*Στη Χρύσα Σαραντοπούλου

Πώς είναι να ζεις σε ένα νησί μικρό και απομακρυσμένο; Είναι ευλογία να αναπνέεις καθαρό αέρα και το μάτι σου να γεμίζει με το απέραντο μπλε του ουρανού και της θάλασσας! Οι δυσκολίες ξεπερνιούνται με αισιοδοξία, αγάπη και πολλή δουλειά, μας λέει η Δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακαλή, που επανεξελέγη με ποσοστό 100% από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019.

Ποια τα κίνητρα για να μείνουν οι κάτοικοι στο νησί;

Το σημαντικότερο είναι η αγάπη για τον τόπο και τα θετικά του να ζεις σε ένα περιβάλλον κοντά στη φύση και τον άνθρωπο. Από εκεί και πέρα σημαντικό ρόλο παίζει η επαγγελματική αποκατάσταση. Η υγεία, η παιδεία, η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία είναι επίσης βασικοί παράγοντες. Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ ήταν μεγάλο πλήγμα για τους κατοίκους των νησιών μας. Θα έπρεπε στα νησιά κάτω των 1000 μόνιμων κατοίκων να μην υπάρχει ΦΠΑ. Να ένα κίνητρο για το άνοιγμα μίας νέας επιχείρησης! Μέτρα όπως το μεταφορικό ισοδύναμο και η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά νησιά είναι ανάγκη να συνοδεύονται με ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις και την απασχόληση. Προσοχή όμως, οι προτάσεις και οι παρεμβάσεις δεν μπορούν να είναι οι ίδιες για όλα τα νησιά. Είναι άλλες οι ανάγκες του μικρού και άλλες του μεγάλου νησιού, είναι διαφορετικά τα χαρακτηριστικά του Βόρειου από το Νότιο Αιγαίο.

Με την υπογεννητικότητα τι γίνεται;

Το συγκεκριμένο θέμα, επειδή είναι πολύ λεπτό θέλει και ειδική μεταχείριση. Αν δε βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ανθρώπων και δεν αυξηθούν τα ετήσια εισοδήματα δε θα λυθεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Γίνονται όμως προσπάθειες για την αύξηση των γεννήσεων στην Ελλάδα και εδώ να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη HopeGenesis και στον κ. Χανδακά για την πρωτοβουλία να δημιουργηθεί ένας ιδιωτικός φορέας ο οποίος αναλαμβάνει την ιατρική φροντίδα και τα έξοδα της εγκύου από την πρώτη μέρα της σύλληψης μέχρι και τη μέρα του τοκετού σε μικρά μέρη και απομακρυσμένα όπως ο Άγιος Ευστράτιος.

Πως είναι μια μέρα το χειμώνα και πως το καλοκαίρι στον Άη Στράτη;



Φανταστείτε μία μεγάλη πολυκατοικία στο κέντρο μία μεγάλης πόλης, οι κάτοικοι της οποίας λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών το χειμώνα δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους. Αν βγουν θα είναι μόνο για τα απαραίτητα ψώνια, για υπηρεσίες, για να πάνε στη δουλειά τους. Υπάρχει απομόνωση και πολύ μοναξιά για αυτό το λόγο πραγματοποιούμε διάφορες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των κατοίκων και ιδίως των παιδιών. Το καλοκαίρι το σκηνικό αλλάζει. Η μέρα μεγαλώνει, ο ήλιος παίρνει τη θέση της συννεφιάς και οι κάτοικοι βγαίνουν πολύ συχνά έξω από τα σπίτια τους. Η διάθεσή τους αλλάζει και το χαμόγελο είναι έντονο στο πρόσωπό τους.

Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο έχει ενταθεί και ο Άη Στράτης είναι ένα νησί που αυτό το βιώνει καθημερινά. Νιώθετε ασφαλείς;

Νιώθουμε ασφαλής, γιατί η παρουσία του ελληνικού στρατού στο νησί μας είναι καθημερινή, οι ασκήσεις και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι πολύ συχνές, το προσωπικό που υπηρετεί στο στρατό απαρτίζεται από εξαιρετικούς ανθρώπους με υψηλό εθνικό φρόνημα. Θα ήθελα όμως, να θυμάστε το εξής: όσο υπάρχουν Έλληνες πάνω σε αυτό το κομμάτι γης, πιστέψτε με μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι.

Ποια είναι τα έργα που ετοιμάζετε;

Ο Αη Στράτης θα γίνει σύντομα το πρώτο πραγματικά «Πράσινο νησί» καθώς υλοποιούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας, η τηλεθέρμανση των κτηρίων, η προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων και άλλες δράσεις εξοικονόμησης, θα συμβάλλουν καθοριστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και θα λειτουργήσουν πιλοτικά και για άλλα νησιά.

Η ανάπλαση του παλιού οικισμού που είχε καταστραφεί από τον μεγάλο σεισμό του 1968 είναι το έργο που περιμένουμε να δώσει ζωή στο νησί και ευκαιρίες για επενδύσεις σε δεύτερη κατοικία και μικρές τουριστικές μονάδες.



Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα ένταξης σε προγράμματα για την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος καθώς ολόκληρο το νησί μας είναι περιοχή Natura, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις παραδοσιακές παραγωγικές δραστηριότητες και να προβάλλουμε τα τοπικά μας προϊόντα.

Είστε μία εκ των δύο γυναικών που εκλεχθήκατε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ. Ποια είναι η άμεση πρότασή σας εκεί;

Είναι ανάγκη για μια κατ εξοχήν νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα να υπάρξει επιτέλους νησιωτική πολιτική, να διεκδικήσουμε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέτρα και ρυθμίσεις ευνοϊκές για τα νησιά, να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε βιώσιμες αναπτυξιακές πολιτικές.

Η παρουσία των γυναικών στην Αυτοδιοίκηση είναι δυστυχώς πολύ περιορισμένη. Η συμμετοχή στην ΚΕΔΕ ελπίζω να μου δώσει την ευκαιρία να καταδείξω πως η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι ανδρικό προνόμιο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 11/01/2020

TAG