«Ήταν καθοριστική η παρέμβαση του πρωθυπουργού μπροστά στις κάμερες, καθώς ανέδειξε δημόσια -και όχι μόνο για το ελληνικό, αλλά για το παγκόσμιο κοινό- τη διάσταση της άκυρης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης», δήλωσε, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των συζητήσεων που έγιναν και στην κλειστή και στη διευρυμένη συνάντηση και πως αναδεικνύονται τρία σημεία: Πρώτον, ότι επιβεβαιώθηκε η άριστη σχέση των δύο χωρών στο ανώτατο επίπεδο, δεύτερον ότι υπήρξαν πραγματικά εγκωμιαστικά σχόλια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από τον Αμερικανό Πρόεδρο -κάτι το οποίο συν τοις άλλοις αποτελεί και προσκλητήριο προς Αμερικανούς και ξένους επενδυτές να βάλουν στον σχεδιασμό τους την Ελλάδα- και τρίτον ότι εκτός από την αμερικανική διπλωματία, ο κ. Τραμπ έχει μία ξεκάθαρη άποψη για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Συνειδητοποίησε ότι η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», σημείωσε ο κ. Πέτσας προσθέτοντας πως στην κλειστή συνεδρίαση τέθηκαν με έμφαση όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα, όχι μόνο το πρόσφατο άκυρο μνημόνιο με τη Λιβύη, αλλά γενικά οι τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ.

«Και αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά, είναι ότι οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται ότι τα δικά τους συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται στην περιοχή από τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι «είναι καλύτερα να βλέπουμε τι έχει συζητηθεί και να μην έχουμε στο συρτάρι έτοιμη τη δήλωση για να τη βγάλουμε και να πάμε για ύπνο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι υπάρχουν εξελίξεις όσον αφορά την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Χειροπιαστό αποτέλεσμα της συνάντησης, είπε, είναι ότι προχωράει η αναβάθμιση των F-16, όπως ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, αλλά μόλις ολοκληρωθεί, προχωράει και η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα για τα F-35 και συγκεκριμένα για την προμήθεια μίας μοίρας αεροσκαφών. Επ' αυτού ανέφερε ότι ξεκινούν άμεσα οι σχετικές διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τις αμερικανικές Αρχές και αφού ολοκληρωθούν εκείνες για τις τεχνικές προδιαγραφές θα μπορέσουμε να έχουμε την παραγγελία, σύμφωνα με τις δυνατότητες και του εργοστασίου κατασκευής γύρω στο 2024 και μετά.

«Εφόσον, φυσικά, θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των F-16 και θα έχουμε δημοσιονομικό περιθώριο για να προχωρήσουμε σε αυτήν την προμήθεια», υπογράμμισε ενώ μίλησε, παράλληλα, και για τη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης μεταξύ πανεπιστημίων για την εκπόνηση ακόμη και κοινών προγραμμάτων, για την προσέλκυση φοιτητών και την αναβάθμιση των σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας μας.

«Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ξεχειλίζει η μικροψυχία. Φιάσκο είναι όταν κάνεις κολοτούμπες. Όταν έλεγες ότι θα σκίσεις τα μνημόνια και φορτώνεις τους Έλληνες με 100 δισ. ζημιά. Όταν υποθηκεύεις τη δημόσια περιουσία της χώρας μας μέχρι το 2115 για να καμουφλάρεις, να μακιγιάρεις λίγο τα λάθη σου. Όταν ακόμη και σήμερα δεν έχεις παραδεχθεί πόσο καταστροφική ήταν η διακυβέρνησή σου. Όταν φρόντισες να χάσει η χώρα μας τα καλύτερα χρόνια ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα άνοιξε όταν η Ελλάδα μπήκε στην κρίση και τώρα το κλείσιμό του δείχνει παντού στον κόσμο ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον. Όπως σημείωσε, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει επικοινωνήσει με το ΔΝΤ και ξεκινούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ο προγραμματισμός των χρηματοδοτικών αναγκών οδηγεί στην αποπληρωμή ακόμη ενός τμήματος του δανείου του Ταμείου μέσα στο 2020. «Ήταν εξαιρετική η συνάντηση του πρωθυπουργού με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου. Η τοποθέτησή του για την ανάγκη μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων βασίζεται όχι μόνο στη δική μας πεποίθηση, αλλά και στην πεποίθηση του ΔΝΤ ότι αυτό είναι προς το συμφέρον και της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των δανειστών», τόνισε. Σχετικά, ανέφερε στοιχεία όπως η μείωση του κόστους δανεισμού και η πιο ευνοϊκή ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, τα οποία δεν δικαιολογούν τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Επισήμανε, δε, ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι μεταρρυθμιστική και αξιόπιστη και σε συνδυασμό με τη ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών «όλα αυτά συνηγορούν στην τεχνοκρατική υποστήριξη του εγχειρήματος για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να ξεκινήσουν άμεσα, από την ερχόμενη Παρασκευή, οι συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στα εθνικά μας θέματα και για τα αποτελέσματα από τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.