Eννέα διαφορετικοί και κρίσιµοι προορισµοί για το πρώτο τετράµηνο της νέας χρονιάς: Με το ξεκίνηµα του νέου έτους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιµάζει τις βαλίτσες του για την Ουάσινγκτον, στις 7 Ιανουαρίου. Τέσσερις µήνες αργότερα, στις 9 Μαΐου, θα κλείσει στη Μόσχα τον πρώτο κύκλο επισκέψεών του στο εξωτερικό για το 2020, µε την ελπίδα ότι θα έχει πετύχει και τους τρεις στόχους του: την προσέλκυση άµεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα µας. Την ισχυροποίηση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην ευρωζώνη. Την εµπέδωση της εικόνας της χώρας µας ως πυλώνα σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο, σε συνδυασµό µε τη διεθνή διπλωµατική αποµόνωση της Τουρκίας.

Με την υπογραφή για τον αγωγό EastMed στις αποσκευές του, ο πρωθυπουργός αναχωρεί την παραµονή των Θεοφανείων για τις ΗΠΑ, και συγκεκριµένα τη Φλόριντα, όπου θα παραστεί στην τελετή αγιασµού των υδάτων στο Τάρπον Σπρινγκς, που διαθέτει τη µεγαλύτερη ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ (σε µεγάλο βαθµό απόγονοι µεταναστών ∆ωδεκανήσιων σφουγγαράδων). Πρόκειται για µια κίνηση υψηλού συµβολισµού, καθώς πραγµατοποιείται λίγο διάστηµα µετά την ψήφιση του νόµου που δίνει για πρώτη φορά στους Ελληνες του εξωτερικού το δικαίωµα ψήφου από τον τόπο διαµονής τους, ενώ η τελευταία φορά που Ελληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Τάρπον Σπρινγκς ήταν το 1922, όταν µετέβη εκεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο κ. Μητσοτάκης αναµένεται να κάνει ξεχωριστή αναφορά στα δύο σηµεία αυτά κατά τον χαιρετισµό του.

Λίγες ηµέρες νωρίτερα, στις 2 Ιανουαρίου, θα έχει υπογραφεί στην Αθήνα η διακρατική συµφωνία από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαµιν Νετανιάχου, τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Ελληνα πρωθυπουργό για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. «Οπλισµένος» µε την ισχυρή τριµερή συµµαχία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί στις 7 Ιανουαρίου τον Λευκό Οίκο και θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση µε τον Ντόναλντ Τραµπ (παρόντος και του Μάικ Πενς), ενώ στη συνέχεια θα γίνει διευρυµένη συνάντηση. Σε αυτή θα συµµετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος ∆ένδιας, Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, Εθνικής Αµυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, Παιδείας, Νίκη Κεραµέως, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ενίσχυση της αµυντικής και οικονοµικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και η ανάδειξη των παράνοµων ενεργειών της Τουρκίας, τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο, φυσικά, και σε σχέση µε τα µνηµόνια που υπέγραψε µε την κυβέρνηση της Τρίπολης.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Η αµερικανική πλευρά βάζει στο τραπέζι τη συνεργασία µε τη χώρα µας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την «ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών», µε σαφή προτροπή µη αξιοποίησης κινεζικής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στο δίκτυο 5G.

Ξεχωριστής σηµασίας είναι δύο εκδηλώσεις στις οποίες θα συµµετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αµερικανική πρωτεύουσα. Λίγο πριν από την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, στις 10 το πρωί της 7ης Ιανουαρίου, θα λάβει µέρος σε συζήτηση στο Atlantic Council, ένα από τα πιο γνωστά κεντρικά αµερικανικά think tanks, «για τις ελληνοαµερικανικές σχέσεις το 2020 και µετά», όπως είναι ο τίτλος της οµιλίας του. «Υπό την ηγεσία του, η Ελλάδα βγαίνει από µια κρίσιµη δεκαετία στην ιστορία της ως ένας στρατηγικός σύµµαχος-κλειδί και ένας δυναµικός οικονοµικός παίκτης, προσφέροντας αξιόπιστη συνεργασία και αφοσιωµένη ηγεσία σε µια κατά τα άλλα ταραχώδη περιοχή», αναφέρεται στο εισαγωγικό σηµείωµα της εκδήλωσης.

