Η κυβέρνηση έχει πάρει εντολή από τους πολίτες να βάλει τέλος στις δράσεις κάποιων δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης με αφορμή τις χθεσινές εκκενώσεις καταλήψεων στο Κουκάκι.

Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα των δηλώσεών του: «Υπάρχει ζήτημα παρανομίας, έκνομου χαρακτήρα, βίας της άκρας Αριστεράς, βία στα Εξάρχεια, υπάρχει ένα τέτοιο θέμα; Εδω πρέπει να τοποθετηθεί ο καθένας πώς το καταλαβαίνει. Εμείς έχουμε πει ξεκάθαρα και το έχουμε πει προεκλογικά ότι για εμάς υπάρχει ένα τέτοιο μεγάλο θέμα. Αυτό σε τελευταία ανάλυση παραβιάζει την περιούσια των πολιτών με καταστροφές, έχουμε θρηνήσει ζωές από αυτή τη βία, το πιο εμβληματικό περιστατικό είναι η MARFIN. Παραβιάζει το δικαίωμα στη δημοκρατική έκφραση κι αυτό έχει ουσιαστικά καταρρακωθεί μέσα στα πανεπιστήμια. Υπάρχει ζήτημα με τη σωματική ακεραιότητα γιατί πάρα πολύ συχνά αυτοί οι άνθρωποι εγκληματούν επιτιθέμενοι σε ανθρώπους με τους οποίους διαφωνούν ή που τους θεωρούν εχθρούς τους. Υπάρχει ζήτημα με την τροφοδότηση της τρομοκρατίας για αυτοί είναι όμοροι χώροι, και είναι αποδεδειγμένο ότι είναι όμοροι χώροι. Άρα υπάρχει ένα τέτοιο ζήτημα, το έχουμε τεκμηριώσει. Το έχουμε πει προεκλογικά και έχουμε πει οτι θα το αντιμετωπίσουμε και έχουμε πάρει κι εντολή από το λαό για να το αντιμετωπίσουμε.

Πρώτο ερώτημα που πρέπει να απευθύνει κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αν καταλαβαίνει ότι υπάρχει ένα προβλημα τέτοιο ή όχι. Αν θεωρεί ότι όλα είναι καλά, ότι όλα είναι καλώς καμωμένα και δεν υπάρχει κανένα θέμα. Δεύτερο ερώτημα, αυτό πώς το αντιμετωπίζεις; Είναι ένα κοινωνικό κίνημα το οποίο δεν πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με κατασταλτικούς μεθόδους αλλά πρέπει να μπεις σε διάλογο μαζί του, πρέπει να βρεις τα κοινωνικά αιτία ή εχουμε εγκληματικές δράσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν; Εμείς λέμε ότι είναι εγκληματικές δράσεις, μπορεί να έχουν στο μυαλό ορισμένων ιδεολογικά κίνητρα, δεν μας ενδιαφέρουν όμως τα ιδεολογικά κίνητρα μας ενδιαφέρει ότι τελικά αυτά οδηγούν σε εγκληματικές ενέργειες και άρα πρέπει να αντιμετωπιστούν με καταστολή και επιβολή του νόμου. Στο ΣΥΡΙΖΑ λένε κάτι άλλο; Ας μας το πουν. Ότι πρέπει να μπούμε σε διάλογο με τον κάθε τρομοκράτη, με τον κάθε ακροαριστερό που ασκεί βία, με την κάθε τραμπούκικη ομάδα, με το παρακράτος της άκρας Αριστεράς, ας μας πουν τι θέλουνε να κάνουνε.»

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι συμβαίνουν περιστατικά υπέρβασης της νόμιμης βίας από την Αστυνομία: «Έχουμε πλήρη μηχανισμό και θέλουμε να ελέγχονται αυτά τα περιστατικά. Αλλά οι Συριζαίοι δεν λένε αυτό, δεν λένε 'υπήρξε και ένα περιστατικό να το διερευνήσουμε' πρώτα από όλα υιοθετούνε πλήρως, άκριτα και κατευθείαν τις θέσεις των καταγγελλόντων. Εγώ δεν θέλω ούτε να τις υιοθετήσω ούτε να τις απορρίψω, θέλω να τις ελέγξω αλλά όχι επειδή κάποιος μου βγάζει ένα βιντεάκι στο οποίο εκείνο που φαίνεται είναι ένας κύριος που προσπαθεί να ξεφύγει, δηλαδή αντιστέκεται της συλλήψεως. Βλέπω μεν μια εικόνα, θέλω να δω όλο το βίντεο, τι έχει προηγηθεί και τι έπεται για να καταλάβω την πρόθεση του όποιου αστυνομικού που μπορεί να κάνει μια υπέρβαση της νόμιμης βίας ή όμως μπορεί και να μην κάνει. Επειδή δεν είναι δική μου δουλειά αυτή, δεν είμαι δικαιοδοτικό όργανο εγώ, έχω και εσωτερική διαδικασία, τμήμα εσωτερικών υποθέσεων και δεύτερη διαδικασία με ανεξάρτητη αρχή, Συνήγορο του πολίτη, και τρίτη διαδικασία δικαστικό έλεγχο και τέταρτη διαδικασία έλαβε τώρα, την επιτροπή του κ. Αλεβιζάτου για να ελέγχω αυτά τα περιστατικά. Θα τα ελέγξουν.»