Το 2020 αποτελεί για εµάς έτοςορόσηµο για την υλοποίηση των κορυφαίων προτεραιοτήτων µας. Ξεκινώντας από την προσχολική εκπαίδευση, τα «θεµέλια» δηλαδή της ψυχοκοινωνικής και παιδαγωγικής ανάπτυξης των παιδιών, προχωράµε µε την κατάρτιση νέων προγραµµάτων σπουδών και ταυτόχρονα αναµορφώνουµε σταδιακά τα προγράµµατα σπουδών για τη συστηµατικότερη καλλιέργεια ψηφιακών και ήπιων δεξιοτήτων, όπως η κριτική σκέψη και η συνεργατικότητα. Επίσης, δροµολογούµε τον εµπλουτισµό του σχολικού προγράµµατος µε νέες θεµατικές, όπως ο εθελοντισµός, η επιχειρηµατικότητα, η καταπολέµηση των εξαρτήσεων και η σεξουαλική αγωγή.

Στόχος µας, να δώσουµε στους µαθητές περισσότερα εφόδια για να εµβαθύνουν και να αξιοποιούν καλύτερα τη γνώση, αλλά και να προσαρµόζονται πιο ευέλικτα στα δεδοµένα του αύριο. Ταυτόχρονα, υλοποιούµε εµβληµατικές µας δεσµεύσεις, όπως η επαναφορά και επέκταση του θεσµού των πρότυπων και πειραµατικών σχολείων. Παράλληλα, µε σειρά δοµικών και ουσιαστικών παρεµβάσεων στην πρωτοβάθµια και τη δευτεροβάθµια εκπαίδευση, υπηρετούµε τη λογική ενίσχυσης της αυτονοµίας και εξωστρέφειας των σχολικών µονάδων. Κι επειδή καθοριστικός παράγοντας είναι το ανθρώπινο δυναµικό της δηµόσιας Εκπαίδευσης, το 2020 σηµατοδοτεί τη δροµολόγηση πολιτικών έµπρακτης ενίσχυσης του δηµόσιου σχολείου και επένδυσης στους εκπαιδευτικούς µας.

Πρώτον, µε τη σταδιακή επανεκκίνηση προγραµµάτων επιµόρφωσης των δασκάλων και των καθηγητών, µετά από 10 και πλέον χρόνια αποτελµάτωσης. ∆εύτερον, µε την κάλυψη πολλών κενών στα σχολεία µέσω διορισµών, τους οποίους άλλοι απλά έταζαν στα λόγια, ενώ εµείς τους υλοποιούµε στην πράξη. Εχοντας ήδη δεσµεύσει τις αναγκαίες πιστώσεις στον Προϋπολογισµό του 2020, δροµολογούνται -για πρώτη φορά από το 2009- 5.250 διορισµοί µόνιµων εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης και για πρώτη φορά 4.500 µόνιµοι διορισµοί εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

Οσο για την τριτοβάθµια εκπαίδευση, δροµολογούµε το νέο θεσµικό πλαίσιο µε έµφαση στην ενίσχυση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων, στην αποτελεσµατικότερη αξιοποίηση και διεύρυνση των χρηµατοδοτικών εργαλείων, καθώς και στην προαγωγή της εξωστρέφειας και των συνεργασιών µε ιδρύµατα του εξωτερικού. Σε λίγες ηµέρες από σήµερα, το πρώτο µας νοµοθέτηµα για το 2020 θα περιλαµβάνει τη σύσταση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, που -µεταξύ άλλων- θα θέτει αντικειµενικά κριτήρια και κριτήρια ποιότητας για την κατανοµή των κονδυλίων στα πανεπιστηµιακά ιδρύµατα και θα αξιολογεί τµήµατα και προγράµµατα σπουδών.

Τα ζητήµατα της Εκπαίδευσης είναι µια συλλογική, εθνική υπόθεση και ως κυβέρνηση έτσι την αντιλαµβανόµαστε. Υλοποιούµε πολιτικές µέσα από συνεχή διάλογο µε την κοινωνία, την εκπαιδευτική κοινότητα και τα άλλα πολιτικά κόµµατα. Κάνουµε πράξη τις δεσµεύσεις µας µε µέθοδο, µε σχέδιο, µε το βλέµµα στραµµένο στο µέλλον των παιδιών µας. Καλό 2020, µε τις καλύτερες ευχές για όλες και για όλους! Χρόνια πολλά!

*Η Νίκη Κεραμέως είναι υπουργός Παιδείας και Θρησκευµάτων