Στις εργασίες διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε ο οργανισμός European Jewish Association για τον αντισημιτισμό στην Κρακοβία της Πολωνίας, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, συμμετείχε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με την Νέα Δημοκρατία, Κώστας Καραγκούνης.

Ο κ. Καραγκούνης είχε το ρόλο συντονιστή σε συζήτηση με θέμα τη σημασία της εκπαίδευσης στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού.  

Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, η βουλευτής Α' Αθηνών και πρώην υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη, και ο βουλευτής Β' Πειραιώς Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Ο Κώστας Καραγκούνης σημείωσε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα βοήθησε τα μεγιστα ώστε να αναδειχθούν τα βαθύτερα αιτία του Ολοκαυτώματος, να διατηρηθούν αναλλοίωτες στη συλλογική μνήμη οι θηριωδιες ενάντιον των Εβραίων και το ποσό σημαντικό είναι να υπάρξει ένα σχέδιο δρασης σε κάθε χώρα που να δίνει έμφαση στην παιδεία.

Επισης ανέφερε τα πολύ σημαντικά βήματα που έγιναν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια στο πεδίο αυτό.

Η Όλγα Κεφαλογιαννη υποστηριξε πως «χρέος κάθε ευρωπαϊκού, δημοκρατικού κράτους είναι να διαμορφώσει μία εκπαιδευτική πολιτική, σύμφωνα με την ιστορία και τον πολιτισμό του κάθε λαού, που θα αντιτάσσεται σε κάθε μορφή ρατσιστικής ρητορικής και μίσους».

Τέλος ο Δημητρης Μαρκόπουλος, ως πρώην δημοσιογράφος, αναφέρθηκε στην ανάγκη τα ΜΜΕ να εντείνουν τον αγώνα κατά των στερεοτύπων που τροφοδοτούν τον ρατσισμό.

Η ελληνική αντιπροσωπεία υπήρξε η μεγαλύτερη, σε μια διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνδέσμου με τον Άδωνι Γεωργιάδη να αναφέρεται στην ανάγκη καταπολέμησης του Αντισημιτισμού που δυστυχώς υπάρχει ακόμη και είναι ισχυρός και στην Ελλάδα.

Συμμετέχοντες μεταξύ άλλων ήταν οι: Αντόνιο Ταγιάνι τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Mέρεντ ΜακΓκίνες πρώτος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Γιούντιτ Βάργκα υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας, ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα υπουργός Εσωτερικών Αυστρίας, ο Γερμανός βουλευτής Μίλερ-Ρόζεντριτ, ο Γιαν Γιάμπον υπουργός και πρόεδρος της Φλαμανδίας.

Χαιρετισμό μέσω τηλεδιάσκεψης απηύθηναν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο εκπρόσωπος Τύπου της Κνέσετ, Γιούλι Εντελστάιν.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς- Μπιρκενάου.