Επιβεβαίωση και ταυτόχρονα εδραίωση της αλλαγής πορείας της Ελλάδας, που σηματοδότησε η ψήφος των πολιτών στις φετινές εκλογές χαρακτήρισε ο Σίμος Κεδίκογλου τον Προϋπολογισμό του 2020 κατά την ομιλια του στην Ολομέλεια της Βουλής. Όπως είπε: “Η σημαντικότερη εξέλιξη είναι ότι η ελπίδα για πρώτη φορά ξεπέρασε την οργή και το φόβο που κυριαρχούσαν στα χρόνια της κρίσης. Οι Έλληνες ελπίζουν και πάλι. Η ελπίδα ξαναγεννιέται στην Ελλάδα.”

Επίσης, επεσήμανε,, ότι η ελληνική οικονομία βιώνει ένα ευεργετικό σοκ στους πρώτους μήνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και είναι επιτακτική ανάγκη αυτή η διαδικασία να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί, έχοντας ως προτεραιότητες της κυβέρνησης την ανεργία, τους φόρους, την οικονομία, την υγεία και την παιδεία.

Αναφερόμενος στις απειλές που έχουμε να αντιμετωπίσουμε έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο δημογραφικό, ως τη μεγαλύτερη απειλή για την κοινωνία μας, προσθέτοντας ότι ο πληθυσμός μας κινδυνεύει να έχει απώλειες πολλαπλάσιες απ’ ότι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι το 2050, έως και πενταπλάσιες μέχρι και 2,5 εκατομμύρια μπορεί να μειωθεί ο πληθυσμός της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία που έχουν τα μέτρα για την ενίσχυση των οικογενειών και την ενθάρρυνση των γεννήσεων.

Τέλος, αναφερόμενος στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Εύβοια τόνισε ότι πρέπει να αρθεί η μεγάλη αδικία εις βάρος της, που είναι η εξαίρεσή της από την κοινοτική χρηματοδότηση οδικών έργων με απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη. Υπογράμμισε, ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά πέτυχαν την άρση της εξαίρεσης και το πρώτο μεγάλο έργο στην Εύβοια, ο Περιφερειακός της Χαλκίδας, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και ήταν έτοιμο να δημοπρατηθεί, όμως ήρθε η κυβέρνηση Τσίπρα και το απένταξε. «Πρέπει -είπε- επιτέλους το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας να αρχίσει να αποκτά ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο. Ο φάκελος του Περιφερειακού της Χαλκίδας είναι πλήρης και το έργο είναι ώριμο προς υλοποίηση».



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Εξ ορισμού ο προϋπολογισμός του κράτους αποτελεί τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για την κατεύθυνση που
θέλει να έχει το οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και ο Προϋπολογισμός του 2020 αποτελεί την επιβεβαίωση, αλλά και την εδραίωση της αλλαγής πορείας της Ελλάδας που σηματοδότησε η ψήφος των πολιτών στις φετινές εκλογές.


Ήδη- πριν καν συμπληρωθεί ένα εξάμηνο από τις εκλογές- η αλλαγή πορείας έχει καταγραφεί σαφέστατα και
με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πλέον αψευδής μάρτυρας είναι η πορεία των ελληνικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων. Φτάσαμε στο σημείο ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου να δηλώνει ότι η Ελλάδα δανείζεται πλέον πιο φθηνά απ’ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αριθμοί αρχίζουν να ευημερούν, όμως προτεραιότητά μας παραμένει η ευημερία των πολιτών, η ευημερία
όλων. Και εκεί υπάρχουν ήδη απτά αποτελέσματα, χάρη στην ταχύτατη υλοποίηση προγραμματικών δεσμεύσεών μας, ακόμα και νωρίτερα απ’ ότι είχαμε εξαγγείλει προεκλογικά.

Τα παραδείγματα είναι πολλά: η γενναία και μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση της φορολογίας – ιδιαίτερα
για τα χαμηλά εισοδήματα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η σημαντική ενίσχυση των ασθενέστερων ομάδων, η ευρύτατη ρύθμιση χρεών διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό.

Η ελληνική οικονομία βιώνει ένα ευεργετικό σοκ στους πρώτους μήνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τη διαδικασία
αυτή πρέπει να την ενισχύσουμε και να την επιταχύνουμε. Για να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας, για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών.

Δεν χρειάζονται δημοσκοπήσεις για να μάθει κανείς ότι τα σημαντικότερα προβλήματα για τους Έλληνες- πέραν
του μεταναστευτικού, που δεν είναι ακριβώς θέμα προϋπολογισμού, είναι η ανεργία, οι φόροι, η οικονομία, η υγεία, η παιδεία.

Αυτές ακριβώς είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησής μας. Αυτή είναι η προτεραιότητα του προϋπολογισμού.

