντλήθηκε όπως εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι και για πρώτη φορά είναι έτοιμη να προσφέρει έμπρακτα την βοήθειά της και την στήριξη προς την Ελλάδα, ως επικεφαλής της ΕΚΤ.

Στο ζήτημα των πλεονασμάτων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει όχι μόνον στην προσπάθεια επανεξέτασης του ζητήματος, αλλά και στους «αριθμούς» που προκύπτουν από την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Από την Κομισιόν πιστοποιήθηκε η τεράστια βελτίωση στο πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας με το ελληνικό χρέος να υποχωρεί στο 100% του ΑΕΠ γύρω στο 2042 έναντι του 2048 που προβλεπόταν στην έκθεση του περασμένου Ιουνίου. Μέσα σε περίπου 5 μήνες κερδίσαμε σχεδόν 6 χρόνια σε όρους βιωσιμότητας, που σημαίνει ότι βελτιώνονται και οι προοπτικές.

Ο ρόλος της Λαγκάρντ σ’ αυτή την εξέλιξη είναι σημαντικός καθώς ηγείται ενός ευρωπαϊκού θεσμού που ευθύνεται για την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας, αλλά και επειδή η ΕΚΤ ετοιμάζει σε λίγους μήνες την επόμενη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Από το τραπέζι της συνάντησης δεν θα λείψει και το θέμα των «κόκκινων» δανείων, με τον Μητσοτάκη να παρουσιάζει το σχέδιο Ηρακλής ως μέρος της αποτελεσματικότητας και της βούλησης της ελληνικής κυβέρνησης.

Να σημειωθεί τέλος, ότι το απόγευμα και πολλοί εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης θα έχουν αντίκτυπο και στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, την Τετάρτη κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη - Λαγκάρντ θα ακολουθήσει σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα Δημήτρης Μητρόπουλος.