Επισπεύδεται, όπως όλα δείχνουν, η πρόταση της κυβέρνησης για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μάλιστα ο χρόνος ξεκινά να μετρά από σήμερα.

Μάλιστα σύμφωνα με όλα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Τρίτης «από τώρα και μέχρι τη συνταγματική προθεσμία της 13ης Φεβρουαρίου, το οποιοδήποτε χρονικό διάστημα είναι ανοιχτό». Όμως σύμφωνα με τον Μικροπολιτικό των ΝΕΩΝ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να ανακοινώσει το όνομα που έχει αποφασίσει να προτείνει ως τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε έξι μέρες από σήμερα, δηλαδή στις 21 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως την ίδια μέρα υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, γεγονός που «κλειδώνει» ακόμη περισσότερο το σενάριο της ανακοίνωσης τη συγκεκριμένη ημέρα και μάλιστα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι μια ημερομηνία λίγο προτού αναχωρήσει για το Νταβός, στο οποίο δεν αποκλείεται και να έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σημαντική παρατήρηση, όπως υπενθυμίζει και η ίδια στήλη είναι πως το σενάριο βασίζεται και στην προϊστορία, αφού σχεδόν όλες οι ανακοινώσεις του παρελθόντος για τον υποψήφιο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου γίνονται από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που έχει τον πρώτο λόγο στην εκλογή. Αυτοί, άλλωστε, είναι το εκλεκτορικό σώμα...

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός σκοπεύει να κινηθεί θεσμικά και να ακολουθήσει το... γράμμα του νόμου.

Έτσι, πριν προβεί στην ανακοίνωση του υποψηφίου Προέδρου που θα προτείνει στη Βουλή, θα επισκεφθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο, θα τον ενημερώσει για την απόφασή του και τι τον οδήγησε στη μη ανανέωση της δικής του θητείας, γεγονός που είναι το μόνο βέβαιο. Το βέβαιο είναι πως σε καμία περίπτωση δεν θα φέρει σε δύσκολη θέση τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσα και αν είναι τα ζητήματα που... χωρίζουν τους δύο άνδρες.

Σχετικά με το ζήτημα του ονόματος ο κ. Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απέφυγε να σχολιάσει τα σχετικά δημοσιεύματα και επιχείρησε ευγενικά να κλείσει τη συζήτηση, προτρέποντας «να μη συνεχίζουμε το θέμα της ονοματολογίας. Η συνταγματική προθεσμία είναι κοντά. Να σεβαστούμε την ανακοίνωση του ονόματος που θα κάνει ο πρωθυπουργός και δεν έχω να σχολιάσω κάτι παραπάνω».

Έκαψαν όλα τα σενάρια...

Πολλά σενάρια, εκτός από το ζήτημα του ονόματος, υπήρχαν και γύρω από την ημερομηνία της ανακοίνωσης. Το επικρατέστερο ήταν από την αρχή πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα εξαντλήσει την προθεσμία για την ανακοίνωση του ονόματος και να επισπεύδει τις εξελίξεις, η οποία ήταν η 12η Μαρτίου, όπου και ολοκληρώνεται η θητεία του σημερινού Προέδρου, Προκόπη Παυλόπουλου. Άλλωστε μια τέτοια εξέλιξη με εικασίες και σενάρια, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου θα «πλήγωνε» και τον ίδιο τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά ίσως και να δημιουργούσε διαφωνίες στην Νέα Δημοκρατία.

Από την αρχή της εβδομάδας είχαν καταγραφεί ως πιθανότερες ημερομηνίες η 22α Ιανουαρίου, ημέρα που πιθανότατα θα ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος και έτσι κλείνοντας το ένα κεφάλαιο άμεσα να ανοίξει το επόμενο ή το πρώτο δεκαημέρου του Φεβρουαρίου.

Από ότι φαίνεται όμως ο πρωθυπουργός διαψεύδει όλα τα σενάρια και «τρέχει» την ημερομηνία νωρίτερα ακόμη και από την πιο κοντινή πρόβλεψη.