Στον εορτασμό Αγιασμού των Υδάτων στο Τάρπον Σπρινκς ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Αποστολή Κώστας Παπαχλιμίντζος
Στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, την κοινότητα με την μεγαλύτερη παρουσία Ελλήνων ομογενών στις Ηνωμένες Πολιτείες, γιόρτασε τα Θεοφάνεια ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Στη συνέχεια παρέστη στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη εν ενεργεία Πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Τάρπον Σπρινγκς, όμως η πόλη φέρει εδώ και περίπου έναν αιώνα χρόνια ένα μεγάλο πολιτικό «αποτύπωμα».
Στις αρχές του 1922 ο Ελευθέριος Βενιζέλος φιλοξενήθηκε στο Τάρπον Σπρινγκς ενώ επισκεπτόταν ως απλός πολίτης τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να γνωρίσει από κοντά τη νέα μεγάλη δύναμη που είχε έρθει στο προσκήνιο. Λίγους μήνες αργότερα, όταν αγωνιζόταν για την ανόρθωση της Ελλάδας μετά τη μικρασιατική καταστροφή, οι ομογενείς κάτοικοι της πόλης του έστειλαν τηλεγράφημα εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους. «Του ευχήθηκαν καλή δύναμη, για το καλό του Έθνους μας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Στρέφοντας το βλέμμα προς τη νέα δεκαετία που ανέτειλε με την είσοδο του 2020, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας, τονίζοντας πως «έχουμε κάθε λόγο, παρά τις δυσκολίες, να αισθανόμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του Ελληνισμού και της πατρίδας μας».
«Έχουμε ξεπεράσει δυσκολίες στο παρελθόν, στην 200ετή ιστορία μας. Θα τις ξεπεράσουμε ξανά, από τη στιγμή που είμαστε ενωμένοι και θυμόμαστε τι μας “δένει” όλους μαζί: Οι δεσμοί της Θρησκείας, της γλώσσας, της εθνικής ταυτότητας».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι ομογενείς του Τάρπον Σπρινγκς κρατούν τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων τους, ακολουθώντας τα βήματα των σφουγγαράδων από τα νησιά του Αιγαίου που μπόλιασαν με τον κόπο τους την περιοχή στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού.
«Πρόκοψαν, διακρίθηκαν, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν τη μητέρα πατρίδα», είπε, επισημαίνοντας ότι η καρδιά του οικουμενικού Ελληνισμού χτυπά δυνατά σε αυτή την εστία της ομογένειας στη Φλόριντα.
Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ορθοδοξία στη διατήρηση της ελληνικής κληρονομιάς και ταυτότητας. «Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας αποτελούσε πάντα όχι απλά ένα φάρο πίστης, αλλά το αόρατο νήμα το οποίο ένωνε όλους τους Έλληνες απανταχού της Γης -ειδικά εδώ στην Αμερική- με την πατρίδα μας», δήλωσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε το έργο του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, τον οποία χαρακτήρισε «σπουδαίο ιεράρχη», συμπληρώνοντας πως -όπως λέει και το όνομά του- «φέρνει την ελπίδα για καλύτερες ημέρες στον Ελληνισμό της Αμερικής και παντού στον κόσμο». Προσέθεσε πως το ελληνικό κράτος θα στηρίξει οικονομικά τη Θεολογική Ακαδημία της Βοστώνης.
Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη:
«Σεβασμιώτατε, κ. Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι,
Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου που μου δίνεται σήμερα η δυνατότητα να βρίσκομαι μαζί σας αυτήν την σπουδαία μέρα για την Ορθοδοξία μας, για τον Αγιασμό των Υδάτων εδώ στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα. Εδώ όπου χτυπάει πιο δυνατά -ίσως από οπουδήποτε στην Αμερική- η καρδιά του Ελληνισμού μας. Σας ευχαριστώ από καρδιάς και εκ μέρους της συζύγου μου για την πολύ θερμή υποδοχή την οποία μας επιφυλάξατε.
Πριν από ακριβώς 98 χρόνια, στον ίδιο ακριβώς χώρο, στις 30 Ιανουαρίου του 1922, είχε βρεθεί μαζί σας ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Λίγους μήνες μετά, καθώς ετοιμαζόταν μετά από μία μεγάλη εθνική καταστροφή να διαπραγματευτεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, οι Έλληνες του Τάρπον Σπρινγκς του έστειλαν ένα ευχετήριο τηλεγράφημα, το οποίο αναζήτησα και βρήκα στα αρχεία μας. Του ευχήθηκαν καλή δύναμη για το καλό του Έθνους μας.
