«Σταθερή επιδίωξή του πρωθυπουργού ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας θέματα» αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς.  

Παρ' όλα αυτά, νέα εστία αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ανέδειξε η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο των ενημερωτικών επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με τα αποτελέσματα που είχε η επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού, περίμεναν πως ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιλέξει έναν τρόπο προκειμένου να δείξει ότι διαφωνεί με τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Και αυτό έγινε με το αίτημα του κ. Τσίπρα προς τον κ. Μητσοτάκη για αναστολή της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις με τον πρώην πρωθυπουργό εξερχόμενο από το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή και στην ερώτηση «πώς τα είδατε;» να απαντά «είμαι προβληματισμένος από τις εξελίξεις, όχι από το κλίμα, το κλίμα ήταν καλό». Την ίδια ώρα πηγές της Κομουνδούρου επιβεβαίωναν στους δημοσιογράφους ότι ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έθεσε επίμονα το ζήτημα της αναστολής της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις αυτές όπως ήταν φυσικό προκάλεσαν την εντονότατη αντίδραση του μεγάρου Μαξίμου το οποίο έσπευσε να επισημάνει ότι ο «Αλέξης Τσίπρας αντιπολιτεύεται ακόμη και τον εαυτό του»

Ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει τι σημαίνει να είσαι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος, ούτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την πατρίδα μας, την ώρα που υπάρχει έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή μας», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσίπρα αλλά και τις διαρροές της Κουμουνδούρου.

Όσον αφορά, δε, το αίτημα του κ. Τσίπρα για αναστολή της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «η Ελλάδα ενισχύει τις συμμαχίες της και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών της», ενώ υπογράμμιζαν με έμφαση χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Τσίπρας αντιπολιτεύεται ακόμη και τον εαυτό του», καθώς ο ίδιος είχε προχωρήσει στη διαπραγμάτευση της αμυντικής συνεργασίας αυτής!

Οπως υπενθύμιζαν μάλιστα κυβερνητικά στελέχη δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει στροφή 180 μοιρών. Πρόσφατα στη Βουλή καταψήφισε τις συμβάσεις που είχε υπογράψει και αφορούσαν για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης». Συμβάσεις που είχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογράψει σε ειδική εκδήλωση παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Για το θέμα της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε θετικά στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση συνεργασίας με τις ΗΠΑ και των F35.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας από το Μέγαρο Μαξίμου τονίστηκε με έμφαση ότι από τις σημερινές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς αναδείχθηκε ότι το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές και ότι η εθνική γραμμή είναι δεδομένη.
Από την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών προέκυψαν και δύο «όχι» από Τσίπρα και Γεννηματά για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εξέφρασε την διαφωνία της στον πρωθυπουργό, και ανέφερε ότι το κόμμα της καθότι είναι αντίθετοι στο ταβάνι των 50 εδρών, ζητώντας όριο στις 35 έδρες.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα διαδοχικά στο γραφείο του στη Βουλή: με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξη Τσίπρα, την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει τις πολύπλευρες διπλωματικές πρωτοβουλίες που ήδη αναπτύσσει η κυβέρνηση.

Είκοσι ώρες μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον και για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε μια κίνηση διακομματικής συναίνεσης. Σταθερή επιδίωξή του ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας θέματα.

Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας παρέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων και το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου. Στο θέμα αυτό επέμεινε στην ανάδειξη των στοιχείων της αναλογικότητας αλλά και της ταυτόχρονης ανάγκης να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα.

Ο πρωθυπουργός άκουσε τις απόψεις των συνομιλητών του κι επανέλαβε τη σταθερή επιλογή του, να συζητά με τις πολιτικές δυνάμεις για κάθε κρίσιμο θέμα που απασχολεί τη χώρα.

Ο κύκλος των συναντήσεων με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα με τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στο σημείο αυτό, σημειώνεται πως παρά τον ιδιαίτερα σοβαρό χαρακτήρα που είχαν οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, δεν έλειψαν και οι πιο χαλαρές στιγμές.

Οι συμβουλές Τσίπρα σε Μητσοτάκη για το «τζετ λαγκ»: Γυμναστική και πολύ νερό
To «άκυρο» του Μητσοτάκη στον Βελόπουλο: «Αν θες τσιγάρο, έξω»