Με τη σιωπή του ο κ. Τσίπρας κρατάει πολιτική ομπρέλα στη βία και την ανομία, απάντησε μέσω των Παραπολιτικών 90,1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Facebook, ο οποίος σχολιάζοντας την αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι, ανέφερε πως το ύφος της εξουσίας προδίδει και το ήθος της διακυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα των όσων είπε: «Όταν μιλάμε για ήθος και ύφος επιστρέφουμε όλη αυτή τη συζήτηση σε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα προς τον κ.Τσίπρα. Από πότε επιχειρήσεις της Αστυνομίας, παρουσία Εισαγγελέων, είναι καταδικαστέες; Πότε καταδίκασε ο κ. Τσίπρας τις καταλήψεις κατοικιών, πανεπιστημίων ή ολόκληρων γειτονιών; Πότε καταδίκασε τους βανδαλισμούς, τις καταστροφές ακόμα και τους εμπρησμούς δημόσιων και ιδιωτικών περιουσίων; Πότε καταδίκασε τις οργανωμένες δολοφονικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών; Πότε καταδίκασε τη δολοφονία τριών συμπολιτών μας και ενός αγέννητου μωρού στον εμπρησμό της MARFIN και ως πότε επιτέλους θα ρωτάει τι κακό έχουν οι μολότοφ; Όσο σιωπά ο κ. Τσίπρας κρατάει μια πολιτική ομπρέλα στη βία και την ανομία κάτι το οποίο η κοινωνία ζητά να τελειώσει και για αυτό η κυβέρνηση πάντα στο πλαίσιο του νόμου, σταθερά και μεθοδικά όπως έχει δεσμευτεί από τις εκλογές κάνει πράξη αυτή την απαίτηση των πολιτών.»

Ερωτηθείς αν είναι αποδεκτή η αστυνομική αυθαιρεσία: «Δεν είναι καθόλου, όμως πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη μας ότι ο σεβασμός στο κράτος δικαίου δεν είναι α λα καρτ. Όπως καταγγέλλουμε την καταστροφή ή την κατάλυση μιας ιδιωτικής περιουσίας και στην αυθαιρεσία σε αυτό το πεδίο καταγγέλλουμε επίσης και λαμβάνουμε τα μέτρα μας για την αυθαιρεσία όταν αυτή γίνεται από ένα κρατικό όργανο είτε είναι αστυνομικό είτε άλλο όργανο. Από το 2011 η πολιτεία έχει φτιάξει ένα μηχανισμό παρακολούθησης τέτοιου είδους αυθαιρεσιών και έχει επιφορτίσει το Συνήγορο του Πολίτη να τις παρακολουθεί και να δημοσιεύει εκθέσεις. Η τελευταία έκθεση που καλύπτει το διάστημα μέσα του 2017 μέχρι το τέλος του 2018 δείχνει ότι υπάρχουν εκατοντάδες περιστατικά τα οποία διερευνήθηκαν. Επομένως υπάρχει ένας μηχανισμός που ελέγχονται αυτά τα ζητήματα. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε όλοι είναι ότι η αυθαιρεσία δεν χωρά σε ένα κράτος δικαίου και για αυτό υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου της, από την άλλη αυτό δεν θα μας αποτρέψει από το να είμαστε αποφασιστικοί σε αυτό που ζητούσε η κοινωνία, να τεθεί τέλος στη βία και την ανομία που βλέπαμε όλο το προηγούμενο διάστημα είτε με καταλήψεις είτε με εμπρησμούς.»

Ερωτηθείς αν με τη νέα κυβέρνηση άλλαξαν οι εντολές αντίδρασης της Αστυνομίας: «Αυτό είναι επιχειρησιακό ζήτημα της Αστυνομίας, αυτό που έχουμε εμείς ως πολιτική δέσμευση, που δεν υπήρχε στην προηγούμενη διακυβέρνηση, είναι ότι εμείς θέλουμε να μην υπάρχει βία και ανομία και η Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Εμείς της λύνουμε τα χέρια να την κάνει πάντα στο πλαίσιο του νόμου. Της λύνουμε τα χέρια που πριν ήταν δεμένα. Εμείς λέμε σεβασμό στο κράτος δικαίου πάντα και όσον αφορά την πολιτική αντιπαράθεση είναι καθαρά μια προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πιάσει ένα ζήτημα προκειμένου να έχει μια ατζέντα η οποία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο έχει τα δικά του προβλήματα, εσωτερικά ή άλλα, και αναρωτιέται ποιο είναι το αφήγημα της επόμενης μέρας και προσπαθεί να πιαστεί από κάτι για να δικαιολογήσει την ύπαρξή του. Όμως οι πολίτες θέλουνε να μπει μια τάξη.»

