Το 2020, οι προσδοκίες που παραδοσιακά δημιουργεί η έλευση κάθε νέας χρονιάς εδραιώνονται στο στέρεο έδαφος της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας από τον Ιούλιο του 2019.

Βασικά συστατικά αυτής της νέας πραγματικότητας είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας διεθνώς, η αδιάρρηκτη πολιτική σταθερότητα, η πιο ώριμη από ποτέ κοινωνία, το ήδη εφαρμοζόμενο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία, με βασικό στόχο την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, η ουσιαστική μείωση του κόστους χρήματος και της φορολογίας, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η προσέλκυση επενδύσεων.

Μ’ αυτήν τη θετική «κληρονομιά» από τους πρώτους έξι μήνες της θητείας της, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανάγει το 2020 ως έτος κομβικής σημασίας στον στρατηγικό σχεδιασμό της για όλη την 4ετία. ∆ιότι, από τις μεταρρυθμίσεις που εμπροσθοβαρώς θα «καλλιεργήσουμε» τη νέα χρονιά, η κοινωνία και η οικονομία θα δρέπουν τους καρπούς τους για τα επόμενα πολλά χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό κινούμαστε και στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κεφαλαιοποιώντας και τα αποτελέσματα από τις «γρήγορες νίκες» που πετύχαμε το δεύτερο εξάμηνο του 2019 όσον αφορά στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στο «ξεμπλοκάρισμα» εμβληματικών επενδύσεων. «Γρήγορες νίκες» που οδηγούν στο να είναι το 2020 χρονιά επενδυτικής έκρηξης για τη χώρα μας, καθώς αρχίζουν να υλοποιούνται ταυτόχρονα:
  • από τη μία, πολύ μεγάλες επενδύσεις, που παρέμεναν για χρόνια στα συρτάρια και πλέον τις «ξεκολλήσαμε», μαζί με δεκάδες επενδυτικά σχέδια, μέσω του αναπτυξιακού νόμου που εγκρίναμε με ταχύτητα και επίσης προχωρούν,
  • και, από την άλλη, νέες επενδύσεις τόσο από ξένες επιχειρήσεις, που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζει πλέον η Ελλάδα, όσο και από ελληνικές, από τις πολύ μεγάλες έως τις μικρότερες, που σπεύδουν να αξιοποιήσουν το θετικό μομέντουμ στην οικονομία.
∆έσμευσή μας είναι και τη νέα χρονιά να εργαστούμε σκληρά ώστε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο το επιχειρηματικό περιβάλλον, να προσελκύσουμε επενδύσεις αξιοποιώντας και το εργαλείο των Συμπράξεων ∆ημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (Σ∆ΙΤ), και να ενισχύσουμε ουσιαστικά τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσω και της αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και της ενεργοποίησης των προγραμμάτων της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Είμαι βέβαιος ότι το 2020 θα αποδειχθεί μια εκπληκτική χρονιά για τη χώρα μας.


*** Άρθρο του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, στην εφημερίδα Παραπολιτικά