Στον απόηχο της ψήφισης του προϋπολογισμού της κυβέρνηση για το 2020 και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όπου ανακοίνωσε την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε στο ΣΚΑΙ έδωσε νέες διευκρινήσεις  για το πώς θα γίνει η μείωση το 2020.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας «εκτιμούμε ότι αυτό μπορεί να γίνει το 2020 όταν ολοκληρωθεί και η άσκηση για τις αντικειμενικές αξίες που στόχος είναι αυτή να έχει ολοκληρωθεί τον Μάιο προκειμένου η μείωση να αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά του Αυγούστου».

«Η δική μου εισήγηση είναι να είναι μεσοσταθμική η μείωση του 8% και να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά για μεσαία και χαμηλά εισοδήματα όπως κάναμε με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%» πρόσθεσε ο υπ. Οικονομικών συμπληρώνοντας πάντως ότι όλα εξαρτώνται από την εκτέλεση του προυπολογισμού.

Όπως σημείωσε, «η εικόνα των μειώσεων των φόρων δείχνει ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται καλύτερα στις υπχορεώσεις τους. Ο ΕΝΦΙΑ αύξησε την εισπραξιμότητα από το 80% στο 85% μετά τη μείωση 22%. Αυτό το 5% δίνει επιπλέον έσοδα της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «μειώνοντας κατά 30% τον φόρο των ακινήτων φτάνουμε στον μέσο ορο φορολόγησης στο εξωτερικό. Πρόθεσή μας είναι να μειωθεί περισσότερο αλλά εχουμε και άλλους έμμεσους και άμεσους φόρους που πρέπει να αντιμετωπίσουμε» ενώ ειδικά για τον ΦΠΑ είπε ότι «θα αντιμετωπιστεί μέσα στην επόμενη διετία-τριετία».

Όσον αφορά την εισφορά αλληλεγγύης είπε «εκτιμώ ότι μπορεί να βρεθεί ποσό μέχρι τον Μάιο για να υπάρξει ένα ικανοποιητικό πρώτο βήμα για την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης».

Τι θα γίνει με το κοινωνικό μέρισμα

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε την αύξηση του κονδυλίου για το κοινωνικό μέρισμα ώστε να το πάρουν περισσότερες κατηγορίες αναπήρων και να διορθωθούν ορισμένες αδικίες. 

«Προφανώς και το μέρισμα έχει αδικίες και εγώ θα ήθελα να μπορούμε να το δώσουμε και σε άλλες κοινωνικές ομάδες. Συνολικά αφορά σε ένα εκατομμύριο πολίτες, εκτιμώ ότι μπορεί να ανέβει λίγο το ποσό που διατίθεται». «Δυστυχώς όταν έχεις ένα μικρό χρηματικό ποσό που δημιουργείται από την υπερφορολόγηση της ελληνικής κοινωνίας προσπαθείς με κάποια στοιχεία και χαρακτηριστικά και με κάποια δεδομένα να ικανοποιήσεις τους περισσότερους» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στα ΑΜΕΑ λέγοντας ότι το μέρισμα ξεκίνησε «με ένα ηλικιακό κριτήριο γιατί τόσα ήταν τα χρήματα που είχαμε, το διορθώσαμε μετά και εισήχθησαν όλα τα ΑμεΑ βάζοντας όμως κάποια οικονομικά χαρακτηριστικά». Πλέον «είμαστε σε διαδικασία που προσπαθούμε μέσα από τις πλατφόρμες και το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται κάθε εβδομάδα να διορθώσουμε τις αδικίες» ανέφερε εκτιμώντας ότι μπορεί έως το τέλος της χρονιάς να υπάρχει επιπλέον χρηματοδότηση.

Σε ερώτημα αν φέτος είναι το τελευταίο μέρισμα που θα δοθεί, ο ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό αλλά ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργείται θα κατευθύνεται με μία αναλογία 80% – 20% σε μείωση των φόρων και των δαπανών.

Παράλληλα, δήλωσε ότι το έκτακτο επίδομα για τους συνταξιούχους έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2020 και το πως ακριβώς θα διατεθεί είναι δουλειά του Υπουργείου Εργασίας.

Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε κρίσιμη προτεραιότητα τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσα από επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών, αξιολόγηση αντικειμενικών αξιών, καλύτερη αξιολόγηση απο τις πλατφόρμες μίσθωσης όπως το Airbnb, τα ηλεκτρονικά βιβλία και την ηλεκτρονική τιμολόγηση. «Η όποια επιτυχία θα γίνει για διεύρυνση φορολογικής βάσης θα πάει κατευθείαν στην κοινωνία» πρόσθεσε με νόημα.