Αµέσως µετά την εκδήλωση αυτή ο κ. Μητσοτάκης θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση στα γραφεία του ∆ΝΤ µε τη νέα επικεφαλής το Ταµείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Την εποµένη, στις 8 Ιανουαρίου το πρωί, θα συζητήσει µε τα µέλη της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, ενώ στη συνέχεια θα έχει µια ιδιαίτερη σηµαντική συνάντηση µε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και από τα κορυφαία στελέχη των ∆ηµοκρατικών, Νάνσι Πελόζι. Ακολουθεί γεύµα µε εκπροσώπους της Οµογένειας και τι βράδυ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Ποµπέο, διοργανώνουν δείπνο στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ προς τιµήν του κ. Μητσοτάκη, στο οποίο έχουν προσκαλέσει περίπου 300 προσωπικότητες από τον χώρο των επιχειρήσεων, της πολιτικής και του ακαδηµαϊκού κόσµου.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τραµπ θα βρεθούν ξανά µαζί (σ.σ.: άγνωστο προς το παρόν αν θα υπάρξει νέα διµερής συνάντηση) δύο εβδοµάδες αργότερα στο Νταβός της Ελβετίας, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε φέτος να συµµετάσχει τελικά στις εργασίες του Παγκόσµιου Οικονοµικού Φόρουµ. Με το ζήτηµα της βιωσιµότητας του κόσµου πολύ ψηλά στην ατζέντα της φετινής συνάντησης της διεθνούς πολιτικής, τραπεζικής και επιχειρηµατικής ελίτ, ο Ελληνας πρωθυπουργός, πέρα από τις διµερείς συναντήσεις που θα πραγµατοποιήσει, θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει και την πολιτική του για την κλιµατική αλλαγή και την απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη.

Αµέσως µετά την Ελβετία ακολουθεί η Γαλλία: Στις 29 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης µεταβαίνει στο Παρίσι, για δεύτερη φορά µέσα σε πέντε µήνες, και θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων µε τον Γάλλο πρόεδρο, Εµανουέλ Μακρόν. Η ατζέντα θα περιλαµβάνει από τη ναυπήγηση δύο γαλλικών φρεγατών για το ελληνικό Πολεµικό Ναυτικό µέχρι την αντιµετώπιση της προκλητικής συµπεριφοράς της Τουρκίας, ενώ αναµένεται να συζητηθεί και το µέλλον της ευρωζώνης και της Ε.Ε., µε τον κ. Μητσοτάκη να δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τις προτάσεις που έχει δηµόσια παρουσιάσει ο κ. Μακρόν.

Ακολουθεί διπλή επίσκεψη στη Γερµανία. Στις 14 Φεβρουαρίου θα βρεθεί στο Μόναχο για το Munich Security Conference, το κορυφαίο διεθνώς συνέδριο για θέµατα ασφάλειας και γεωπολιτικής. Επόµενος σταθµός είναι στις 9 Μαρτίου το Βερολίνο, όπου διοργανώνεται το Ελληνογερµανικό Φόρουµ για την Οικονοµία, µε τη συµµετοχή γερµανικών και ελληνικών επιχειρήσεων και προφανή στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τις εµπορικές και επιχειρηµατικές ελληνογερµανικές συνέργειες.

Από το Βερολίνο στο Πεκίνο

Εντονη θα είναι η παρουσία γερμανικών επιχειρήσεων τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα. Οι δύο αρμόδιοι υπουργοί, Αδωνις Γεωργιάδης και Πέτερ Αλτμάιερ, έχουν ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες για την προετοιμασία του φόρουμ, που σχεδιάζεται να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πάνελ για την ενέργεια, την επιχειρηματικότητα και την οικονομία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει συνάντηση στη γερμανική πρωτεύουσα και με την καγκελάριο Μέρκελ, που θα είναι επίσης παρούσα στο φόρουμ. Την πρόταση, εξάλλου, για τη διοργάνωσή του είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην καγκελαρία τον περασμένο Αύγουστο. Μετά το Βερολίνο ακολουθούν οι Βρυξέλλες και η πρώτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για το 2020, στις 26 και 27 Μαρτίου. Ελλάδα και Κύπρος έχουν πετύχει και στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μπει στο κείμενο Συμπερασμάτων σαφής καταδίκη της τουρκικής συμπεριφοράς και πλήρης στήριξη των δύο χωρών, κάτι που αναμένεται να γίνει εκ νέου, αν συνεχιστεί η προκλητικότητα της Αγκυρας στην κυπριακή και την ελληνική ΑΟΖ.

Τον Απρίλιο, σε ημερομηνία που δεν έχει καθοριστεί ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ενδεικτικό της περιόδου σύσφιγξης και ενδυνάμωσης που διάγουν οι σχέσεις των δύο χωρών. Ο Ελληνας πρωθυπουργός αυτήν τη φορά θα μεταβεί στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «17+1», που αφορά στη συνεργασία της Κίνας με χώρες της Κεντρικής, Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες πρόσφατα εντάχθηκε και η Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία αυτή, που ξεκίνησε το 2012, αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τις Βρυξέλλες, που βλέπουν με ανησυχία την αυξανόμενη κινεζική επιρροή σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωμα - τία, Κώστας Φραγκογιάννης, προετοιμάζει προσεκτικά τη συμμετοχή της χώρας μας στη Σύνοδο του Πεκίνου, με την προσδοκία ενίσχυσης των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Το τετράμηνο κρίσιμων επισκέψεων και διμερών επαφών του κ. Μητσοτάκη κλείνει στις 9 Μαΐου στη Μόσχα, όπου έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει στον εορτασμό των 75 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση του Ελληνα πρωθυπουργού.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 28/12/2019