«Ενεργητική διπλωματία» σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκληρό παιχνίδι διπλωματικού πόκερ που ξεκίνησε η Άγκυρα έχει επιλέξει να αναλάβει η Αθήνα που, όλο το τελευταίο διάστημα, έχει επιδιώξει και πετύχει με περίτεχνους χειρισμούς την απομόνωση της Τουρκίας.
Η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ακολουθούν βήμα - βήμα μία καλά μελετημένη και προσεγμένη στρατηγική στα εθνικά ζητήματα προκειμένου να θωρακίσουν τη χώρα από κάθε δυνάμει απειλή στην ευρύτερη περιοχή. Κατ' αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει και μία ηχηρή απάντηση στους εντός των τειχών επικριτές της, και ειδικά στα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έκαναν λόγο στο παρελθόν για την ενεργή διπλωματία της κυβέρνησής τους.
Υπό αυτό το πρίσμα, σήμερα το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπεντζαμιν Νετανιάχου, με τον οποίο συζήτησε αναφορικά εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ζητήματα ασφάλειας που έχουν προκύψει στην περιοχή εξαιτίας της έντονης τουρκικής προκλητικότητας και της υπογραφής του Μνημονίου Κατανόησης ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη.
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sigma, έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Ιταλίας για τον αγωγό East Med, που δημιουργεί νέο κύκλο διπλωματικής απομόνωσης της Άγκυρας, αυτή τη φορά στο πεδίο της ενέργειας.
Τη διακρατική συμφωνία θα υπογράψουν οι υπουργοί Ενέργειας στην παρουσία των ηγετών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα φιλοξενήσει στην ελληνική πρωτεύουσα τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Γκιουζέπε Κόντε. Την πρώτη αποκάλυψη για την υπογραφή της συμφωνίας έκανε το κυπριακό κανάλι Sigma. Σύμφωνα με ρεπορτάζ, η τουρκική επιθετικότητα ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των ηγετών των τεσσάρων χωρών, καθώς άμεσα ή έμμεσα επηρεάζονται τα συμφέροντά τους.
Το γεγονός ότι η υπογραφή θα γίνει στην Αθήνα δείχνει και την αποφασιστικότητα του Ισραήλ και της Ιταλίας να δείξουν την υποστήριξη τους προς την Ελλάδα έναντι των ακραίων επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί πλέον και την κυριαρχία της. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου, όπως γράφει η «hellasjournal.com» το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να πληρώσει τη μερίδα του λέοντος. Επίσης, μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, ανάμεσά τους και ένας αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός, έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη δανειοδότηση του East Med.
Σημειώνεται πως το έργο υποστηρίζεται και από την Αμερική που επιδιώκει να σταματήσει τη συνεργασία της Ρωσίας με ευρωπαϊκές χώρες.
ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ «ΑΟΖ» ΜΕ ΙΤΑΛΙΑ
Στην ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Ιταλία είναι έτοιμη να προχωρήσει η Ελλάδα, σε ένα καθοριστικό βήμα για τη δημιουργία ισχυρού «τείχους προστασίας» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Τα δύο μνημόνια Τουρκίας - Λιβύης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και τη στρατιωτική συνεργασία ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά της Αθήνας, που εξαρχής φάνηκε να βρίσκει ευήκοα ώτα στη Ρώμη, καθώς επέδειξε την άμεση και απόλυτη αλληλεγγύη της στις ελληνικές θέσεις, τόσο στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, όσο και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, απέναντι στις μεθοδεύσεις της Αγκυρας, ενώ η ιταλική κυβέρνηση τοποθετήθηκε χαρακτηρίζοντας άκυρες τις τουρκολιβυκές συμφωνίες.
Στις 30 Δεκεμβρίου κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών θα μεταβεί στη Ρώμη για συζητήσεις με αντίστοιχα τεχνικά κλιμάκια του ιταλικού ΥΠΕΞ και στόχο την επικαιροποίηση της ελληνοϊταλικής συμφωνίας του 1977, η οποία αφορούσε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο. Επιδίωξη της Αθήνα είναι η συμφωνία αυτή να εμπλουτιστεί με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι πολύ κοντά σε συμφωνία.
