ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Στις διμερείς ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του στο Atlantic Council.

Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έρχομαι στις ΗΠΑ σε μια περίοδο όπου οι Ελληνο-Αμερικανικές σχέσεις είναι στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ». Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως υπάρχουν στρατηγικές προτεραιότητες για την Ελλάδα στη συνεργασία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αναφέρθηκε στην οικονομία, την ενέργεια, την εκπαίδευση και την κλιματική αλλαγή.

Αναφερθείς στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, που θα πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στην ημέρα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως πρόκειται για μια επαναβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας και της συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα αποτελεί έναν αξιόπιστο εταίρο για τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια ευαίσθητη περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα και στους Αμερικανούς επενδυτές να έρθουν για επενδύσεις στην Ελλάδα ενώ σημείωσε πως η χώρα βρίσκεται σε σημαντικό σημείο – κλειδί μετά από μία δεκαετία οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. «Η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά», σημείωσε και συμπλήρωσε πως η προσπάθεια της κυβέρνησης στρέφεται γύρω από την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Όπως σημείωσε, αυτό συμβαίνει ήδη ενώ η ελληνική πλευρά επιθυμεί να αυξηθούν οι επενδυτές. Μάλιστα, κατέληξε λέγοντας πως η Ελλάδα εφαρμόζει μια σειρά μεταρρυθμίσεων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και τόνισε ότι αυτό αποτελεί εξαίρεση και όχι κανόνα για μια νέα κυβέρνηση.

Τέλος, σε μία σύντομη αναφορά του στην προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «ήταν μία συνεργασία ενός αριστερού και ενός ακροδεξιού πολιτικού κόμματος» και συμπλήρωσε πως αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει μεταρρυθμίσεις γιατί είναι υποχρεωμένη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αλλά γιατί πιστεύει στην αξία των μεταρρυθμίσεων, και μάλιστα σε μία περίοδο όπου πολλές από αυτές αντιμετωπίζονταν με σκεπτικισμό από μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης στην Ελλάδα.

«ΓΕΛΟΙΑ» Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΛΙΒΥΗΣ

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο Atlantic Council, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είναι γεωγραφικά γελόια η συμφωνία γιατί δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας». Μάλιστα, μιλώντας στο Atlantic Council, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η τουρκική πλευρά θεωρεί πως το μεγαλύτερο ελληνικό νησί, η Κρήτη, δεν έχει δική της υφαλοκρηπίδα και συμπλήρωσε πως η συμφωνία μεταξύ Τρίπολης και Άγκυρας δεν έχει νομική βάση.

«Αποτελεί μία ένδειξη για το πώς σκέφτεται η Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο», σχολίασε για τη συμφωνία ο κ. Μητσοτάκης για να συμπληρώσει πως «είναι, ωστόσο, πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα». Υπενθυμίζεται ότι, σε χθεσινή ενημέρωση αμερικανού αξιωματούχου από την Ουάσιγκτον, τονίστηκε πως Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν κοινή γραμμή επιδιώκοντας ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία και παραμονή της πλάι στη Δύση.

Από εκεί και πέρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως, αν δεν μπορέσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο προσφυγής σε διεθνείς θεσμούς. «Για να φτάσουμε εκεί, θα πρέπει να απέχουμε από δραστηριότητες που δημιουργούν εντάσεις στην περιοχή. Δεν θα ανεχτούμε καμία παραβίαση της ΑΟΖ μας από την Τουρκία».

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως κοινή επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και, υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρθηκε στη λειτουργία του TAP και του IGB καθώς και την εξαγωγή αμερικανικού LNG στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ενεργειακή μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες ενώ μίλησε για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Ελλάδα για την εξάλειψη της παραγωγής αέριων ρύπων από τον λιγνίτη στα επόμενα έτη.

Τέλος, αναφερθείς στην υπογραφή του διακρατικού αγωγού φυσικού αερίου, East Med, στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να αξιοποιηθούν τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου. «Η μεταφορά από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος για την αξιοποίηση του αερίου. Αυτή είναι μία σημαντική υπογραφή και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ως πρώτη προτεραιότητα για την επιστροφή των νέων ανθρώπων στην Ελλάδα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Πολλοί έφυγαν λόγω της έλλειψης εργασίας. Σκοπεύω να κάνω αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να δημιουργήσω τις κατάλληλες συνθήκες για την επιστροφή των ανθρώπων που θέλουν δουλειά στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι αυτή η δυνατότητα θα υπάρξει το 2020, οπότε και το οικονομικό περιβάλλον θα επιτρέψει αντίστοιχες ενέργειες από την κυβέρνησή του.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι εκτός από τους νέους που ψάχνουν δουλειά στην Ελλάδα, υπάρχουν κι αυτοί που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Αναφερθείς σ’ αυτούς, ο κ Μητσοτάκης είπε ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από αυτούς τους ανθρώπους» και συμπλήρωσε πως «συζητάω ειδικά με αυτούς που πέτυχαν στο εξωτερικό και τους ρωτάω τι περιμένουν για να επιστρέψουν στην Ελλάδα». Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι τα κυριότερα προβλήματά τους είναι η γραφειοκρατία και η φορολογία.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο δικαίωμα ψήφου που παραχωρήθηκε με διευρυμένη πλειοψηφία στους Έλληνες του εξωτερικού προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν στις πολιτικές διαδικασίες και να αισθάνονται την Ελλάδα ως πατρίδα τους. «Δίνουμε το δικαίωμα να ψηφίζουν από όπου κι αν ψηφίζουν. Δεν το καταφέραμε στον βαθμό που θέλαμε γιατί κάναμε συμβιβασμούς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, αναφερθείς στους λόγους που θα έκαναν έναν Έλληνα να επιστρέψει από το εξωτερικό, σημείωσε πως δεν αρκεί το θετικό επενδυτικό περιβάλλον και η προσφερόμενη εργασία, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και η πίστη ότι δεν θα χρειαστεί να φύγουν ξανά από τη χώρα και πως η αλλαγή είναι πλέον ριζική. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον εαυτό του σημειώνοντας πως κι εκείνος αντίστοιχα θέλησε να επιστρέψει στην Ελλάδα και σκέφτηκε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα γενικότερα προτού λάβει την απόφασή του.