Από τις αρχές του 20ου αιώνα χτυπάει εδώ στο Τάρπον Σπρινγκς δυνατά η καρδιά του Ελληνισμού. Από τους πρώτους σφουγγαράδες, οι οποίοι ήρθαν από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου -από την Κάλυμνο, από τη Χάλκη, από τη Σύμη- και έκαναν την Αμερική το σπίτι τους. Πρόκοψαν, διακρίθηκαν, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν τη μητέρα πατρίδα.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας αποτελούσε πάντα όχι απλά ένα φάρο πίστης, αλλά το αόρατο νήμα το οποίο ένωνε όλους τους Έλληνες απανταχού της Γης -ειδικά εδώ στην Αμερική- με την πατρίδα μας. Και είμαι πολύ χαρούμενος και συγκινημένος που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να βρεθώ μαζί σας και να συγχαρώ ακόμα μία φορά προσωπικά το νέο σας, το νέο μας, Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.
Τον γνωρίζω προσωπικά, είναι ένας σπουδαίος ιεράρχης και όπως λέει και το όνομα του φέρνει την ελπίδα. Την ελπίδα για καλύτερες μέρες στον Ελληνισμό της Αμερικής, αλλά και στον Ελληνισμό παντού στον κόσμο. Θέλω να γνωρίζετε, Σεβασμιώτατε, ότι η ελληνική Πολιτεία θα στηρίξει από κοντά το έργο σας. Θα στηρίξει και οικονομικά τη θεολογική σχολή στη Βοστώνη, έτσι ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε απρόσκοπτα το δημιουργικό και ουσιαστικό σας έργο.
Θέλω για ακόμα μία φορά να σας ευχαριστήσω εκ μέρους της συζύγου μου, των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που βρίσκονται μαζί μας, για την πολύ θερμή υποδοχή σε μία τόσο σημαντική ημέρα για την Ορθοδοξία. Είναι τιμή για εμένα να έχω τη δυνατότητα να στέκομαι μπροστά σας, να είμαι μαζί σας και να γιορτάζουμε μαζί αυτή την πολύ σημαντική ημέρα. Καθώς ανατέλλει μία νέα δεκαετία, έχουμε κάθε λόγο, παρά τις δυσκολίες, να αισθανόμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του Ελληνισμού και της πατρίδας μας, της Ελλάδας.
Ναι, θα υπάρξουν δυσκολίες. Έχουμε ξεπεράσει δυσκολίες στο παρελθόν στην 200ετή ιστορία μας. Θα τις ξεπεράσουμε ξανά, από τη στιγμή που είμαστε ενωμένοι και θυμόμαστε τι μας “δένει” όλους μαζί: Οι δεσμοί της Θρησκείας, της γλώσσας, της εθνικής ταυτότητας, που εσείς εδώ, στον Κόλπο του Μεξικού, αγωνίζεστε να διατηρήσετε ζωντανούς, και το έχετε πράξει με μεγάλη επιτυχία. Σας εύχομαι τα καλύτερα από τα βάθη της καρδιάς μου.
Θέλω να σας ευχηθώ από καρδιάς να έχουμε, να έχετε μία καλή χρονιά, γεμάτη υγεία, γεμάτη ευτυχία, για εσάς, για τις οικογένειές σας. Και σε όλα τα νέα παιδιά που θα βουτήξουν σε λίγο στα κρύα φαντάζομαι νερά -βέβαια στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη κακοκαιρία, εδώ μας υποδέχθηκε ένας λαμπρός ήλιος σήμερα το πρωί- να σας ευχηθώ να κρατάτε τη δύναμη του Σταυρού και τη δύναμη της πίστης βαθιά μέσα σας. Ως ένα φωτεινό φάρο που θα σας οδηγεί πάντα στην αλήθεια στη ζωή σας. Να είστε καλά. Καλή χρονιά και χρόνια πολλά».
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την περιοχή Sponge Docks, ονομασία που δόθηκε στην περιοχή προς τιμήν των Καλύμνιων σφουγγαράδων που στις αρχές του προηγούμενου αιώνα λειτούργησαν καταλυτικά για την ανάπτυξη της όλης της περιοχής. Από την περιοχή αυτή ξεκινούσαν οι σπογγαλιείς για την καθημερινή τους εργασία στον Κόλπο του Μεξικού.
Ο δρόμος που έχει ονομαστεί Dodecanese Boulevard (Λεωφόρος Δωδεκανήσου) -προς τιμήν των σπογγαλιέων από την Κάλυμνο, αλλά και από άλλα νησιά των Δωδεκανήσων- αποτελεί την τουριστική περιοχή του Τάρπον Σπρινγκς και περιλαμβάνει πολλά ελληνικά εστιατόρια και παραδοσιακά καταστήματα.
Νωρίτερα, σε συνάντηση που είχε με Ομογενειακές Οργανώσεις, αναφερόμενος στο νόμο που επέτρεψε στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η νέα κυβέρνηση έκανε το ελάχιστο που έπρεπε ώστε να διατηρούνται ισχυροί οι δεσμοί που ενώνουν την πατρίδα με τη διασπορά.