Ο αρχικός προγραμματισμός του διπλωματικού μαραθωνίου που έχει ξεκινήσει η Αθήνα προέβλεπε σήμερα επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Ρώμη, ως τελευταίο σταθμό της περιοδείας του για την ακύρωση των τουρκολιβυκών συμφώνων. «Αναβάλαμε τη συνάντησή μας για να υπάρξει πρώτα η συνάντηση των εμπειρογνωμόνων, να δούμε τα σημεία συγκλίσεων, ίσως κάποιων αποκλίσεων, ώστε να μπορέσουμε σε υπουργικό επίπεδο να τα γεφυρώσουμε και να οδηγήσουμε τις διαπραγματεύσεις σε ένα γρήγορο αποτέλεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς σχετικά. Αφετηρία του υπουργικού μαραθωνίου ήταν την περασμένη Δευτέρα η Γενεύη, όπου ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ χθες καταληκτικός σταθμός ήταν το Αμμάν της Ιορδανίας. Η συνάντηση Δένδια με τον ιταλό ομόλογο του Λουίτζι ντι Μάιο αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το νέο έτος, μετά τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των δύο χωρών.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ - ΣΤΗΡΙΞΗ ΔΕΝΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε το Ριάντ και τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας τόσο για τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή όσο και για τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στη Μεσόγειο μετά την υπογραφή των δύο memoranda μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. «Έχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda αυτά δημιουργούν πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε από κοινού να παρακολουθούμε την κατάσταση και θα έχουμε επαφές για συντονισμό ενεργειών, από εκεί και πέρα», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.
Παράλληλα, τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να συγχαρεί τη σαουδαραβική ηγεσία για την ψύχραιμη στάση την οποία τήρησε κατά την πρόσφατη επίθεση με πυραύλους εναντίον των εγκαταστάσεων της ARAMCO. «Επίθεση η οποία απειλεί όχι μόνο την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και την οικονομία ολόκληρου του πλανήτη. Η Σαουδική Αραβία είναι ένα κράτος-κλειδί για την περιοχή και όλα τα κράτη του κόσμου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ασφάλειά της και την εδαφική της ακεραιότητα».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν η σαουδαραβική πλευρά συμμερίζεται τις ανησυχίες για την παρέμβαση της Τουρκίας στα εσωτερικά της Λιβύης, ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Το γεγονός ότι με δέχτηκε ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας κάτι σημαίνει. Όπως, επίσης, κάτι σημαίνει ότι έχουμε κοινή αντίληψη για κάτι που είναι αρκετά μακριά από τα σύνορά τους, στη Μεσόγειο. Νομίζω ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα με ιδιαίτερες γεωπολιτικές ευαισθησίες. Καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά πως αυτά τα δύο memoranda λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή».
ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΑΝ
Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Ιορδανό ομόλογό του για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ιορδανίας, ενώ συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 στην Αθήνα, η τριμερής μεταξύ Ελλάδας, Ιορδανίας και Κύπρου.
Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε ξανά για τις προσπάθειες της Αθήνας να ακυρώσει τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. «Νομίζω ότι πάντα έχεις το αβαντάζ στη ζωή αν έχεις δίκιο και είσαι με το μέρος της κοινής λογικής. Νομίζω ότι η Τουρκία εδώ έχει εμπλακεί σε έναν αγώνα τον οποίον δεν μπορεί να κερδίσει. Παρά ταύτα, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, θα συνεχίσουμε με σοβαρότητα και μετριοπάθεια να εξηγούμε τη θέση μας και νομίζω στο τέλος θα τα καταφέρουμε» ανέφερε.
