Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπεντζαμιν Νετανιάχου, είχε το απόγευμα του Σαββάτου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ζητήματα ασφάλειας που έχουν προκύψει στην περιοχή εξαιτίας της έντονης τουρκικής προκλητικότητας και της υπογραφής του Μνημονίου Κατανόησης ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sigma, έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Ιταλίας για τον αγωγό East Med, που δημιουργεί νέο κύκλο διπλωματικής απομόνωσης της Άγκυρας, αυτή τη φορά στο πεδίο της ενέργειας.

Τη διακρατική συμφωνία θα υπογράψουν οι υπουργοί Ενέργειας στην παρουσία των ηγετών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα φιλοξενήσει στην ελληνική πρωτεύουσα τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Γκιουζέπε Κόντε.

Την πρώτη αποκάλυψη για την υπογραφή της συμφωνίας έκανε το κυπριακό κανάλι Sigma. Σύμφωνα με ρεπορτάζ, η τουρκική επιθετικότητα ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των ηγετών των τεσσάρων χωρών, καθώς άμεσα ή έμμεσα επηρεάζονται τα συμφέροντά τους.

Το γεγονός ότι η υπογραφή θα γίνει στην Αθήνα δείχνει και την αποφασιστικότητα του Ισραήλ και της Ιταλίας να δείξουν την υποστήριξη τους προς την Ελλάδα έναντι των ακραίων επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί πλέον και την κυριαρχία της.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου, όπως γράφει η «hellasjournal.com» το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να πληρώσει τη μερίδα του λέοντος. Επίσης, μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, ανάμεσά τους και ένας αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός, έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη δανειοδότηση του East Med.

Το έργο υποστηρίζεται και από την Αμερική που επιδιώκει να σταματήσει τη συνεργασία της Ρωσίας με ευρωπαϊκές χώρες.