«Δεν υπήρξε κάποιος θρίαμβος αλλά δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος Τράμπ είναι ένας πρόεδρος εξαιρετικά απρόβλεπτος, δεν επρόκειτο να κάνει κάποια καταδικαστική δήλωση εναντίον της Τουρκίας.» Ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Γιώργος Παγουλάτος, γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 για την συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη.

«Κατεγράφη πολύ θετικά ότι η ελληνική πλευρά είχε τη δυνατότητα να θέσει τα δικά της ζητήματα και να διατυπώσει το δικό της αφήγημα στην ελληνοτουρκική διαφορά και γενικότερα στις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται για επενδύσεις κλπ και υπό αυτή την έννοια αναζητήθηκαν σημεία επαφής τα οποία δημιούργησαν αυτή τη θετική εικόνα. 

Ο Τράμπ έχει τις δικές του επιλογές που δεν είναι οι παραδοσιακές επιλογές των αμερικανικών κυβερνήσεων στο πως διαχειρίζεται τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.» πρόσθεσε.

Σχετικά με την συμμαχία των δυο χωρών, τόνισε ότι:  «Αυτό που μπορούσε να κάνει ο έλληνας πρωθυπουργός και το έκανε με θετικό τρόπο ήταν να διατυπώσει ότι η Ελλάδα είναι ένας σταθερός, προβλέψιμος, αξιόπιστος σύμμαχος.

Πολύ πιο αξιόπιστος και σταθερός από τον Ερντογάν με τις τυχοδιωκτικές κινήσεις του οποίου οι ΗΠΑ έχουν έναν απρόβλεπτο εταίρο στην περιοχή. Και επίσης ότι είναι μια χώρα η οποία αλλάζει, έχει γυρίσει σελίδα και είναι ανοιχτή για επενδύσεις και για συνεργασία στο οικονομικό επίπεδο και στο επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας και της ενέργειας. Υπό αυτή την έννοια νομίζω ότι ο θετικός απολογισμός ξεπερνάει τις όποιες αδυναμίες διατυπώνονται σε ότι αφορά ιδίως το ότι ο πρόεδρος Τράμπ δεν διατύπωσε ευθέως κάποια καταδικαστική δήλωση εναντίον της Τουρκίας.»

Για το κλίμα της συνάντησης:  «Δεν νομίζω ότι ήταν ρεαλιστικό να περιμένουμε κάτι παραπάνω, θυμίζω ότι και άλλες διμερείς επαφές εξελιχτήκαν με παρόμοιο τρόπο, με απρόβλεπτο τρόπο, οι επαφές του προέδρου Τράμπ με τον πρόεδρο Μακρόν, με την καγκελάριο Μέρκελ.  Είναι ένας πρόεδρος που δεν λειτουργεί στη βάση των παραδοσιακών κανόνων της αμερικανικής προεδρικής διπλωματίας.»

Τέλος, τόνισε ότι: «Ο χρόνος που θα μπορούσε να αφιερώσει κάποιος που παρακολουθεί την επικαιρότητα στο ζήτημα Ελλάδα, υπό τη συγκεκριμένη αυτή συγκυρία των διαδικασιών καθαίρεσης του Τράμπ και ιδίως της έντασης με το Ιράν, δεν θα ξεπερνούσε λίγα δευτερόλεπτα και σε αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα η εικόνα και το αφήγημα για την Ελλάδα ήταν θετικό. 

Υπό αυτή την έννοια είναι κάτι το οποίο καταγράφηκε θετικά, εξέπεμψε το μήνυμα και άφησε πίσω του την αύρα που η Ελλάδα ήθελε να αφήσει ότι είναι ακριβώς ο παράγοντας της σταθερότητας, της αξιοπιστίας και μια οικονομία που είναι open for business και επίσης ότι υπάρχει μια προοπτική εμβάθυνσης συνεργασίας στην ενέργεια, στον αμυντικό τομέα κλπ.»