Για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης 

Σχετικά με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, ο κ. Πέτσας ότι το ποσοστό της μείωσης της εισφοράς δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. «Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι τα καλά νέα θα ανακοινώνονται σταδιακά. Είπε ότι θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο και αυτόν θα τον χρησιμοποιήσουμε γρήγορα, μήνα-μήνα και επομένως θα είναι κάτι το οποίο θα το δούμε το πρώτο εξάμηνο του 2020. Σε τι ποσοστό θα δούμε ανάλογα το δημοσιονομικό χώρο που έχουμε. Ελπίζουμε να είναι σχετικά κάτι μεγάλο. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να είναι μια σημαντική ανακούφιση της μεσαίας τάξης.»

Για το Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας: «Έχουμε πολύ βαρύ νομοθετικό έργο, έχουν ψηφιστεί ήδη σε αυτούς τους έξι μήνες 32 νομοσχέδια και φυσικά το σύνταγμα και έχουμε πάρα πολλά τα οποία αφορούν από τα αεροδρόμια και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς μέχρι νομοσχέδια του υπουργείου Εργασίας όμως το βέβαιο είναι ότι πρώτη προτεραιότητα είναι το ζήτημα του νομοσχεδίου του υπουργείου προστασίας του Πολίτη για τις πορείες και το ζήτημα που έχει να κάνει με μια αντιμετώπιση με προσωπικό ασφαλείας των απεργιών στα ΜΜΕ. Αυτά τα δύο θέματα είναι προτεραιότητες, θα συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο.»

Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί η εμφάνιση μιας νέας γενιάς τρομοκρατών: «Όλα τα τελευταία χρόνια που πέρασαν υπήρχε μια ανοχή και στη βία και στην ανομία πράγμα το οποίο μπορεί να εξέθρεψε ανθρώπους οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα μπορεί να έχουν κάποια άλλα σχέδια στο μυαλό τους. Αυτό που εμείς προσπαθούμε να κανουμε είναι να είμαστε με όλους τους μηχανισμούς που χρειάζεται για να περιορίσουμε τέτοιου είδους φαινόμενα ή να τα ελέγξουν. Πάντα θα υπάρχουν στις δημοκρατίες ελπίζουμε όμως να μπορέσουμε να τα τιθασεύσουμε γιατί οπωσδήποτε μια νέα γενιά η οποία θα έχει δολοφονικές αποστολές ή προσπάθειες για δολοφονίες όπως ήταν αυτή στου Ζωγράφου είναι τελείως άλλο πράγμα από άλλα περιστατικά που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Ήταν καθαρά δολοφονικό χτύπημα και αυτό είναι ένα ζήτημα που μας κρατά σε εγρήγορση για να το ελέγξουμε και να το σταματήσουμε.»

Για τα εθνικά θέματα

Ερωτηθείς αν υπάρχει στη σκέψη της κυβέρνησης η προσφυγή στη Χάγη λόγω των τουρκικών προκλήσεων, ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Ένα βασικό ζήτημα έχουμε ως διαφορά με την Τουρκία και αυτό είναι το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας επομένως ένα ζήτημα σχετικά παλιό, νομικής υφής είναι αυτό που επανήλθε ξανά στην επικαιρότητα μετά την άκυρη και χωρίς δυνατότητα να παράξει κανένα νομικό αποτέλεσμα συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Αυτό το ζήτημα όμως για να φτάσει σε μια νομική διευθέτηση, όπως το παράδειγμα της Χάγης, χρειάζεται πρώτα να έχουμε οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών αλλά μετά χρειάζεται να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές σε ανώτερο επίπεδο, αυτές να καταλήξουν σε συνυποσχετικό και μετά να φτάσουμε στη Χάγη. Άρα είναι μια μακρά διαδρομή που δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προβλεφτεί ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και αν τελικά θα γίνει αν δεν σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα και αν δεν οικοδομηθούν τα μέτρα εμπιστοσύνης. Εμείς είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι κάτι το οποίο υπάρχει και θα θέλαμε εκεί να δούμε την αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και να δούμε πως θα προχωρήσουμε μετά αλλά είμαστε ακόμα πολύ μακριά.»

Τέλος σε ερώτηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις αρχές Ιανουαρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε: «Είναι πάρα πολλά ζητήματα που θα συζητηθούν αυτές τις δύο ημέρες, το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας έχει πολύ μεγάλη σημασία από την αμερικανική πλευρά και ιδίως από τον πρόεδρο Τράμπ γιατί ήδη έχουμε ένα καλό υπόβαθρο, την καταδίκη από πλευράς της αμερικανικής διπλωματίας . Θέλουμε αυτή να εκφραστεί και στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και αν είναι δυνατόν αυτή η καταδίκη να είναι τόσο αποφασιστική ώστε να έχουμε μια αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας νωρίτερα παρά αργότερα.»