Στη συνέχεια, επιβεβαίωσε πως θα υπάρξει συνάντηση κλιμακίων εμπειρογνωμόνων με την Ιταλία με στόχο την επικαιροποίηση της ελληνοϊταλικής συμφωνίας του 1977. «Με την Ιταλία προφανώς θα υπάρξει συνέχεια, αναβάλαμε τη συνάντησή μας για να υπάρξει πρώτα η συνάντηση των εμπειρογνωμόνων, να δούμε τα σημεία συγκλίσεων, ίσως κάποιων αποκλίσεων, ώστε να μπορέσουμε σε υπουργικό επίπεδο να τα γεφυρώσουμε και να οδηγήσουμε τις διαπραγματεύσεις σε ένα γρήγορο αποτέλεσμα» συμπλήρωσε.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
Την ικανοποίησή του ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμερίζονται τις ανησυχίες της Ελλάδας σχετικά με τα μνημόνια της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας, εξέφρασε από το Άμπου Ντάμπι, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαϊντ Αλ Ναχιάν (Abdullah bin Zayed Al Nahyan), ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ανακοίνωσε πως οι δύο χώρες αποφάσισαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους.
«Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα, εκτενή συνομιλία σήμερα και ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οφείλω να πω ότι είναι η τρίτη συνάντησή μας μέσα σε διάστημα λίγο μηνών. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ανάλυση των επιπτώσεων των δύο μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση της Τρίπολης και την Τουρκία. Με ιδιαίτερα χαρά διαπίστωσα ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμερίζονται τις ανησυχίες μας» δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Δένδιας.
Αναδεικνύοντας τον ρόλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο κ. Δένδιας τόνισε πως είναι ένας σημαντικός παράγων, όχι μόνο στην περιοχή του Κόλπου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μας, όσο και στο πλαίσιο του Αραβικού Κόσμου και συμπλήρωσε: «Γι' αυτό έχουν πολύ μεγάλη σημασία οι απόψεις τους, και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε απόψεις και να συντονίσουμε τις ενέργειες μας».
Ερωτηθείς για την απειλή που εκτοξεύει η Άγκυρα ότι όχι μόνο θα εφαρμόσει, αλλά θα επισπεύσει την εφαρμογή των δύο μνημονίων, ο κ. Δένδιας απάντησε πως η Τουρκία έχει συνηθίσει τον τελευταίο καιρό να εκτοξεύει απειλές και διαμήνυσε: «Οφείλω να πω ότι στην πραγματικότητα ο μόνος τον οποίο απειλεί είναι ο εαυτός της, διότι με τις απειλές και τις συμπεριφορές αποδεικνύεις στη διεθνή κοινότητα αυτό που εμείς θα θέλαμε να μην ισχύει, δηλαδή η Τουρκία να είναι ο ταραξίας της περιοχής».
Η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ακολουθούν βήμα - βήμα μία καλά μελετημένη και προσεγμένη στρατηγική στα εθνικά ζητήματα προκειμένου να θωρακίσουν τη χώρα από κάθε δυνάμει απειλή στην ευρύτερη περιοχή. Κατ' αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει και μία ηχηρή απάντηση στους εντός των τειχών επικριτές της, και ειδικά στα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έκαναν λόγο στο παρελθόν για την ενεργή διπλωματία της κυβέρνησής τους.
Υπό αυτό το πρίσμα, σήμερα το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπεντζαμιν Νετανιάχου, με τον οποίο συζήτησε αναφορικά εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ζητήματα ασφάλειας που έχουν προκύψει στην περιοχή εξαιτίας της έντονης τουρκικής προκλητικότητας και της υπογραφής του Μνημονίου Κατανόησης ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη.
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sigma, έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Ιταλίας για τον αγωγό East Med, που δημιουργεί νέο κύκλο διπλωματικής απομόνωσης της Άγκυρας, αυτή τη φορά στο πεδίο της ενέργειας.
Τη διακρατική συμφωνία θα υπογράψουν οι υπουργοί Ενέργειας στην παρουσία των ηγετών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα φιλοξενήσει στην ελληνική πρωτεύουσα τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Γκιουζέπε Κόντε. Την πρώτη αποκάλυψη για την υπογραφή της συμφωνίας έκανε το κυπριακό κανάλι Sigma. Σύμφωνα με ρεπορτάζ, η τουρκική επιθετικότητα ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των ηγετών των τεσσάρων χωρών, καθώς άμεσα ή έμμεσα επηρεάζονται τα συμφέροντά τους.
