Στον εορτασμό της 75ης επετείου από την απελευθέρωση του Άουσβιτς θα συμμετέχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις 27 Ιανουαρίου, επιζώντες του στρατοπέδου της ναζιστικής φρίκης, καθώς και από άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης, θα συγκεντρωθούν από όλο τον κόσμο στην Πολωνία για να δώσουν το παρών στις επετειακές εκδηλώσεις.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, 27 Ιανουαρίου, μπροστά στην «πύλη του θανάτου» του πρώην στρατοπέδου Άουσβιτς-Μπίρκεναου, θα ξεκινήσει η τελετή μνήμης, όπου θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, επιζώντες του Ολοκαυτώματος, ο διευθυντής του μουσείου μνήμης του Άουσβιτς Πιοτρ Τσιβίνσκι και άλλοι.

Το παρών θα δώσουν στην εκδήλωση πολλοί πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος, ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Φαν Ντερ Μπέλεν, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπιτς, η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές Νοεμβρίου, την παραμονή της επετείου της Νύχτας των Κρυστάλλων, μιας από τις τραγικότερες στιγμές της εβραϊκής ιστορίας, ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Δαβίδ Σαλτιέλ και μέλη του Προεδρείου καθώς και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), Ευστάθιο Λιανό Λιάντη, προκειμένου να ανακοινώσει την υιοθέτηση από την Ελλάδα των Ορισμών Εργασίας της IHRA για τον Αντισημιτισμό και την Άρνηση του Ολοκαυτώματος.

Ο Ορισμός για τον Αντισημιτισμό έχει υιοθετηθεί από πολλές χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο σε οδηγία του προς τα κράτη-μέλη ζήτησε να τον ενσωματώσουν στην κρατική νομοθεσία. Η Ελλάδα το Νοέμβριο έγινε η πρώτη χώρα που υιοθετεί τον Ορισμό Εργασίας για την Άρνηση του Ολοκαυτώματος, σε μία πράξη μεγάλης ιστορικής βαρύτητας, όπως τόνιζαν τότε κυβερνητικές πηγές.