Να ξεκινήσουμε από την ανεργία και τους φόρους, γιατί αυτά τα δύο συνδέονται σε μια ελεύθερη οικονομία.
Για την καταπολέμηση της ανεργίας απαιτείται η δημιουργία θέσεων εργασίας. Κανονικής δουλειάς, όχι επιδόματα στήριξης και προγράμματα κοινωνικής ωφελείας, που καλά είναι, ανακουφίζουν, αλλά δε λύνουν το πρόβλημα. Η μαζική δημιουργία θέσεων εργασίας δεν διατάζεται,
δρομολογείται. Δρομολογείται με τη διαμόρφωση ενός ελκυστικού πλαισίου για επενδύσεις και επιχειρήσεις. Δρομολογείται όταν καταλάβεις ότι καλό είναι «το δίκιο του εργάτη» όμως προϋπόθεση για την ύπαρξη του εργαζόμενου είναι η ύπαρξη του εργοδότη. Με τη μείωση
φόρων και εισφορών διευκολύνουμε τις προσλήψεις, αλλά και ενισχύουμε το εισόδημα των μισθωτών, καθώς και των συνταξιούχων.

Το Κράτος δεν μπορεί να είναι εργοδότης των πάντων. Το Κράτος πρέπει να είναι ρυθμιστής, επιτηρητής και
ελεγκτής. Η ανεργία καταπολεμάται στον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτή είναι η στόχευση του Προϋπολογισμού, που προβλέπει και τη βέλτιστη αξιοποίηση του σημαντικότερου χρηματοδοτικού εργαλείου του Κράτους, των Δημοσίων
Επενδύσεων, με τον καλύτερο πολλαπλασιαστή μέσω των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπενθυμίσω στον υπουργό Υποδομών ότι πρέπει επιτέλους να αρθεί η μεγάλη αδικία εις βάρος της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Εύβοιας- δηλαδή η εξαίρεσή της από την κοινοτική χρηματοδότηση οδικών έργων με απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη. Επί κυβέρνησης Σαμαρά πετύχαμε την άρση της εξαίρεσης και το πρώτο μεγάλο έργο στην Εύβοια, ο περιφερειακός της Χαλκίδας, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και ήταν έτοιμο να δημοπρατηθεί, όμως ήρθε η κυβέρνηση Τσίπρα και το απένταξε. Πολλές οι αδικίες εις βάρος της Εύβοιας. Πρέπει επιτέλους το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας να αρχίσει να αποκτά ‘ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο. Ο φάκελος του Περιφερειακού της Χαλκίδας είναι πλήρης και το έργο είναι ώριμο προς υλοποίηση.

Στην Υγεία ο Προϋπολογισμός προβλέπει τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση υπό τις παρούσες συνθήκες και πιστεύουμε
ότι του χρόνου οι δυνατότητες θα είναι περισσότερες. Αντίστοιχα και στην Παιδεία, όπου καλωσορίζουμε τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όμως θα πρέπει να δούμε τι γίνεται και με τη Δευτεροβάθμια. Δεν μας περιποιεί τιμή να είναι οι
Έλληνες μαθητές ουραγοί στον ΟΟΣΑ.

Για τις αμυντικές δαπάνες, θα ήθελα να επαναλάβω την έκκληση του εισηγητή μας να επανέλθει η καλή παράδοση,
που τις ήθελε να ψηφίζονται διακομματικά. Οι καιροί είναι πονηροί και ένα μήνυμα ομοφωνίας και ομοψυχίας των πολιτικών δυνάμεων θεωρώ ότι είναι απαραίτητο.

Μιλώντας βέβαια για απειλές, ας μην ξεχνάμε ότι ο πληθυσμός μας κινδυνεύει να έχει απώλειες πολλαπλάσιες
απ’ ότι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι το 2050 έως και πενταπλάσιες μέχρι και 2,5 εκατομμύρια μπορεί να μειωθεί ο πληθυσμός της Ελλάδας Το δημογραφικό είναι η μεγαλύτερη απειλή για την κοινωνία μας και φυσικά καλωσορίζουμε τα μέτρα για την ενίσχυση των οικογενειών
και την ενθάρρυνση των γεννήσεων. Ελπίζω πάντως να είμαστε σύντομα σε θέση να κάνουμε περισσότερα.

Κλείνω με μία αναφορά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Η εντυπωσιακότερη εξέλιξη δεν είναι το διευρυνόμενο
προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν αποτελεί έκπληξη. Οι πολίτες ενέκριναν συντριπτικά το πρόγραμμά μας στις εκλογές και τώρα επικροτούν ακόμα περισσότερο την ταχύτατη υλοποίηση του.

Η σημαντικότερη εξέλιξη είναι ότι η ελπίδα για πρώτη φορά ξεπέρασε την οργή και το φόβο που κυριαρχούσαν
στα χρόνια της κρίσης.

Οι Έλληνες ελπίζουν και πάλι.

Η ελπίδα ξαναγεννιέται στην Ελλάδα.

Σας καλώ λοιπόν να υπερψηφίσετε τον Προϋπολογισμό της Ελπίδας.»