Το γεγονός ότι η υπογραφή θα γίνει στην Αθήνα δείχνει και την αποφασιστικότητα του Ισραήλ και της Ιταλίας να δείξουν την υποστήριξη τους προς την Ελλάδα έναντι των ακραίων επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί πλέον και την κυριαρχία της. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου, όπως γράφει η «hellasjournal.com» το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να πληρώσει τη μερίδα του λέοντος. Επίσης, μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, ανάμεσά τους και ένας αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός, έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη δανειοδότηση του East Med.
Σημειώνεται πως το έργο υποστηρίζεται και από την Αμερική που επιδιώκει να σταματήσει τη συνεργασία της Ρωσίας με ευρωπαϊκές χώρες.
ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ «ΑΟΖ» ΜΕ ΙΤΑΛΙΑ
Στην ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Ιταλία είναι έτοιμη να προχωρήσει η Ελλάδα, σε ένα καθοριστικό βήμα για τη δημιουργία ισχυρού «τείχους προστασίας» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Τα δύο μνημόνια Τουρκίας - Λιβύης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και τη στρατιωτική συνεργασία ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά της Αθήνας, που εξαρχής φάνηκε να βρίσκει ευήκοα ώτα στη Ρώμη, καθώς επέδειξε την άμεση και απόλυτη αλληλεγγύη της στις ελληνικές θέσεις, τόσο στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, όσο και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, απέναντι στις μεθοδεύσεις της Αγκυρας, ενώ η ιταλική κυβέρνηση τοποθετήθηκε χαρακτηρίζοντας άκυρες τις τουρκολιβυκές συμφωνίες.
Στις 30 Δεκεμβρίου κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών θα μεταβεί στη Ρώμη για συζητήσεις με αντίστοιχα τεχνικά κλιμάκια του ιταλικού ΥΠΕΞ και στόχο την επικαιροποίηση της ελληνοϊταλικής συμφωνίας του 1977, η οποία αφορούσε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο. Επιδίωξη της Αθήνα είναι η συμφωνία αυτή να εμπλουτιστεί με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι πολύ κοντά σε συμφωνία.
Ο αρχικός προγραμματισμός του διπλωματικού μαραθωνίου που έχει ξεκινήσει η Αθήνα προέβλεπε σήμερα επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Ρώμη, ως τελευταίο σταθμό της περιοδείας του για την ακύρωση των τουρκολιβυκών συμφώνων. «Αναβάλαμε τη συνάντησή μας για να υπάρξει πρώτα η συνάντηση των εμπειρογνωμόνων, να δούμε τα σημεία συγκλίσεων, ίσως κάποιων αποκλίσεων, ώστε να μπορέσουμε σε υπουργικό επίπεδο να τα γεφυρώσουμε και να οδηγήσουμε τις διαπραγματεύσεις σε ένα γρήγορο αποτέλεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς σχετικά. Αφετηρία του υπουργικού μαραθωνίου ήταν την περασμένη Δευτέρα η Γενεύη, όπου ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ χθες καταληκτικός σταθμός ήταν το Αμμάν της Ιορδανίας. Η συνάντηση Δένδια με τον ιταλό ομόλογο του Λουίτζι ντι Μάιο αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το νέο έτος, μετά τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των δύο χωρών.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ - ΣΤΗΡΙΞΗ ΔΕΝΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε το Ριάντ και τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας τόσο για τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή όσο και για τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στη Μεσόγειο μετά την υπογραφή των δύο memoranda μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. «Έχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda αυτά δημιουργούν πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε από κοινού να παρακολουθούμε την κατάσταση και θα έχουμε επαφές για συντονισμό ενεργειών, από εκεί και πέρα», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.
Παράλληλα, τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να συγχαρεί τη σαουδαραβική ηγεσία για την ψύχραιμη στάση την οποία τήρησε κατά την πρόσφατη επίθεση με πυραύλους εναντίον των εγκαταστάσεων της ARAMCO. «Επίθεση η οποία απειλεί όχι μόνο την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και την οικονομία ολόκληρου του πλανήτη. Η Σαουδική Αραβία είναι ένα κράτος-κλειδί για την περιοχή και όλα τα κράτη του κόσμου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ασφάλειά της και την εδαφική της ακεραιότητα».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν η σαουδαραβική πλευρά συμμερίζεται τις ανησυχίες για την παρέμβαση της Τουρκίας στα εσωτερικά της Λιβύης, ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Το γεγονός ότι με δέχτηκε ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας κάτι σημαίνει. Όπως, επίσης, κάτι σημαίνει ότι έχουμε κοινή αντίληψη για κάτι που είναι αρκετά μακριά από τα σύνορά τους, στη Μεσόγειο. Νομίζω ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα με ιδιαίτερες γεωπολιτικές ευαισθησίες. Καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά πως αυτά τα δύο memoranda λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή».
ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΑΝ
Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Ιορδανό ομόλογό του για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ιορδανίας, ενώ συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 στην Αθήνα, η τριμερής μεταξύ Ελλάδας, Ιορδανίας και Κύπρου.
Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε ξανά για τις προσπάθειες της Αθήνας να ακυρώσει τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. «Νομίζω ότι πάντα έχεις το αβαντάζ στη ζωή αν έχεις δίκιο και είσαι με το μέρος της κοινής λογικής. Νομίζω ότι η Τουρκία εδώ έχει εμπλακεί σε έναν αγώνα τον οποίον δεν μπορεί να κερδίσει. Παρά ταύτα, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, θα συνεχίσουμε με σοβαρότητα και μετριοπάθεια να εξηγούμε τη θέση μας και νομίζω στο τέλος θα τα καταφέρουμε» ανέφερε.
Στη συνέχεια, επιβεβαίωσε πως θα υπάρξει συνάντηση κλιμακίων εμπειρογνωμόνων με την Ιταλία με στόχο την επικαιροποίηση της ελληνοϊταλικής συμφωνίας του 1977. «Με την Ιταλία προφανώς θα υπάρξει συνέχεια, αναβάλαμε τη συνάντησή μας για να υπάρξει πρώτα η συνάντηση των εμπειρογνωμόνων, να δούμε τα σημεία συγκλίσεων, ίσως κάποιων αποκλίσεων, ώστε να μπορέσουμε σε υπουργικό επίπεδο να τα γεφυρώσουμε και να οδηγήσουμε τις διαπραγματεύσεις σε ένα γρήγορο αποτέλεσμα» συμπλήρωσε.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
Την ικανοποίησή του ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμερίζονται τις ανησυχίες της Ελλάδας σχετικά με τα μνημόνια της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας, εξέφρασε από το Άμπου Ντάμπι, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαϊντ Αλ Ναχιάν (Abdullah bin Zayed Al Nahyan), ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ανακοίνωσε πως οι δύο χώρες αποφάσισαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους.
«Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα, εκτενή συνομιλία σήμερα και ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οφείλω να πω ότι είναι η τρίτη συνάντησή μας μέσα σε διάστημα λίγο μηνών. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ανάλυση των επιπτώσεων των δύο μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση της Τρίπολης και την Τουρκία. Με ιδιαίτερα χαρά διαπίστωσα ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμερίζονται τις ανησυχίες μας» δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Δένδιας.
Αναδεικνύοντας τον ρόλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο κ. Δένδιας τόνισε πως είναι ένας σημαντικός παράγων, όχι μόνο στην περιοχή του Κόλπου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μας, όσο και στο πλαίσιο του Αραβικού Κόσμου και συμπλήρωσε: «Γι' αυτό έχουν πολύ μεγάλη σημασία οι απόψεις τους, και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε απόψεις και να συντονίσουμε τις ενέργειες μας».
Ερωτηθείς για την απειλή που εκτοξεύει η Άγκυρα ότι όχι μόνο θα εφαρμόσει, αλλά θα επισπεύσει την εφαρμογή των δύο μνημονίων, ο κ. Δένδιας απάντησε πως η Τουρκία έχει συνηθίσει τον τελευταίο καιρό να εκτοξεύει απειλές και διαμήνυσε: «Οφείλω να πω ότι στην πραγματικότητα ο μόνος τον οποίο απειλεί είναι ο εαυτός της, διότι με τις απειλές και τις συμπεριφορές αποδεικνύεις στη διεθνή κοινότητα αυτό που εμείς θα θέλαμε να μην ισχύει, δηλαδή η Τουρκία να είναι ο ταραξίας της περιοχής».